16 Ιαν 2025
READING

Είναι το metaverse η λύση στα προβλήματα της υβριδικής εργασίας;

5 MIN READ

Είναι το metaverse η λύση στα προβλήματα της υβριδικής εργασίας;

Είναι το metaverse η λύση στα προβλήματα της υβριδικής εργασίας;

Ο κόσμος της εργασίας αλλάζει δραστικά και ταχύτατα, περισσότερο ίσως από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην πρόσφατη ιστορία. Η καλπάζουσα τεχνολογική ανάπτυξη και η πανδημία έφερε βίαιες αλλαγές στην εργασιακή πραγματικότητα, μετέβαλε αναγκαστικά τις συνθήκες και τους ίδιους τους χώρους εργασίας και έβαλε σε δοκιμασία τη σχέση εργαζομένου και εργοδότη. Μπορεί το metaverse να αποτελέσει τη λύση στα προβλήματα της υβριδικής εργασίας;

Μέσα σε μόλις τρία χρόνια οι εργαζόμενοι άρχισαν να δουλεύουν από το σπίτι και έπειτα συνέχισαν στο να μοιράζουν τον χρόνο τους στο σπίτι και στο γραφείο. Καθώς περνάει ο καιρός, πολλοί εργοδότες πιστεύουν ότι η καλύτερη λύση είναι η επιστροφή στο γραφείο. Αυτή την επιλογή επιβεβαιώνει και έρευνα της Resume Builder, στην οποία συμμετείχαν 1.000 επικεφαλής εταιρειών. Συγκεκριμένα, το 66% των εργοδοτών αυτή τη στιγμή ζητούν από τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στο γραφείο, ενώ το 90% των εταιρειών σκοπεύει να πράξει ανάλογα το 2023.

Ωστόσο, η επιθυμία αυτή αποτελεί ένα μεγάλο ρίσκο. Συγκεκριμένα, πολλοί εργαζόμενοι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στα γραφεία. Μάλιστα, προτιμούν να χάσουν την δουλειά τους παρά να επιστρέψουν, καθώς είτε δεν το επιθυμούν είτε φοβούνται ότι δεν θα λαμβάνουν ίση μεταχείριση με αυτούς που εργάζονται δια ζώσης. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι οι εταιρείες θα χάσουν σημαντικά ταλέντα.

Διαβάστε ακόμα: Μύθοι & αλήθειες για το Metaverse

Ανεξάρτητα από το αν η παρουσία στο γραφείο επηρεάζει πραγματικά τη δέσμευση και την αφοσίωση, είναι σαφές ότι πολλοί εργοδότες αναρωτιούνται πώς μπορούν να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους. Η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, του Instagram και της εταιρείας τεχνολογίας Reality Labs, πιστεύει ότι η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να βρίσκεται στο metaverse, το οποίο προσφέρει στους επισκέπτες μία καθηλωτική και τρισδιάστατη εμπειρία. Εκεί ο κάθε χρήστης μπορεί να έχει τη δική του ψηφιακή περσόνα που ονομάζεται avatar, με την οποία μπορεί να ανακαλύψει εμπειρίες και δυνατότητες παρόμοιες με εκείνες του πραγματικού κόσμου.

