29 Απρ 2024
READING

Τάση | Ψηφιακά μοντέλα ποζάρουν στο resale

5 MIN READ

Τάση | Ψηφιακά μοντέλα ποζάρουν στο resale

Τάση | Ψηφιακά μοντέλα ποζάρουν στο resale

Το ένα μετά το άλλο, τα μεγάλα fashion brands επενδύουν σε νέες τεχνολογίες. Ο  ψηφιακός κόσμος μοιάζει να αλλάζει αυτήν τη στιγμή με δημιουργικότητα, πειραματισμούς και ολοένα πιο περίπλοκα και εξεζητημένα εργαλεία και δυνατότητες. Φυσικά, η βιομηχανία της μόδας, ένας κατεξοχήν χώρος δημιουργίας, βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της ψηφιακής αναγέννησης. 

Η νέα καλλιτεχνική εποχή λαμβάνει χώρα στο metaverse αλλάζοντας δραματικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη μόδα, με έναν τρόπο που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει παλιότερα. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου ενάμιση χρόνου, πολλά fashion brands στράφηκαν προς το ψηφιακό σύμπαν παρουσιάζοντας προϊόντα και οργανώνοντας επιδείξεις. Πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες στις εκδηλώσεις αυτές δεν είναι άλλοι από τα ψηφιακά avatars.

Διαβάστε επίσης: H Gucci αγοράζει virtual γη στο metaverse και προσκαλεί το κοινό της Gen Z

Για παράδειγμα, η Gucci έχει δημιουργήσει το avatar του διευθυντή της Alessandro Michele και της τραγουδίστριας Miley Cyrus για το Roblox. Ο Tommy Hilfiger και η Gucci έχουν συνεργαστεί με ψηφιακές διασημότητες από την εταιρεία Superplastic, οι χαρακτήρες της οποίας συμμετείχαν σε μια εικονική επίδειξη μόδας Tommy στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης. 

Μάλιστα, για να καλυφθεί η ζήτηση των οίκων μόδας σε avatar, αρχίζουν να δημιουργούνται διάφορα πρακτορεία μοντέλων, όπως το Photogenics και το StyleScan. Οι δυνατότητες που προσφέρονται πλέον είναι αμέτρητες. Για παράδειγμα, το Photogenics, απευθυνόμενο κυρίως σε μεγάλους οίκους μόδας, αποφάσισε να εξειδικευτεί στα alter ego avatar διάσημων μοντέλων. H “μεταφορά” των μοντέλων στο metaverse γίνεται μέσω τρισδιάστατων σαρώσεων των προσώπων τους και διαμορφώνονται όπως θέλουν τα ίδια τα μοντέλα, ενώ υπάρχει εξειδικευμένη στυλίστρια που αναλαμβάνει την τοποθέτησης ρούχων και αξεσουάρ.

Ωστόσο, φαίνεται πως δεν είναι μόνο οι μεγάλοι οίκοι μόδας που δείχνουν την προτίμησή τους στα ψηφιακά μοντέλα. Εταιρείες όπως η Farfetch και το Walmart  επενδύουν επίσης στην τεχνολογία ψηφιακής μόδας συνεργαζόμενοι με την εταιρεία τεχνολογίας και πρακτορείο ψηφιακών μοντέλων StyleScan. Η εταιρεία αυτή χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιακές εικόνες και μετρήσεις προϊόντος για να δώσει ένα στυλ στα ψηφιακά του μοντέλα, έχοντας την δυνατότητα να αλλάζει το μέγεθος ανάλογα με αυτό που αναφέρεται στη σελίδα του προϊόντος.

Και τα δύο πρακτορεία σημειώνουν τεράστια επιτυχία τόσο στο metaverse όσο και στην πραγματική ζωή. Ο λόγος είναι ότι οι εταιρείες επιλέγουν ψηφιακά μοντέλα για οικονομικούς και πρακτικούς λόγους. Συγκεκριμένα, μία τέτοια επιλογή μειώνει το κόστος και είναι πιο εύκολη, σε σύγκριση με τη χρήση πραγματικών μοντέλων. Τα μοντέλα καταλόγων μπορεί να κοστίζουν μεταξύ 50-200 δολαρίων την ώρα, μερικές φορές φωτογραφίζοντας εκατοντάδες αντικείμενα την ημέρα, με πρόσθετο κόστος για φωτογραφία, ενοικίαση στούντιο και αμοιβές.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί το metaverse να αλλάξει τη μόδα στον φυσικό κόσμο;

Παραδόξως, ο ευρύτερος χώρος vintage και μεταπώλησης δεν έχει ακόμη δοκιμάσει αυτόν τον τύπο τεχνολογίας, παρόλο που θα μπορούσε να είναι πολύ πρακτικό, διότι τα ρούχα τους δεν έχουν μεγάλη ποικιλία μεγεθών – συνεπώς ένα ψηφιακό μοντέλο θα μπορούσε να προβάλλει τέλεια τα ρούχα.

