25 Απρ 2024
READING

Πώς η Shein απειλεί το Amazon

5 MIN READ

Πώς η Shein απειλεί το Amazon

Πώς η Shein απειλεί το Amazon

Η απανταχού παρουσία της Shein, κυρίως στο TikTok, έχει μετατρέψει την εταιρεία σε “λατρεία” για τις νεαρές γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Έτσι δεν είναι τυχαίο που κατάφερε να νικήσει τα Zara και όλα τα άλλα fast fashion brands, αποτελώντας την πιο δημοφιλή μάρκα μόδας σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Τώρα η κινεζική εταιρεία προσπαθεί να κάνει το μεγάλο βήμα και “απειλεί” το Amazon και τους άλλους e-retailers.

Μέσω επιστολής στους επενδυτές της, η Shein ανέφερε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει εμπορεύματα από εμπορικά σήματα τρίτων εκτός από το δικό του brand εντός του ιστότοπού της. Μια κίνηση που εκφράζει έκδηλα την επιθυμία της κινεζικής εταιρείας να εξελιχθεί σε ένα κανονικό marketplace. Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποτελέσει μία μεγάλη απειλή για τους μεγάλους retailers, όπως το Amazon ή το Alibaba, καθώς η Shein ήδη διαθέτει εκατομμύρια πελάτες σε όλον τον κόσμο, ενώ αποτελεί το πιο δημοφιλές brand, σύμφωνα με την έρευνα της money.co.uk αφήνοντας πίσω του τη Zara που έρχεται σε δεύτερη θέση, με τον ισπανικό retailer να είναι πιο δημοφιλής σε 26 χώρες, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, η γερμανική Zalando διατήρησε τη θέση της ως η τρίτη πιο δημοφιλής μάρκα μόδας, ακολουθούμενη από τη Nike, η οποία έπεσε δύο θέσεις σε σύγκριση με το 2021, στην κορυφή της λίστας για 10 χώρες.

Διαβάστε ακόμα: Παραμένει το Amazon στο θρόνο του ηλεκτρονικού εμπορίου;

Βέβαια, το βήμα αυτό της Shein δεν προκάλεσε έκπληξη στους ειδικούς, καθώς τα marketplaces αναπτύσσονται πολύ, καθώς προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες όσον αφορά τη λειτουργία των επιχειρήσεων αλλά και την προσέγγιση των καταναλωτών. Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση “The Future of Marketplaces” από την Huge Commerce, το εμπόριο ως υπηρεσία θα δει έως το 2024 τα τρία τέταρτα των κορυφαίων δημιουργών περιεχομένου και influencers στον κόσμο να αποκτούν τα δικά τους καταστήματα με δυνατότητα αγοράς εντός marketplace.

Τα πλεονεκτήματα του marketplace αφορούν τόσο την εταιρεία που διαθέτει την πλατφόρμα όσο και τις επιχειρήσεις που πωλούν τα προϊόντα τους μέσα στο marketplace. Ξεκινώντας από τους δεύτερους, παρέχεται ένα είδος ασφάλειας ότι θα συνεχίσουν να πουλούν τα προϊόντα  τους ανεξαρτήτως συνθηκών. Ας μην ξεχνάμε πως οι πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, λόγω Covid-19, προκάλεσε πτώση πωλήσεων ή και πλήρη παύση λειτουργίας για όσες επιχειρήσεις δεν ήταν έτοιμες ψηφιακά. Έτσι, η παρουσία μιας επιχείρησης σε ένα online marketplace, εξασφαλίζει τη συνέχεια και ενδεχομένως και την επιβίωσή της, ανεξαρτήτως συνθηκών.

