26 Απρ 2024
READING

Η άνοδος των virtual influencers

6 MIN READ

Η άνοδος των virtual influencers

Η άνοδος των virtual influencers

Το metaverse αναμένεται να ενισχύσει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που ήδη χρησιμοποιούμε και να μας επιτρέψει να συμμετέχουμε πιο ουσιαστικά και πιο διαδραστικά από ποτέ. Πώς θα συμβεί αυτό; Παρέχοντάς μας τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε τρισδιάστατες αναπαραστάσεις του εαυτού μας, είτε με βάση το φυσικό μας ομοίωμα, είτε με μια πιο δημιουργική αναπαράσταση της προσωπικότητάς μας αντλώντας έμπνευση από πτυχές που μπορεί να μην έχουμε αποκαλύψει στην πραγματική μας ζωή.

Αυτή η αλλαγή έχει “γεννήσει” αναμφίβολα νέες μορφές influencing. Είτε πρόκειται για brands που δημιουργούν εταιρικά avatars για να λειτουργούν ως συντονιστές της κοινότητας που έχουν δημιουργήσει με τους πελάτες τους μέσα στο metaverse, είτε για marketers που εμπνέονται μια σειρά από influencers avatars, το marketing αποκτά αντίστοιχο προφίλ και εξελίσσεται ξεφεύγοντας από τα όρια του metaverse και εισχωρώντας σε κάθε κανάλι του ψηφιακού marketing.

Τα τελευταία χρόνια όλο και πληθαίνουν οι φωνές που μιλάνε για τους virtual influencers. Αυτές οι “δημιουργίες” είναι απλώς μερικά φανταχτερά γραφικά από κάποιον υπολογιστή που συνοδεύονται από ένα συγκεκριμένο vibe. Οι δημιουργοί τους δίνουν μια παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια παρακολουθούν την εισροή χρημάτων στους λογαριασμούς τους, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν ποτέ για το πώς βγαίνουν οι ίδιοι στην κάμερα ή πώς να εξασφαλίσουν μια θέση σε ένα ιδιωτικό τζετ για μια φωτογράφηση.

Διαβάστε ακόμα: Η Ogilvy απορρίπτει influencers που ρετουσάρουν τις φωτό τους

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις δύο γνωστών virtual influencers, της Lil Miquela, που διαθέτει 2,9 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram και της Lu do Magalu από τη Βραζιλία, η οποία αριθμεί 6,1 εκατομμύρια ακόλουθους. Και οι δύο έχουν συνεργαστεί με μια ποικιλία brands, μεταξύ των οποίων είναι η Prada και η Dior. Η Magalu εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2019 και αρχικά παρήχθη από μια ομώνυμη εταιρεία ως “μέσο” για την προώθηση του iBlog TV μέσω του YouTube, ενώ η Lil Miquela ξεκίνησε ως έργο στο Instagram από τους προγραμματιστές Trevor McFedries και Sara DeCou το 2016.

Δεν πρόκειται για μια καινούρια ιδέα. Οίκοι μόδας όπως η Prada, έχουν ήδη δημιουργήσει avatars που συνάδουν απόλυτα με τις αξίες και την εικόνα του εμπορικού σήματός τους. Ένα από αυτά είναι η Candy, η οποία επινοήθηκε και “ζωντάνεψε” το 2011 και φέτος επαναλανσάρεται σε έντυπα, ταινίες και social media, καθώς αλληλεπιδρά με ένα πραγματικό μπουκάλι αρώματος. Η βασική ιδέα πίσω από τη δημιουργία του avatar της Candy, μίας “εικονικής μούσας”, ήταν να γίνει το λανσάρισμα του αρώματος πιο ελκυστικό για ένα νεανικό κοινό όπως η Gen Z.

Ωστόσο, σήμερα η τεχνολογία μπορεί να πάει τη δημιουργία των virtual influencers ένα βήμα παρακάτω. Μάλιστα, ένα από τα στούντιο πίσω από πολλούς από αυτούς τους influencers είναι το Reblika, που έχει ξεκινήσει να κάνει τους virtual influences περισσότερο ρεαλιστικούς και αυθεντικούς. Στόχος της πλατφόρμας είναι να μπορεί να παρέχει υψηλής ποιότητας avatars που μπορούν να λειτουργήσουν ως “διαβατήριο” για την είσοδο των brands σε διαφορετικά εικονικά μέρη. Εξάλλου, μεγάλο μέρος της ύπαρξης της Reblika βασίζεται στη μετατροπή διασημοτήτων, επιρροών και μοντέλων της πραγματικής ζωής σε ψηφιακά avatar, ζωντανεύοντάς τους εικονικά, ώστε να μπορούν να αλληλεπιδρούν με τους χρήστες στο διαδίκτυο. Η εταιρεία κατέχει άδειες για άτομα όπως η Marilyn Monroe και η Rita Ora, για καθεμία από τις οποίες έχει αναπτύξει έναν ψηφιακό χαρακτήρα.

