25 Απρ 2024
READING

Οι καταναλωτές είναι έτοιμοι για το metaverse

5 MIN READ

Οι καταναλωτές είναι έτοιμοι για το metaverse

Οι καταναλωτές είναι έτοιμοι για το metaverse

Όπως μας έδειξε η Black Friday οι αγορές σε μεγάλο μέρος του έχουν μεταφερθεί στον ψηφιακό κόσμο. Ωστόσο, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν ολοένα και περισσότερους νέους τρόπους να πραγματοποιούν τις αγορές τους και το metaverse δηλώνει παρών, θα μπορούσαν αυτές οι κινήσεις να γίνονται αποκλειστικά από εκεί;

Το metaverse έγινε η κύρια επιχειρηματική συζήτηση στα τέλη του 2021, όταν το Facebook ανακοίνωσε ότι μετονομάζεται σε Meta και ξαφνικά ακούσαμε για την ύπαρξη του “μετασύμπαντος”. Στην αρχή κανείς μας δεν γνώριζε τι ακριβώς είναι. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός του Zuckerberg και η υπερπροσπάθεια για τα πρωτεία στο χώρο, γνώρισε στους χρήστες αυτό που περιγράφει ως έναν εμπλουτισμένο ψηφιακό χώρο, μέσα στον οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν με μια μεγάλη ποικιλία από δραστηριότητες. Αυτές μπορεί να κυμαίνονται από το να αγοράσουν virtual ρούχα για το avatar τους, μέχρι να οργανώσουν το επόμενο επαγγελματικό τους meeting στον χώρο που επιθυμούν.

Διαβάστε ακόμα: Ποιοι διαμορφώνουν το metaverse;

Φυσικά, μόλις οι επικεφαλείς των τμημάτων marketing πληροφορήθηκαν ότι υπάρχει ένα πολλά υποσχόμενο νέο κανάλι προώθησης και αγοράς προϊόντων, έσπευσαν να το εκμεταλλευτούν. Ξεκινώντας το 2021, ο μεγάλος retailer Selfridges ξεκίνησε ένα livestreaming αγορών  διαθέτοντας περίπου 1.800 NFTs με τιμές που κυμαίνονταν περίπου από 2.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ. Αντίστοιχα, φέτος το νέο εικονικό κατάστημα του Bloomingdale’s περιλαμβάνει μοναδικούς χώρους για τη Chanel, τον Ralph Lauren και τη Nespresso, όπως και ένα spa, prive αίθουσες για πάρτι και ποικίλες εμπειρίες δώρων.

Σταδιακά και άλλα brands εισήλθαν στον χώρο, όπως οι οίκος μόδας Gucci, o οποίος παρουσίασε μία ολόκληρη επίδειξη μόδας, ενώ διαθέτει πλέον και το δικό του ψηφιακό κατάστημα. Η Nike, η Tommy Hilfiger, η Ralph Lauren, η Forever 21 και πολλές άλλες εταιρείες της βιομηχανίες της μόδας δραστηριοποιούνται ήδη στο metaverse.

Ωστόσο, δεν ενδιαφέρεται μόνο η μόδα για το ψηφιακό σύμπαν. Brands της βιομηχανίας των τροφίμων και ποτών έκανα τη δική τους εντυπωσιακή είσοδο, όπως για παράδειγμα, στις αρχές του 2022, η Heineken που λάνσαρε τη νέα της παραλλαγή της μπίρας Heineken Silver με τη δημιουργία ενός εικονικού μπαρ όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να “γευτούν” τη νέα μπίρα και να δοκιμάσουν pixelated αστακό και χαβιάρι.

Απόλυτα λογικό, επομένως, πολλά brands να δημιουργήσουν εξειδικευμένες ομάδες marketing προϊόντων για το metaverse. Αυτό έχει άλλωστε ήδη πραγματοποιηθεί από κάποιες διαφημιστικές εταιρείες όπως η αμερικανική Interpublic Group που αποφάσισε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο συγκεκριμένο τομέα μέσα από μια συμβολική και ουσιαστική κίνηση, το διορισμό του μέχρι πρότινος υπεύθυνου marketing Philippe Krakowsky ως Διευθύνοντα Σύμβουλο το 2019.