Επιπλέον, εξασφαλίζεται η άμεση προβολή σε καταναλωτές, αφού πολλοί είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν πλέον τα online marketplaces ως την κύρια πηγή αναζήτησης προϊόντων. Άρα, η παρουσία μιας επιχείρησης σε ένα online marketplace σημαίνει ότι θα αποκτήσει ένα επιπλέον κανάλι πελατών, χωρίς επιπλέον κόστη διαφήμισης. Στην περίπτωση της Shein αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα brands που θα θελήσουν να συνεργαστούν μαζί της. Ήδη το ultra fast fashion brand διαθέτει εκατομμύρια καταναλωτές, οι οποίοι το εμπιστεύονται “τυφλά”. Συνεπώς, σε αυτή την περίπτωση ταιριάζει ακριβώς η παροιμία “κοντά στον βασιλικό, ποτίζεται και η γλάστρα”.

Από την άλλη πλευρά, και η ίδια η Shein έχει να κερδίζει πολλά. Ήδη η εταιρεία δεν πουλάει μόνο προϊόντα ένδυσης και υπόδησης αλλά και άλλα είδη, μεταξύ άλλων αξεσουάρ τεχνολογίας, είδη σπιτιού, διακόσμησης, χόμπι και παιχνίδια. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιό της και να “χτυπήσει” ακόμα μεγαλύτερους e-retailers, όπως για παράδειγμα το Amazon.

Και παρά το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει γνωστές όλες οι λεπτομέρειες για τα σχέδια της Shein, η είδηση αυτή έρχεται σε μία περίεργη εποχή για το Amazon, καθώς η επίδραση του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου φαίνεται να εξασθενεί σε κάποιο βαθμό. Ανταγωνιστές όπως η Walmart και το Target έχουν κάνει πολλά για να καλύψουν το χαμένο έδαφος, ενισχύοντας το ηλεκτρονικό τους εμπόριο και αξιοποιώντας τα πολλά καταστήματά τους. Και οι ανεξάρτητοι retailers, συμπεριλαμβανομένων των βιβλιοπωλείων που αντιμετώπισαν για πρώτη φορά την Amazon ως νέο ανταγωνιστή, έχουν επιβιώσει.

Διαβάστε ακόμα: Τα ρομπότ του Amazon αντεπιτίθενται

Παράλληλα, οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις του επιθυμούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου, ιδίως καθώς αυξάνονται τα τέλη και οι προμήθειες. Μάλιστα, το Amazon αύξησε και πάλι τα τέλη για τους τρίτους πωλητές του, ως απάντηση στο αυξανόμενο κόστος των logistics του ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτή τη φορά, πρόκειται για μια νέα αμοιβή για την εκπλήρωση των παραδόσεων στο peak των εορτών για το Fulfillment by Amazon – γνωστό ως FBA, την εκτεταμένη εσωτερική υπηρεσία εκπλήρωσης του Amazon που καθιστά δυνατή την παράδοση Prime από το ίδιο μέσα σε δύο ημέρες.

Ενώ οι αυξήσεις τελών δεν είναι κάτι καινούργιο για τους χρήστες του FBA, ειδικά από την αρχή της πανδημίας, οι μικροί retailers φαίνεται ότι δεν αντέχουν άλλο. Η πρόσφατη έρευνα “2022 Amazon Sellers Survey” που δημοσιεύθηκε από την Capterra, το τεχνολογικό τμήμα της Gartner, αποκάλυψε ότι το 99% των μικρών και μεσαίων retailers που πωλούν σήμερα μέσω του Amazon σκοπεύουν να μεταφερθούν σε άλλες αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου το επόμενο έτος. Οι περισσότεροι από αυτούς πιθανότατα θα συνεχίσουν να πωλούν και στο Amazon.

Όμως πού θα πάνε όλοι αυτοί οι sellers; Θα αρχίσουν να διαθέτουν τα προϊόντα τους στο Google Shopping, το eBay και το Facebook Marketplace. Ενώ πολλοί από αυτούς σκοπεύουν να μεταφερθούν, επίσης, στην αγορά της Walmart. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 31% των χρηστών του Fulfillment by Amazon πωλούν ήδη και σε άλλες αγορές εκτός του Amazon. Έτσι, ένα marketplace της Shein μπορεί πραγματικά να φέρει τα πάνω κάτω στις ηλεκτρονικές αγορές.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.