Ωστόσο, γιατί μιλάμε για την άνοδο των virtual influencers τώρα, ενώ υπάρχουν και δημιουργούνται εδώ και χρόνια; Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι ενώ μέχρι πρότινος αυτοί οι influencers αποτελούσαν ένα εργαλείο marketing συνήθως για τα luxury brands, σήμερα βλέπουμε πως και brands όπως τα Marks and Spencer, τα χρησιμοποιούν ευρέως. Συγκεκριμένα, στην καμπάνια της εταιρείας που κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη πρωταγωνιστεί η Mira, μία virtual influencer, με καστανά μαλλιά και μελί μάτια, τατουάζ και μπόχο στυλ. Η Mira “ποζάρει” φορώντας κομμάτια της εταιρείας. Πράγματι από μακρυά δεν μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι η γυναίκα της φωτογραφίας δεν είναι πραγματική, ενώ βλέποντας το post χρειάζεται να το κοιτάξουμε 1-2 φορές για να συνειδητοποιήσουμε πως είναι avatar.

Η χρήση των virtual influencers και από πιο εμπορικές εταιρείες δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς βλέπουν ότι τους προσφέρουν πολλές ευκαιρίες. Μπορούν να προσαρμόζουν τα μοντέλα πάνω στα ρούχα, ενώ το κόστος τους είναι πολύ μικρότερο από την φωτογράφιση ενός πραγματικού influencer ή ενός μοντέλου. Επίσης, δεν μπορούν ποτέ να αρρωστήσουν σωματικά και επομένως μπορούν πάντα να βασίζονται σε αυτούς, είναι απόλυτα πιστοί και δεν έχουν την ικανότητα να προκαλέσουν σκάνδαλα που μπορεί να βλάψουν μια μάρκα. Εκτός αυτών, είναι τόσο φουτουριστικό που μπορεί να “τραβήξει” την προσοχή των καταναλωτών πιο εύκολα.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Το Instagram ακόμα στην κορυφή για influencer marketing

Το τελευταίο πλεονέκτημα, όμως, είναι συζητήσιμο. Και αυτό γιατί προς το παρόν οι καταναλωτές δεν έχουν πάρει με τόσο καλό μάτι τους virtual influencers. Αρκεί να δούμε τα σχόλια που συγκεντρώθηκαν κάτω από τις φωτογραφίες της Mira για την κάμπάνια των Marks and Spencer. Συγκεκριμένα, ένας χρήστης δήλωσε την δυσαρέσκεια του απέναντι στην εταιρεία, επισημαίνοντας ότι έπρεπε να διαλέξουν ένα πραγματικό μοντέλο, το οποίο να μην είναι τέλειο, αλλά να εκπροσωπεί την πραγματική εικόνα τον γυναικών.

Τα ζητήματα της αυθεντικότητας και του αυθορμητισμού είναι καίρια στο σημερινό marketing. Ανεξάρτητα από το στυλ κάθε brand και τη βιομηχανία στην οποία αυτό ανήκει, ο κοινός παρονομαστής και παράγοντας της επιτυχίας για έναν creator –και για το ίδιο το brand– είναι αυτά τα δύο χαρακτηριστικά. Οι μάρκες όσο πιο επιμελημένο και “καλογυαλισμένο” είναι το περιεχόμενό τους στις social media καμπάνιες τους, τόσο μικρότερη σύνδεση βρίσκει μαζί τους το κοινό. Αυτό επηρεάζει ακόμα και τις νεώτερες γενιές καταναλωτών που είναι πιο εξοικειωμένες με την τεχνολογία και μπορούν να κατανοήσουν τι είναι οι virtual influencers, από την άλλη όμως είναι πιο ευαισθητοποιημένες και αναζητούν αυτή την αυθεντικότητα στα brands και στις καμπάνιες τους. Έτσι, οι virtual influencers μπορεί να εντυπωσιάζουν θετικά ή αρνητικά τους καταναλωτές ακριβώς γιατί είναι κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο, όμως ακόμα δεν έχει διαπιστωθεί αν πράγματι μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση ενός προϊόντος και το engagement του brand.

Οι real-life influencers εξακολουθήσουν να έχουν θέση, ωστόσο, η δυναμική τους φαίνεται να αλλάζει. Το influencer marketing λειτουργεί επειδή ένα τρίτο μέρος συνιστά το brand, αντί το brand να συνιστά τον εαυτό του. Επειδή δηλαδή ο influencer ενεργεί ως μεσάζων μεταξύ του brand και του πελάτη και ο πελάτης μπορεί συνήθως να συνδεθεί πιο φυσικά με τον εν λόγω influencer. Με τα σημερινά δεδομένα, ωστόσο, σχεδόν οι μισοί από όσους ακολουθούν προσωπικότητες των social media, εμφανίζονται πρόθυμοι να πράξουν το ίδιο και με έναν virtual influencer.

Με πληροφορίες από Fast Company | The Industry

Photo: Marks and Spencer

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.