Οι χρήστες όμως τι έχουν να πουν για αυτό; Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή,  ήταν αρκετά επιφυλακτικοί. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα της Accenture στην οποία συμμετείχαν 1.500 Αμερικανοί καταναλωτές, έδειξε πως οι αγοραστές βρίσκονται σε ένα στάδιο εξερεύνησης. Διερευνούν νέους τρόπους αγορών, από ζωντανή ροή έως εικονικούς κόσμους στο metaverse και αγορές με συναλλαγές NFTs. Κατά συνέπεια γίνονται πιο θετικοί στις ιδέες του metaverse.

Στην ίδια έρευνα συμμετείχαν 150 στελέχη λιανικής στις Η.Π.Α., τα οποία στη συντριπτική τους πλειονότητα δήλωσαν ότι η αυξημένη διαφημιστική δραστηριότητα και οι εγγυήσεις διαθεσιμότητας αποτελούν μέρος των εκστρατειών marketing τους για το επόμενο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, περισσότερο από το 67% επισήμαναν ότι η εταιρεία τους αρχίζει να πειραματίζεται και να διερευνά τον τρόπο με τον οποίο το metaverse και τα εικονικά προϊόντα και υπηρεσίες μπορούν να συνεισφέρουν στις επιχειρήσεις τους. Με κάθε τρόπο.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα της Accenture διαπίστωσε ότι στο εγγύς μέλλον πάνω από το 51% των καταναλωτών παγκοσμίως σχεδιάζει να κάνει το μεγαλύτερο μέρος των αγορών του στα φυσικά καταστήματα. Δεν υπάρχει πλέον συζήτηση για το αν οι καταναλωτές θα επιστρέψουν στο φυσικό λιανεμπόριο. Ωστόσο, η αγορά πλέον επικεντρώνεται στο πώς θα αξιοποιήσει καλύτερα την αυξανόμενη ζήτηση για πλούσιες προσωποποιημένες αγοραστικές εμπειρίες, χωρίς να απορρίπτει την ψηφιακή εμπειρία του παρελθόντος.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η ανάπτυξη του Roblox συμβάλει στην εξέλιξη του Metaverse

Την αρχή κάνει η Νέα Υόρκη. Το “Μεγάλο Μήλο” ήταν πάντα γνωστή ως κορυφαίος προορισμός για ψώνια, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί επίσης σε χώρο δοκιμών για νέες τεχνολογίες επί των καταστημάτων. Έτσι, ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου, επιλεγμένα καταστήματα λιανικής στην Νέα Υόρκη μεταδίδουν live streaming προγράμματα αγορών υπό την αιγίδα της εμπορικής πλατφόρμας Livestream TalkShopLive και του παρόχου τεχνολογίας ψηφιακών μέσων FrontRunner Technologies, προσφέροντας αυτό που οι εταιρείες αποκαλούν την πρώτη “εμπειρία αγορών ζωντανής βιτρίνας”. 

Η πολυπόθητη επιστροφή των καταναλωτών στα φυσικά σημεία αγορών δεν αποκλείει το metaverse  – το αντίθετο. Μπορεί σε λίγα χρόνια να βλέπουμε μέσα στα φυσικά καταστήματα, χώρους του metaverse. Ή να παρέχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, τον οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν επιτόπου οι χρήστες για να εισέλθουν στα καταστήματα στο metaverse.

Αυτή η εξέλιξη φαίνεται πολύ πιθανή καθώς η Forrester θεωρεί ότι οι εταιρείες θα δίνουν προτεραιότητα σε τρία κύρια στοιχεία: την ψηφιακή δημιουργία, τις συμβουλευτικές υπηρεσίες για το Web3 και το metaverse, αλλά πρωτίστως συνεργασίες με πλατφόρμες όπως το Meta Platforms, το Roblox και το Fortnite. Η αυξανόμενη ζήτηση για μια omnichannel αγοραστική εμπειρία αλλάζει τα δεδομένα. Γιατί εάν δεν υπάρχει ζήτηση, δεν υπάρχει προσφορά.

Με πληροφορίες από Forbes | Marketing Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.