25 Απρ 2024
READING

Είμαστε σίγουροι ότι η Gen Z ενδιαφέρεται για το metaverse;

4 MIN READ

Είμαστε σίγουροι ότι η Gen Z ενδιαφέρεται για το metaverse;

Είμαστε σίγουροι ότι η Gen Z ενδιαφέρεται για το metaverse;

Τα social media έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Και τώρα φαίνεται να δίνουν τη σκυτάλη στο metaverse. Θα μπορέσει όμως να υιοθετηθεί εύκολα από τους παραδοσιακούς ιντερνετικούς χρήστες, την στιγμή που πολλοί δεν είναι καν σίγουροι για το τι είναι στην πραγματικότητα; Ακόμη και εκείνοι που προβλέπεται να το καλωσορίσουν πρόθυμα στη ζωή τους, οι Gen Z-ers, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους.

Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι είναι το Web3 ή πώς λειτουργεί. Και το ίδιο το metaverse δεν είναι σαφώς ξεκάθαρο ως προς το τι (θα) είναι. Αν προσπαθούσαμε να δώσουμε έναν ορισμό, θα λέγαμε ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας (VR) που συνδέεται ψηφιακά με την πραγματική ζωή των ανθρώπων, επιτρέποντας στους χρήστες να δημιουργούν ψηφιακούς χαρακτήρες που “ζουν” σε αυτόν τον ψηφιακό κόσμο.

Διαβάστε ακόμα: Θα μπορέσει ποτέ το metaverse να μιμηθεί την τυχαιότητα της φύσης;

Βέβαια είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τη μαζική υιοθέτηση της εκτεταμένης πραγματικότητας (XR), όπως νοείται η συλλογική ονομασία για την εικονική πραγματικότητα (VR), την επαυξημένη πραγματικότητα (AR) και τη μικτή πραγματικότητα (MR). Αλλά μεταξύ των τεχνολογικών κολοσσών, η μάχη μαίνεται για αυτό που θεωρούν ως την επόμενη μεγάλη υπολογιστική πλατφόρμα.

Και παρά το γεγονός ότι το metaverse βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη της Gen Z για να προωθήσει την συγκεκριμένη αγορά, η πραγματική εικόνα φαίνεται πως είναι διαφορετική. Δεν τους ενδιαφέρει τελικά και τόσο πολύ. Σαφώς, το metaverse φαίνεται εντυπωσιακό. Οι τρέχουσες κινήσεις των brands που δρατηριοποιούνται ήδη εκεί, δείχνουν τις προθέσεις τους να βοηθήσουν τους καρδιοχειρουργούς να εξασκηθούν εικονικά σε επεμβάσεις, καθώς και να κρατήσουν συνδεδεμένα τα μέλη μιας ομάδας ποδηλασίας σε όλη την Αφρική. Αν σκοπεύουν να κάνουν τόσο ουσιαστικό έργο, τότε η σύνδεση της Gen Z για λόγους ψυχαγωγικής αξίας, δεν θα πρέπει να αποτελεί θέμα.

Η πραγματικότητα όμως είναι, ότι οι Gen Z-ers δεν ενδιαφέρονται να γίνουν μέρος του metaverse. Ούτε είναι πρόθυμοι να δαπανήσουν χρήματα για έναν κόσμο εκτός της δικής τους πραγματικότητας, που μάλιστα θα χρησιμοποιούσαν σπάνια. Φαίνεται, λοιπόν, ότι παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές υπερθεματίζουν για το πόσο ενθουσιασμένη είναι η Gen Z για το metaverse, οι απόψεις της ίδιας διαφέρουν αρκετά.

Η αλήθεια είναι ότι, παρόλο που οι αλληλεπιδράσεις στο διαδίκτυο εξακολουθούν να είναι σημαντικές, η σύνδεση με ανθρώπους από κοντά θα ξεπερνά πάντα τις συζητήσεις στα social media ή στο gaming. Η επαφή στην πραγματική ζωή είναι πολύ πιο σημαντική για την Gen Z και την κοινωνία μας στο σύνολό της, ειδικά μετά την πανδημία. Είναι κάπως οξύμωρο το γεγονός ότι, ενώ κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού όλοι αποζητούσαμε την ανθρώπινη αλληλεπίδραση, τώρα πολλές εταιρείες ελπίζουν να αντικαταστήσουν τέτοιες εμπειρίες με μια ψεύτικη πραγματικότητα.

Αντ’ αυτού, οι Gen Z-ers εκτιμούν τις προσωπικές συναναστροφές περισσότερο από ποτέ. Το γέλιο με φίλους κατά τη διάρκεια ενός γεύματος και το σιγοψιθύρισμα στην τάξη είναι οι στιγμές που κάνουν τη ζωή πολύτιμη – όχι το να παρακολουθούν το “σχολείο” από το σπίτι ή να κάνουν μαθήματα χορού μέσω Zoom. Το metaverse δεν θα μπορούσε ποτέ να αντιγράψει αυτές τις κοινές ανθρώπινες εμπειρίες, όσο κι αν προσπαθεί να τις κάνει να μοιάζουν με την πραγματική ζωή. Το μετασύμπαν αποσυνδέει τους ανθρώπους από τον φυσικό κόσμο, καθώς αφαιρεί αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για τις νέες γενιές: τις εμπειρίες.

Διαβάστε ακόμα: Όχι άλλο metaverse. Το μέλλον του marketing βρίσκεται στην πραγματική ζωή

Ίσως έχουμε μπερδευτεί, επειδή βλέπουμε ότι η Gen Z περνά πολύ από τον χρόνο της ψηφιακά. Όμως η αλήθεια είναι ότι, παράλληλα, τα μέλη της αναζητούν μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση στον τρόπο με τον οποίο συνδέονται με τους άλλους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εμμονή της γενιάς αυτής με την εφαρμογή BeReal. Η πλατφόρμα ενθαρρύνει τους χρήστες να τραβήξουν και να μοιραστούν ένα στιγμιότυπο του εαυτού τους και του τι κάνουν σε μια συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας. Το BeReal ορίζει την ώρα που οι χρήστες του καλούνται να βγάλουν τη φωτογραφία και την αλλάζει κάθε μέρα. Το σημαντικό όμως δεν είναι η ίδια η φωτογραφία, αλλά με ποιους μοιράζονται οι χρήστες τις “στιγμές” τους. Αποκλειστικά με τους φίλους που έχουν στην πραγματική ζωή, χωρίς εξωτερική πρόσβαση από influencers ή ανεπιθύμητους followers.

Σίγουρα το metaverse έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει την εξέλιξη του διαδικτύου. Όμως, αν θέλουμε να μάθουμε για το μέλλον, καλύτερα να ρωτήσουμε τα παιδιά. Και τα παιδιά πιστεύουν στην ψηφιακή τεχνολογία, αλλά ως μέσο για να γίνεται η πραγματική ζωή καλύτερη. Όχι ότι είναι ο νέος τρόπος ζωής.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.