19 Απρ 2024
READING

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα με τις ελλείψεις σε Apple iPhone 14 Pro και 14 Pro Max

4 MIN READ

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα με τις ελλείψεις σε Apple iPhone 14 Pro και 14 Pro Max

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα με τις ελλείψεις σε Apple iPhone 14 Pro και 14 Pro Max

Εκτός αγοράς – όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της διεθνούς – βρίσκεται αυτή τη στιγμή το νέο Apple iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max. Δεν είναι η πρώτη φορά μάλιστα που εμφανίζονται σοβαρά προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού της Apple και μάλιστα στους πρώτους μήνες μετά το λανσάρισμα νέας συσκευής. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί αντίστοιχα και το 2021, όπου και τότε υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στις παραδόσεις νέων συσκευών και ιδίως στα premium μοντέλα 13 Pro και 13 Pro Max.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιπτώσεις πελατών της Apple στην Ελλάδα που ενδέχεται να χρειαστεί να περιμένουν ακόμα και δύο μήνες κάνοντας παραγγελία μίας από τις δύο συσκευές της νέας σειράς iPhone. Ο αμερικανικός κολοσσός τεχνολογίας παρουσίασε τις νέες του συσκευές στο “Far Out Event” που πραγματοποίησε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Και η διάθεσή του στην Ελλάδα ξεκίνησε με το σταγονόμετρο σταδιακά από τις 23 Σεπτεμβρίου και ύστερα. 

Ωστόσο αυτή τη στιγμή οι ελλείψεις είναι σημαντικές για μία ακόμα φορά. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό; Πρόκειται για έναν συνδυασμό των αυστηρών περιορισμών για τη νόσο COVID-19 και  των επακόλουθων διαμαρτυριών στην Κίνα, γεγονότα που επηρέασαν το εργοστάσιο συναρμολόγησης του Zhengzhou για τα iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max. Σύμφωνα με την Apple, αυτή η εγκατάσταση «λειτουργεί επί του παρόντος με σημαντικά μειωμένη δυναμικότητα» και ως αποτέλεσμα, πολλές αναφορές υποδηλώνουν ότι η έλλειψη παραγωγής θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα 6 εκατομμύρια μονάδες. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η αγορά προσδοκούσε σε ομαλοποίηση της κατάστασης πριν από τα Χριστούγεννα, τελικά αυτό δεν φάνηκε να συμβαίνει.

Μακρά αναμονή που οδηγεί τον κόσμο στην απόκτησή του αρκετά μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων

Έτσι εάν μεταβεί κάποιος στον ιστότοπο της Apple αυτή τη στιγμή και θελήσει να αγοράσει ένα iPhone 14 Pro ή iPhone 14 Pro Max, η ταχύτερη αναμενόμενη ημερομηνία παράδοσης δεν είναι παρά αρκετά μετά τα Χριστούγεννα. Μάλιστα εάν πάλι κάποιος επιδιώξει να βρει συσκευή σε κάποιο από τα φυσικά καταστήματα, κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατον. 

Το πρόβλημα που υφίσταται αυτή τη στιγμή στην αγορά δεν εντοπίζεται μόνο στην περίπτωση των δύο «professional» μοντέλων του νέου iPhone. Γιατί και εάν κανείς προσπαθήσει να αναζητήσει συσκευές τις προηγούμενης γενιάς για τα δύο μοντέλα iPhone 13 Pro και iPhone 13 Pro Max με δυσκολία και πάλι θα καταφέρει να βρει κάποια συσκευή. Ο λόγος είναι ότι η Apple έχει αποφασίσει την κατάργηση των συγκεκριμένων μοντέλων, με αποτέλεσμα να έχουν εξαντληθεί σταδιακά τα αποθέματα στις εκδόσεις κυρίως με χαμηλότερη χωρητικότητα σε δεδομένα, αυτές δηλαδή των 128gb. Ελάχιστες διαθέσιμες συσκευές στην Ελλάδα υπάρχουν από το 13 Pro και ακόμα πιο λίγες ή καθόλου από το 13 Pro Max στα 512 gb ή στο 1 TB, όπου εκεί ωστόσο οι τιμές εκτοξεύονται καθώς για το πρώτο η τιμή με ΦΠΑ είναι στα 1.629 ευρώ και για το δεύτερο φτάνει στα 1.879 ευρώ, σημαντικά υψηλότερες από τα 1.229 ευρώ με ΦΠΑ που κοστίζει η έκδοση του 13 Pro των 128 gb. 

Πολύ ισχυρή η ζήτηση για νέες 14 «Pro» συσκευές

Επανερχόμενοι πάντως στη σειρά του iPhone 14 οι βασικές συσκευές 14 και 14 Plus διατίθενται κανονικά χωρίς προβλήματα μέχρι στιγμής στην τροφοδοσία των καταστημάτων στη χώρα μας. Στον αντίποδα όμως, ένας ακόμα λόγος που επιδρά ακόμα περισσότερο στη διαθεσιμότητα των δύο «Pro» συσκευών είναι και η ισχυρή ζήτηση που υπάρχει από τους καταναλωτές. Το πιο ισχυρό όμως πλήγμα αποτελεί για την εταιρεία το γεγονός ότι εν τέλει απώλεσε το στοίχημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπου η ζήτηση είναι ιδιαίτερα έντονη. Την ίδια στιγμή που η δευτερογενής αγορά των μεταχειρισμένων συσκευών iPhone αυτή τη στιγμή κινείται με μεγάλη ένταση, δεδομένων και των ελλείψεων που παρουσιάζονται στην πρωτογενή αγορά.

Πάντως για τον όμιλο Quest στη διάρκεια του εννεαμήνου του 2022 αυτό που παρατηρείται είναι ισχυρότερη άνοδος σε σχέση με το 2021 κατά την αντίστοιχη περίοδο στις πωλήσεις των προϊόντων Apple, ενώ στον αντίποδα, το ηλεκτρονικό εμπόριο υστέρησε σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εννεάμηνο, όταν για αρκετούς μήνες τα φυσικά καταστήματα ήταν κλειστά. Επί της ουσίας τα προϊόντα της Apple ήταν αυτά που ενίσχυσαν σημαντικά την εμπορική δραστηριότητα του ομίλου. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.