Ο Elon Musk δεν είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, μετά την απότομη πτώση της αξίας των μετοχών του στην εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla φέτος. Ποιος τον ξεπέρασε; Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, Bernard Arnault.
Το “τσίρκο” γύρω από τη συμφωνία με το Twitter, έχει βλάψει το εμπορικό σήμα του Musk και σίγουρα επηρέασε την επιβάρυνση της μετοχής της Tesla. Εν τω μεταξύ, ο Musk χρειάστηκε να πουλήσει κάποιες μετοχές της Tesla αξίας 19,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προφανώς για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά, ασκώντας καθοδική πίεση στη μετοχή της κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων.
Επιπλέον, οι φόβοι των επενδυτών της Tesla ότι το Twitter θα αποσπούσε την προσοχή του Musk αποδείχθηκαν βάσιμοι. Με τις τεχνολογικές μετοχές να βυθίζονται, ο Musk πέρασε σχεδόν μισό χρόνο προσπαθώντας να βρει μια διέξοδο από την εξαγορά του Twitter, αλλά τελικά αναγκάστηκε να κλείσει τη συμφωνία στα τέλη Οκτωβρίου. Έκτοτε ανέλαβε τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου, εφαρμόζοντας γρήγορα μια σειρά από αλλαγές στην πλατφόρμα, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με γρήγορες αντιδράσεις, τόσο από τους χρήστες, όσο και από τους διαφημιστές.
Διαβάστε ακόμα: Ο Musk κάνει στο Twitter ό,τι έκανε στην Tesla και τη SpaceX
Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης ότι η ζήτηση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της εταιρείας μπορεί να επιβραδυνθεί, καθώς η οικονομία εξασθενεί, το υψηλότερο κόστος δανεισμού αποθαρρύνει τους αγοραστές και άλλες εταιρείες ενισχύουν τις προσφορές τους σε ηλεκτρικά οχήματα. Η Tesla έχει επίσης πληγεί από ανακλήσεις, καθώς και από κυβερνητικές έρευνες για ατυχήματα και τη λειτουργία αυτόματου πιλότου.
Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2012, ο Bernard Arnault επισκίασε τον Elon Musk, με συνολική καθαρή αξία 188 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ ο Musk “αξίζει” τώρα περίπου 178 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Γάλλος μεγιστάνας των επιχειρήσεων είχε ξαναβρεθεί και παλιότερα στην υψηλότερη θέση, πριν ο Musk τον επισκιάσει για πάνω από ένα χρόνο. Ωστόσο, με την αλματώδη επιτυχία του ομίλου LVMH το 2022, ο Arnault επέστρεψε στην κορυφή.
Από την απόκτηση του κατασκευαστή εκλεκτών κοσμημάτων Pedemonte Group τον περασμένο μήνα, έως τις εντυπωσιακές συνεργασίες από τον οίκο Tiffany, την Louis Vuitton, τον Christian Dior, την Rimowa και τον Fendi, η LVMH έχει δει μια ροή συνεχών επιτυχιών τους τελευταίους 12 μήνες. Με αυτά τα δεδομένα και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι μετοχές της Tesla έχουν πέσει κατά 52% φέτος, η αλλαγή στην κατάταξη δεν αποτελεί έκπληξη.
Αφού το 2022 ξεκίνησε με το Tiffany x Supreme, στη συνέχεια είδαμε τη σύμπραξη της LVMH: Fendi και Versace Collection να κατακτά το διαδίκτυο. Επιπλέον, η συλλογή Spirited Away της Loewe κέρδισε τους καταναλωτές πολυτελείας στην Κίνα και όχι μόνο. Άλλες συνεργασίες της χρονιάς με αιχμή του δόρατος τον Arnault περιλάμβαναν τη συνάντηση της Rimowa με την Adidas, την RTFKT και τον Daniel Arsham, καθώς και τις συλλογές Denim Tears και ERL του Dior. Ενώ αναμένεται τον Ιανουάριο του 2023 η επερχόμενη συλλογή της Louis Vuitton με την εμβληματική καλλιτέχνιδα και συνεργάτιδα της LV, Yayoi Kusama.
Διαβάστε ακόμα: O Bernard Arnault θέλει η LVMH να παραμείνει οικογενειακή υπόθεση
Χάρη σε μια εξαιρετική στρατηγική συνεργασίας μεταξύ των εμπορικών σημάτων της, μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, η LVMH κατέγραψε έσοδα ύψους 39,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία ήταν αυξημένα κατά 28% σε σύγκριση με το άθροισμα του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου του 2021.
Και όλα αυτά ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμη ένα μεταπανδημικό κύμα πωλήσεων στην ηπειρωτική Κίνα που θα απελευθέρωνε τις εκεί πωλήσεις. Ξεκινώντας τη χρονιά με αυτοπεποίθηση, μένει να δούμε αν η LVMH θα μπορέσει να εξασφαλίσει την ανάπτυξη μόνο με τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πολυτελείας στον κόσμο, την Αμερική, το 2023.
Με πληροφορίες από Jing Daily
Photo: Louis Vuitton
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.