Ήδη η επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα έχει χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση, στην οποία Meta επενδύει 150 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία 10 “metaversities”, δηλαδή εικονικών πανεπιστημιουπόλεων μέσω του έργου Meta Immersive Learning, σε συνεργασία με την εταιρεία εικονικής πραγματικότητας VictoryXR. Το Morehouse, όπως ονομάστηκε, αποτελεί το μεγαλύτερο πείραμα του είδους του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Νωρίτερα φέτος, επίσης, το Harvard Business Review κατέγραψε πλατφόρμες εικονικής πραγματικότητας βασισμένες σε avatar που φέρνουν επανάσταση στον εργασιακό χώρο, όπως η NextMeet, η PixelMax, η Microsoft (μέσω μιας τεχνολογίας που ονομάζεται HoloLens) και η Metaverse Learning. Έτσι βλέπουμε ότι η επαυξημένη πραγματικότητα έχει μπει στον χώρο της εργασίας, καθώς δίνει εκπαιδευτικές δυνατότητες  αλλά και εικονικές καθημερινές στιγμές των εργαζομένων: τυχαίες συναντήσεις στον εικονικό εργασιακό χώρο που μοιάζουν με το να “πέφτεις πάνω” σε έναν συνάδελφο στο γραφείο ή live status tracking της παραγγελίας φαγητού για το διάλειμμά τους. Μάλιστα, η χρήση της VR μπορεί να επεκτείνει τις παροχές και τα προνόμια που μπορούν να απολαμβάνουν οι εργαζομένοι εικονικά. Υπάρχουν εταιρείες, για παράδειγμα, που έχουν δημιουργήσει ψηφιακές “περιοχές ευεξίας” που μοιάζουν με δάση ή παραλίες και εκεί προσφέρουν στους υπαλλήλους τους τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν on-demand προγράμματα άσκησης ή διαλογισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η Meta έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα ειδικά για τον χώρο της εργασίας, το Horizon Workrooms, μια προσομοίωση προσωπικής συνάντησης που μοιάζει με video game στην οποία τα μέλη της ομάδας αντιπροσωπεύονται από ψηφιακά avatar. Μάλιστα, για να στηρίξει το νέο της έργο, η Meta διεξήγαγε μία έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 υπαλλήλοι και 400 επικεφαλής επιχειρήσεων σε Βρετανία και Η.Π.Α. όπου υπογραμμίζει την ανάγκη τεχνολογικού εκσυγχρονισμού των εταιρειών. Μεταξύ των ευρημάτων, το 74% των ηγετών επιχειρήσεων δήλωσε ότι είχε ειδικό προϋπολογισμό για επενδύσεις στο AR, το VR ή το Metaverse το 2022. Επιπλέον, το 65% των εργαζομένων δήλωσαν ότι ήταν πιο πιθανό να παραμείνουν σε θέσεις εργασίας στις οποίες είχαν πρόσβαση σε AR ή VR.

Οι ερευνητές ανέφεραν πως οι εργαζόμενοι αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι όταν νιώθουν μέρος της εργασίας τους, κάτι που δεν επιτυγχάνεται μέσω βιντεοκλήσεων καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στον ίδιο φυσικό χώρο εργασίας. Την επιθυμία αυτή μπορεί να εκπληρώσουν τα Workrooms. Μάλιστα, τα μέλη της Reality Labs συναντιούνται συχνά χρησιμοποιώντας τις συσκευές Quest VR της μητρικής Meta, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως μια τελείως διαφορετική εμπειρία σε σχέση με ένα απλό και συνηθισμένο πλέον videocall. Κι αυτό γιατί οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μέσω των avatars τους και να χρησιμοποιούν οπτικά βοηθήματα, όπως πίνακες, για να επικοινωνούν.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι εταιρείες αρχίζουν να ανακοινώνουν τον προσφερόμενο μισθό στις αγγελίες εργασίας

Αν και όσα αναφέρονται στην έκθεση μοιάζουν να δίνουν την λύση, η πραγματικότητα δεν είναι τόσο απλή ή ιδανική. Τα εργαλεία VR και AR έχουν και αυτά τα μειονεκτήματα τους. Το πιο σημαντικό είναι οι εταιρείες απέχουν πολύ από το σημείο στο οποίο θα ήταν λογικό να περάσουν οι εργαζόμενοι ένα σημαντικό μέρος των ημερών τους σε εικονικούς χώρους. Ο λόγος είναι ότι το metaverse είναι κάτι αρκετά καινούριο και πολλοί άνθρωποι δεν είναι καθόλου εξοικειωμένοι με αυτό.

Εξάλλου ένα βασικό ζήτημα που θέτει σε αμφισβήτηση την ικανότητα μετάβασης των εργαζομένων από έναν ρεαλιστικό σε έναν εικονικό εργασιακό χώρο, είναι οι ηλικιακές διαφορές των υπαλλήλων αλλά και το κατά πόσο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στη νέα εικονική εργασιακή πραγματικότητα. Βέβαια, το χάσμα γενεών που αφορά την κατάκτηση χρήσης των νέων τεχνολογιών μπορεί να γεφυρωθεί με το μοντέλο της αντίστροφης καθοδήγησης. Αυτό το μοντέλο δίνει τη δυνατότητα στους νεότερους ηλικιακά υπαλλήλους να εκπαιδεύουν τους μεγαλύτερους σε θέματα χρήσης τεχνολογίας.

Το metaverse, αργά ή γρήγορα θα μπει στο χώρο της εργασίας. Ή μάλλον το αντίστροφο. Όπως συμβαίνει με όλες τις καινοτομίες στις επιχειρήσεις, οι άνθρωποι του HR θα πρέπει να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά για να διασφαλίσουν ότι το metaverse είναι κατάλληλο για την επιχείρησή τους.

Με πληροφορίες από HR Dive

Photo: Unsplash

Video: Meta

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.