19 Απρ 2024
READING

Η Coca-Cola αφήνει τους καταναλωτές να πειραματιστούν με τις γεύσεις

5 MIN READ

Η Coca-Cola αφήνει τους καταναλωτές να πειραματιστούν με τις γεύσεις

Η  Coca-Cola αφήνει τους καταναλωτές να πειραματιστούν με τις γεύσεις

O συνεχής πειραματισμός φαίνεται ότι βρίσκεται στον πυρήνα της ανάπτυξης ενός από τα κορυφαία brands του κόσμου, την Coca-Cola, η οποία, αν και ίσως το πιο αναγνωρίσιμο διεθνώς και με σταθερή επιτυχία, συνεχίζει να αναζητά τρόπους να κερδίσει περισσότερους καταναλωτές – και πιστούς. Γι’ αυτό αφήνει τους ίδιους τους καταναλωτές της να πειραματιστούν και να της δείξουν τί θέλουν. Και φυσικά για να το κάνει αυτό χρησιμοποιεί την τεχνολογία, μέσω του Coca-Cola Freestyle. Μα τι είναι αυτό;

Πρόκειται για έναν αυτόματο πωλητή, τον οποίο κυκλοφόρησε η εταιρεία για πρώτη φορά το 2009. Το ονομά του, δηλαδή το “Freestyle”, βασιζόταν και βασίζεται στην ελευθερία που έδινε στους καταναλωτές να αναμείξουν όποια ποτά του χαρτοφυλακίου της θέλουν. Ας σκεφτούμε μόνο πόσες φορές δεν είχαμε σκεφτεί ως παιδιά να ανακατέψουμε Coca-Cola και πορτοκαλάδα για να δούμε τι γεύση έχει. Αυτή την ιδέα δεν την έχουν μόνο παιδιά αλλά απ’ ότι φαίνεται και πολλοί ενήλικες. Και σε αυτήν λοιπόν “ποντάρει” και η Coca-Cola.

Με τα χρόνια η Coca-Cola αποφάσισε να χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να εκσυγχρονίσει το μηχάνημά της, τοποθετώντας του μία touch screen καθώς και ένα σύγχρονο λογισμικό που του δίνει πολλές δυνατότητες μίξης. Έτσι, παρουσιάσε το μηχάνημα Coca-Cola Freestyle 8100, το οποίο έχει εκατό επιλογές ποτών και τη δυνατότητα να συνδυάζονται πολλά ταυτόχρονα,  ενώ παράλληλα μειώνεται ο χρόνος αναμονής για τους πελάτες.

Διαβάστε ακόμα: Η Coca-Cola θα βάζει την μπύρα στα ποτήρια των Ελλήνων

Μόνο στις Η.Π.Α. υπάρχουν περισσότεροι από 50.000 διανομείς Coca-Cola Freestyle, οι οποίοι “παράγουν” πάνω από 11 εκατομμύρια ποτά καθημερινά, σύμφωνα με την Coca-Cola. Βέβαια, τέτοιου είδους μηχανήματα υπάρχουν και στην Ασία και στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, στην Ευρώπη υπάρχει στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η πολυεθνική εταιρία αναψυκτικών δεν σταματάει όμως μόνο εκεί, επιθυμώντας να να επεκταθεί και σε άλλες χώρες. Παράλληλα, έχει δημιουργήσει ένα App ειδικά για αυτό το μηχάνημα.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό για την εταιρεία είναι ότι μέσω του Coca-Cola Freestyle όχι απλά καταφέρνει να πουλάει τα προϊόντα της αλλά αποτελεί μία πολύτιμη πηγή συλλογής first party data. Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει επενδύσει σε ένα σύγχρονο λογισμικό και τσιπ μέσα στα μηχανήματα, που της επιτρέπουν να δει άμεσα ποια ποτά καταναλώνονται πιο συχνά, σε ποια ώρα της ημέρας και πώς διαφέρει η κατανάλωση ανάλογα με την τοποθεσία.