Βέβαια, οι περισσότερες εταιρείες αποστολών προϊόντων πολυτελείας, όπως RealReal και Vestiaire Collective, δεν προσλαμβάνουν μοντέλα για να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους, καθώς το κόστος μπορεί να είναι απαγορευτικό. Το RealReal χρησιμοποιεί μανεκέν, ενώ το Vestiaire Collective διαθέτει ρούχα σε κρεμάστρες. Με αυτούς τους τρόπους οι δύο εταιρείες προσπαθούν να διαφημίσουν συγκεκριμένα και μοναδικά κομμάτια ρούχων, χωρίς να δαπανήσουν χρόνο και χρήματα για την επιλογή του κατάλληλου μοντέλου.

Ωστόσο, ίσως ήρθε η ώρα και οι πλατφόρμες resale να πειραματιστούν με τον συγκεκριμένο χώρο, καθώς όπως συμβαίνει με όλο το ηλεκτρονικό εμπόριο, η παρουσίαση της καλύτερης διαδικτυακής εμπειρίας είναι το κλειδί για τη διατήρηση των πελατών. Καθώς το StyleScan προσφέρει μια σειρά 12 διαφορετικών τύπων σώματος και αποχρώσεων δέρματος, τα ψηφιακά μοντέλα μπορούν να κάνουν την αγορά μεταπώλησης πιο αυθεντική και ανοιχτή σε όλους.

Μάλιστα, το StyleScan συνεχίζει να επενδύει στα μοντέλα της, καθώς ολοκλήρωσε πρόσφατα έναν κύκλο χρηματοδότησης 1 εκατομμυρίου δολαρίων τον περασμένο μήνα,  ανεβάζοντας το συνολικό αρχικό κεφάλαιο στα 3 εκατομμύρια δολάρια. Συγκεκριμένα, σχεδιάζει να επεκταθεί σε 50-100 μοντέλα που περιλαμβάνουν τρανς και άτομα με ειδικές ανάγκες τον επόμενο χρόνο, γιατί τα ποσοστά ερευνών του StyleScan δείχνουν ότι οι καταναλωτές είναι πιο πιθανό να κάνουν μια αγορά, όταν ταυτίζονται με ένα μοντέλο.

Διαβάστε επίσης: 25 οργανισμοί μόδας συστήνουν τη μεγάλη Ευρωπαϊκή Συμμαχία Μόδας

Από την μία οι εικόνες του μοντέλου προσφέρουν στις μάρκες ένα σαφές πλεονέκτημα στις αναζητήσεις στον ιστό. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές είναι πιο πιθανό να κάνουν κλικ σε εικόνες ενός προσώπου, που αντιπροσωπεύει το σωματότυπό τους, τον τόνο του δέρματος και το φύλο τους. Από την άλλη, εξακολουθούν να υπάρχουν ηθικές ανησυχίες για τη δημιουργία εικονικών μοντέλων διαφορετικής εθνικότητας, ειδικά όταν εμφανίζονται με τη δική τους ιστορία και απόψεις. Εάν ένας designer δεν έχει το ίδιο πολιτιστικό υπόβαθρο με το εικονικό μοντέλο του, δε θα είναι σε θέση να δώσει στη δημιουργία του φωνή.

Πάντως, όλο και περισσότεροι οίκοι μόδας δείχνουν την προτίμησή τους σε ψηφιακά ντεφιλέ μόδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν  τα ψηφιακά avatar που βάδισαν στην πασαρέλα για την παρουσίαση της κολεξιόν Φθινόπωρο-Χειμώνας 2022 του Jonathan Simkhai στον ψηφιακό κόσμο της Second Life, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης.

Με πληροφορίες από Glossy

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.