23 Απρ 2024
READING

Η Porsche επενδύει στα “ηλεκτρονικά καύσιμα”

4 MIN READ

Η Porsche επενδύει στα “ηλεκτρονικά καύσιμα”

Η Porsche επενδύει στα “ηλεκτρονικά καύσιμα”

Η Porsche έχει ξεκινήσει την παραγωγή ενός κλιματικά ουδέτερου “ηλεκτρονικού καυσίμου” με στόχο την αντικατάσταση της βενζίνης σε οχήματα με παραδοσιακούς κινητήρες εσωτερικής καύσης. Δεν το κάνει, όμως, μόνη της. Έχει στο πλευρό της τη Siemens Energy και μια σειρά από διεθνείς εταιρείες.

Η Porsche γιόρτασε την έναρξη της παραγωγής ηλεκτρονικού καυσίμου, γεμίζοντας μια Porsche 911 με το πρώτο συνθετικό καύσιμο που παράγεται στις εγκατάστασεις της στη Χιλή. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, που ανήκει στη Volkswagen, αναπτύσσει και υλοποιεί το πιλοτικό έργο “Haru Oni” στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη ολοκληρωμένη, εμπορική και βιομηχανικής κλίμακας μονάδα στον κόσμο για την παραγωγή συνθετικών κλιματικά ουδέτερων καυσίμων (eFuels).

Διαβάστε ακόμα: Ταξίδι στην ιστορία των αγώνων με την νέα διαφήμιση της Porsche

Τα ηλεκτρονικά καύσιμα είναι ένας τύπος συνθετικής μεθανόλης που παράγεται με μια πολύπλοκη διαδικασία χρησιμοποιώντας νερό, υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα. Οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι τα καύσιμα αυτά επιτρέπουν τη σχεδόν ουδέτερη από CO2 λειτουργία των αεριοκίνητων κινητήρων. Σε διαφορετική περίπτωση τα οχήματα θα εξακολουθούσαν να χρειάζονται πετρέλαιο για τη λίπανση του κινητήρα τους.

Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Porsche. Τα ηλεκτρονικά καύσιμα για τα αυτοκίνητα αποτελούν ένα αξιόλογο συμπλήρωμα στον στόχο της αυτό – εάν όμως παράγονται σε μέρη του κόσμου όπου υπάρχει πλεόνασμα βιώσιμης ενέργειας. Κι αυτό γιατί αποτελούν ένα πρόσθετο στοιχείο στο δρόμο της προς την απανθρακοποίησή της. Τα πλεονεκτήματά τους έγκεινται στην ευκολία εφαρμογής τους: τα ηλεκτρονικά καύσιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κινητήρες εσωτερικής καύσης και plug-in υβριδικά και να αξιοποιήσουν το υπάρχον δίκτυο πρατηρίων καυσίμων.

Το πιλοτικό έργο “Haru Oni” στην επαρχία Magallanes εκμεταλλεύεται τις εξαιρετικές συνθήκες ανέμου στη νότια Χιλή για την παραγωγή κλιματικά ουδέτερου καυσίμου με τη βοήθεια της “πράσινης” αιολικής ενέργειας. Στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής της Γερμανίας για το υδρογόνο, η Siemens Energy θα λάβει επιχορήγηση ύψους περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ από το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας, προκειμένου να υποστηρίξει με τη σειρά της εμπράκτως το έργο της Porsche.

Η Siemens Energy είναι συνδιαχειριστής του έργου και λειτουργεί ως συντονιστής των συστημάτων για την κάλυψη ολόκληρης της αλυσίδας αξίας – από την παραγωγή ενέργειας με χρήση ανεμογεννητριών Siemens Gamesa, την παραγωγή “πράσινου” υδρογόνου, μέχρι τη μετατροπή του σε συνθετικό καύσιμο.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας, η Porsche σχεδιάζει να παράγει εκατομμύρια λίτρα του ηλεκτρονικού καυσίμου. Στην πρώτη πιλοτική φάση, θα παραχθούν περίπου 130.000 λίτρα eFuels ήδη από το 2022. Σε δύο επόμενες φάσεις, η δυναμικότητά της θα αυξηθεί σε περίπου 55 εκατομμύρια λίτρα eFuels ετησίως μέχρι το 2024 και σε περίπου 550 εκατομμύρια λίτρα μέχρι το 2026.

Η Porsche θα αποτελέσει τον κύριο πελάτη του “πράσινου” αυτού καυσίμου. Η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αρχικά το καύσιμο στα μηχανοκίνητα σπορ και στα κέντρα εμπειρίας επιδόσεών της, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες χρήσεις τα επόμενα χρόνια. Το τελικό σχέδιο είναι το καύσιμο να πωλείται σε πετρελαϊκές εταιρείες για διανομή στους καταναλωτές.

Τα eFuels μπορούν να ενεργούν όπως η βενζίνη, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες οχημάτων έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο οδήγησης. Θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιούν την ίδια υποδομή ανεφοδιασμού με το φυσικό αέριο, σε σύγκριση με τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων που απαιτούνται για την κατασκευή ενός δικτύου σταθμών φόρτισης για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Διαβάστε ακόμα: Η Porsche επενδύει σε συνθετικά καύσιμα

Αλλά η πλήρης αντικατάσταση των παραδοσιακών ορυκτών καυσίμων με ηλεκτρονικά καύσιμα θα ήταν δύσκολη και εξαιρετικά δαπανηρή. Παρόλα αυτά, η παραγωγή ενός τέτοιου καυσίμου θα επέτρεπε στην Porsche και σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες να έχουν έναν τρόπο να συνεχίσουν να παράγουν οχήματα όπως το εμβληματικό σπορ αυτοκίνητο 911 της Porsche με παραδοσιακό κινητήρα, αντί για ηλεκτρικά μοντέλα. Ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικές επιδόσεις, η δυναμική οδήγησής τους διαφέρει από τους παραδοσιακούς κινητήρες. Βέβαια, η ανάπτυξη του καυσίμου δεν αλλάζει τα σχέδια της εταιρείας να αποτελείται το 80% της γκάμας της από EVs μέχρι το 2030.

Οι δυνατότητες των ηλεκτρονικών καυσίμων είναι τεράστιες. Υπάρχουν σήμερα περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύρια οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης παγκοσμίως. Πολλά από αυτά θα κυκλοφορούν στους δρόμους για τις επόμενες δεκαετίες και τα eFuels φιλοδοξούν να προσφέρουν στους ιδιοκτήτες των υφιστάμενων αυτοκινήτων μια σχεδόν ουδέτερη, από άποψη εκπομπών άνθρακα, εναλλακτική λύση.

Με πληροφορίες από CNBC

Photo: Porsche

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.