Η Γερουσία των Η.Π.Α. ενέκρινε νομοθεσία για την απαγόρευση του TikTok από τις κυβερνητικές συσκευές. Μία κίνηση που αποσκοπεί στον περιορισμό των αντιληπτών κινδύνων για την ασφάλεια των πληροφοριών που απορρέουν από την εφαρμογή των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.
Ο νόμος “No TikTok on Government Devices Act” εγκρίθηκε με ομόφωνη συναίνεση. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί το τελευταίο βήμα των νομοθετών κατά της εφαρμογής βίντεο μικρής διάρκειας που έχει γίνει δημοφιλής με πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως. Εδώ και χρόνια εξάλλου υπάρχει διάχυτη ανησυχία ότι το TikTok συλλέγει δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο και τα παρουσιάζει στη μητρική του εταιρεία, ByteDance, στην Κίνα – και ενδεχομένως από εκεί στις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Διαβάστε ακόμα: Έρχεται η απαγόρευση του TikTok;
Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κυβερνήτες από τη Νότια Ντακότα, το Μέριλαντ, την Οκλαχόμα, την Αλαμπάμα, τη Νότια Καρολίνα, τη Γιούτα και το Τέξας απαγόρευσαν στους δημόσιους υπαλλήλους να χρησιμοποιούν το TikTok σε κυβερνητικές συσκευές. Αυτό το κύμα απαγόρευσης των υπαλλήλων να αναρτούν TikTok στις κυβερνητικές τους συσκευές ακολουθεί παρόμοιες κινήσεις που έγιναν από τον αμερικανικό στρατό, το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Η πρόσφατα εγκεκριμένη νομοθεσία της Γερουσίας θα επεκτείνει αυτόν τον περιορισμό σε ολόκληρο το ομοσπονδιακό εργατικό δυναμικό.
Μήπως τελικά κινδυνεύει να τεθεί εκτός νόμου η δημοφιλής εφαρμογή βίντεο στις Η.Π.Α.; Κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να συμβεί. Σίγουρα, όμως, το TikTok δεν θα παραμείνει ίδιο στο μέλλον. Μία ενδεχόμενη απαγόρευσή του θα αποτελούσε ένα πολιτικό “αυτογκόλ” για την αμερικανική αγορά. Γιατί δεν αποτελεί απλώς μια εξαιρετικά δημοφιλή εφαρμογή, αλλά είναι η “σωσίβια λέμβος” στην οποία προσκολλάται εδώ και χρόνια μια γενιά που εγκατέλειψε τα ευγενή “πλοία” των Facebook, Instagram και σύντομα του Twitter. Και ο λόγος είναι ότι οι αμερικανικές εταιρείες δεν έχουν καταφέρει να αντιγράψουν το επίτευγμα του αλγοριθμικού εθισμού του TikTok.
Το TikTok έχει εμπλακεί σε γεωπολιτικές διαμάχες ήδη από την αρχή της εμφάνισής του το 2017 για αγορές εκτός Κίνας. Το 2019, η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες (CFIUS) ξεκίνησε μια εξέταση εθνικής ασφάλειας μετά την εξαγορά της Musical.ly από την ByteDance το 2018, η οποία αργότερα επαναλανσαρίστηκε ως TikTok.
Η επανεξέταση από την CFIUS αποτελεί μία τυπική διαδικασία για μια συναλλαγή αυτού του είδους, αλλά το καλοκαίρι του 2020 ο Donald Trump προκάλεσε κύματα πανικού εξαιτίας του εκτελεστικού διατάγματος με το οποίο θα απαγόρευε τόσο το TikTok όσο και το WeChat, μια επίσης κινεζική εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων και πληρωμών, από τα application stores των Η.Π.Α.
Η προτεινόμενη απαγόρευση έμεινε στο δικαστήριο και τελικά ανακλήθηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Joe Biden, ο οποίος έκτοτε ακολούθησε μια πιο μετρημένη προσέγγιση στις ανησυχίες για την ασφάλεια, ζητώντας να μεταφερθούν τα δεδομένα που συλλέγονται από τους Αμερικανούς χρήστες του TikTok σε κέντρα δεδομένων εντός της χώρας.