Έτσι, μπορεί να οργανώσει καλύτερα της στοχευμένες στρατηγικές marketing της, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, τα δεδομένα μπορούν να αποτελέσουν μια ευκαιρία για τη δημιουργία μιας νέας γεύσης. Με άλλα λόγια, τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία ή την ενημέρωση στρατηγικών της εταιρείας, καθώς ένα τετριμμένο κάποτε αυτόματο μηχάνημα πώλησης εξελίσσεται σε ένα σημαντικό εργαλείο για τη δημιουργία νέων προϊόντων, το οποίο βοηθά την Coca-Cola να εξακριβώσει τις τάσεις των γευστικών προτιμήσεων. Για παράδειγμα, εάν τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν δείχνουν ότι το κοινό προτιμά μια συγκεκριμένη γεύση, αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις δοκιμές που γίνονται στα εργαστήρια της εταιρείας ή να επεκτείνουν τον αριθμό των διαθέσιμων ποτών μιας υπάρχουσας προσφοράς για την κάλυψη αυτής της ζήτησης.

Αντίστοιχα, εάν τα δεδομένα αποκαλύψουν ότι οι χρήστες προτιμούν έναν συνδυασμό ποτών τότε η εταιρεία θα στραφεί στην παραγωγή του. Το Coca-Cola Freestyle επιτρέπει στην εταιρεία να πειραματιστεί πιο γρήγορα και με τρόπο που είναι μοναδικά προσαρμοσμένος σε κάθε μεμονωμένο καταναλωτή. Κατά αυτό τον τρόπο, το 2017 η εταιρεία λάνσαρε τη Sprite Cherry, δηλαδή Sprite με κεράσι, ενώ έκτοτε έχει επίσης εισαγάγει την Coke με Cherry Vanilla, την Coke με Orange Vanilla και την Sprite Strawberry Lymonade, η τελευταία από τις οποίες θα κυκλοφορήσει την επόμενη άνοιξη.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Coca-Cola σχεδιάζει να διπλασιάσει τους πελάτες της μέσα σε λίγα χρόνια

Την ίδια στιγμή, όσο πρόθυμη είναι να δοκιμάσει κάτι καινούριο, άλλο τόσο εύκολα μπορεί να καταργήσει από το χαρτοφυλάκιό της ένα προϊόν που δεν αποδίδει όπως θα ήθελε. Μάλιστα, αυτή η διάθεση μοιάζει να έχει ισχυροποιηθεί με την πανδημία, κατά την οποία η βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και της ικανοποιητικής απόδοσης των χρημάτων που επενδύθηκαν, αναδείχθηκε σε κλειδί, για να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η εταιρεία από τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Εστιάζοντας στο 2023, ο πολυεθνικός κολοσσός βάζει στο χαρτοφυλάκιό του και το αλκοόλ, δηλώνοντας πως δεν είναι αδιανόητο τα αλκοολούχα ποτά να αποτελέσουν μια μέρα σημαντική δραστηριότητα για μια εταιρεία που είναι περισσότερο γνωστή για τα αναψυκτικά, τα νερά, τα αθλητικά ποτά και το τσάι της. Εξάλλου, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους κατανάλωσης, τα RTD cocktails συγκαταλέγονται μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων προϊόντων στην κατηγορία των αλκοολούχων ποτών. Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς RTD cocktail αποτιμήθηκε σε 782,8 εκατομμύρια δολάρια το 2021 και αναμένεται να επεκταθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 13,4% από το 2022 έως το 2030, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής επιχειρηματικών συμβουλών, Grand View Research.

Φαίνεται πως η Coca-Cola αξιοποιεί τις ικανότητές της σε τομείς όπως το marketing και η καινοτομία, καθώς και στη διαχείριση της αύξησης των εσόδων, για να μεγιστοποιήσει την βέλτιστη προσιτή τιμή για τους καταναλωτές της. Η πολυεθνική δεν χάνει ευκαιρία να αντλεί πληροφορίες με κάθε τρόπο για να κατανοήσει τι χρειάζονται οι καταναλωτές από τα προϊόντα της σε κάθε μέρος του κόσμου και σε κάθε χρονική περίοδο.

Με πληροφορίες από Food Dive

Photo | Video: Coca-Cola

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.