Η πλατφόρμα υποστήριζε επί μακρόν ότι τα δεδομένα από τους Αμερικανούς χρήστες αποθηκεύονται πράγματι στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την εφεδρική τους αποθήκευση να τοποθετείται στη Σιγκαπούρη. Τώρα, το TikTok ισχυρίζεται ότι το 100% της κίνησης των χρηστών στις Η.Π.Α. δρομολογείται μέσω της Oracle, της γνωστής εταιρείας λογισμικού με έδρα το Όστιν του Τέξας. Η Oracle, μάλιστα, προβαλόταν και ως ο επίδοξος αγοραστής του TikTok στα σχέδια του προέδρου Trump που θα ακολουθούσαν μετά την υποτιθέμενη απαγόρευσή του.
Πρόσφατα η πιο δημοφιλής και εμπορικά αποδοτική εφαρμογή της φετινής χρονιάς, ήρθε αντιμέτωπη και με νέες κατηγορίες, που αφορούν στην παρακολούθηση Αμερικανών πολιτών. Το TikTok έχει επίσης να διαχειριστεί μια σειρά από άλλες αντιπαραθέσεις, από τη λογοκρισία περιθωριοποιημένων δημιουργών μέχρι τις κατηγορίες ότι δεν κάνει αρκετά για να πατάξει την παραπληροφόρηση, τις επικίνδυνες προκλήσεις ή το παιδοφιλικό περιεχόμενο.
Αν και η συζήτηση μέχρι σήμερα έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στη συλλογή δεδομένων, είναι εξίσου σημαντικό να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο διανέμεται το περιεχόμενο, δηλαδή τι εμφανίζεται στη σελίδα ροής “For You” ενός χρήστη – την ιδιαίτερα περιζήτητη και μυστηριώδη ροή περιεχομένου που επιμελείται αλγοριθμικά σύμφωνα με τις προτιμήσεις του κάθε χρήστη.
Διαβάστε ακόμα: Θα ξαναγράψει η Ευρώπη τους κανόνες του ίντερνετ;
Το Κέντρο Ανάλυσης Ψηφιακών Απειλών (Digital Threat Analysis Center), το οποίο νωρίτερα φέτος εξαγόρασε η Microsoft, εντόπισε περισσότερους από 200 δημιουργούς περιεχομένου που παράγουν φιλοκινεζικό περιεχόμενο σε πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένου του TikTok, σε 40 γλώσσες. Ορισμένοι δημιουργοί μάλιστα ήταν ακόμη και υπάλληλοι κρατικών μέσων ενημέρωσης που υποδύονταν τους influencers.
Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό; Αναπτύσσοντας ένα κοινό γύρω από ορισμένα χαρακτηριστικά-στόχους, όπως η γλώσσα, η κουλτούρα και τα ενδιαφέροντα, οι influencers είναι σε θέση να προσαρμόσουν τα μηνύματά τους ώστε να αντικατοπτρίζουν τους στρατηγικούς στόχους για έναν συγκεκριμένο πληθυσμό. Για παράδειγμα, οι lifestyle influencers των οποίων το target group ζει κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες, συχνά επιδιώκουν να παρουσιάσουν την Κίνα ως δυνητικό ευεργέτη και αξιόπιστο διπλωματικό σύμμαχο.
Εάν οι πολιτικοί ανησυχούν πραγματικά για την επιρροή της Κίνας στη Δύση, αυτό σημαίνει ότι διακυβεύονται πολύ περισσότερα από μια απλή συλλογή δεδομένων. Μέχρι να αποκαλυφθεί το πραγματικό πρόβλημα πίσω από την πολυετή διαμάχη τους, οι απαγορεύσεις θα ακολουθούν η μία πίσω από την άλλη. Το πρόβλημα εντοπίζεται όμως στο γεγονός ότι είναι τόσο παραστατικές και επιφανειακές, όσο και τα viral βίντεο με χορούς και τεχνικές μακιγιάζ που ανεβαίνουν στη δημοφιλή πλατφόρμα.
Με πληροφορίες από Fast Company
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.