19 Απρ 2024
READING

Χριστούγεννα 2022 | Τι δώρα θέλουμε, προϊόντα ή εμπειρίες ;

4 MIN READ

Χριστούγεννα 2022 | Τι δώρα θέλουμε, προϊόντα ή εμπειρίες ;

Χριστούγεννα 2022 |  Τι δώρα θέλουμε, προϊόντα ή εμπειρίες ;

Πολλοί είναι αυτοί που αποφάσισαν να γίνουν δημιουργικοί σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν το κόστος των εορταστικών αγορών τους, ενώ άλλοι σχεδιάζουν φέτος να προσφέρουν δώρα εμπειρίας και αυτοφροντίδας.  

Το 40% των καταναλωτών που πραγματοποιούν αγορές για τις γιορτές, είναι άνθρωποι που ψωνίζουν περισσότερο από ευχαρίστηση, παρά από ανάγκη, εμφανίζοντας χαρακτηριστικά που έχουν άμεση σχέση με το πώς αισθάνονται για την περίοδο των γιορτών και τους τρόπους με τους οποίους επιλέγουν δώρα. Η σχετική μελέτη της Horizon επισήμανε ότι το κλειδί για την κατανόηση της συμπεριφοράς των καταναλωτών κατά τη διάρκεια αυτής της εορταστικής περιόδου είναι τόσο τα σαφή οικονομικά χαρακτηριστικά τους που πλήττονται από τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και τα συμπεριφορικά οικονομικά. Με τον όρο αυτό, behavioral economics, νοούνται οι επιδράσεις των ψυχολογικών, γνωστικών, συναισθηματικών, πολιτιστικών και κοινωνικών παραγόντων στις αποφάσεις των ανθρώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόσφατη έρευνα της OnePoll στην αμερικανική αγορά για το φετινό εορταστικό status quo, αποκάλυψε την αμφίσημη διάθεση των καταναλωτών να δεχτούν και να δώσουν δώρα φυσικού χαρακτήρα, όπως και να απολαύσουν μια σειρά από phygital εμπειρίες που μέχρι πρότινος φάνταζαν απλησίαστες.

Διαβάστε ακόμα: ThredUp | Περισσότεροι καταναλωτές σκοπεύουν να αγοράσουν second hand Χριστουγεννιάτικα δώρα

Η μεγάλη πλειοψηφία (74%) των καταναλωτών σκοπεύει να αγοράσει παραδοσιακά φυσικά δώρα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα ενδύματα, τα tech gadgets όπως tablet, κινητό τηλέφωνο και laptop, τα παιχνίδια, τα αξεσουάρ όπως τα ακουστικά, τα κοσμήματα και οι τσάντες, αλλά και τα διακοσμητικά είδη. Ως προς τα τελευταία μάλιστα, παρατηρείται μια σταδιακά αυξανόμενη τάση προς το χειροποίητο και DIY, όπως κατέδειξε το 25% που δείχνει πρόθυμο να προσφέρει “σπιτικά” προϊόντα, από ιδιοκατασκευές και κάρτες μέχρι γλυκίσματα.

Η προσφορά όμως δεν βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη ζήτηση. Έτσι, το 67% θα επιθυμούσε -έστω και ενδόμυχα- να λάβει ένα άυλο δώρο τη φετινή εορταστική περίοδο και να βιώσει μια νέα, διαφορετική εμπειρία. Πράγματι, τα εισιτήρια για συναυλίες και αγώνες (21%) επανεμφανίζονται ύστερα από την πανδημική διετία, ενώ αναδύονται και μικρές, καθημερινές “περιπέτειες” όπως τις ονομάζουν χαρακτηριστικά οι καταναλωτές. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν, σεμινάρια θεωρητικής και πρακτικής εκμάθησης μαγειρικής, επισκέψεις σε beauty και nail salons, extreme sports και γευστικές εμπειρίες, αλλά και ταξίδια (9%).

Αν και κάποιες από τις εορταστικές συνήθειες έχουν μεταβληθεί, κάποιες παραμένουν σταθερές, όπως η προτίμηση στις online αγορές. Πολλοί καταναλωτές (38%) θα ψωνίσουν τόσο σε φυσικά καταστήματα όσο και διαδικτυακά αυτή τη σεζόν, με τους υπόλοιπους να κλίνουν σχεδον αποκλειστικά προς το online και social shopping. Οι αγοραστές που πραγματοποιούν τις αγορές τους μέσω διαδικτύου χρησιμοποιούν κυρίως το smartphone (65%) και τους υπολογιστές (28%). Ενώ από όσους δείχνουν σαφή προτίμηση στα φυσικά καταστήματα, το 28% σκοπεύει να επιλέξει δώρα από μικρές επιχειρήσεις, το 24% από καταστήματα με βιώσιμο πρόσημο και το 13% που ανήκουν σε μειοψηφίες.

Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές αποφασίζουν να δώσουν έμφαση σε δώρα αυτοφροντίδας, όπως μασάζ, γιόγκα και συνδρομές σε beauty box. Ως απόρροια των lockdowns όπου όλοι προσπάθησαν να κάνουν την αναγκαστική παραμονή τους στο σπίτι πιο άνετη και λειτουργική, οι καταναλωτές δεν ξεχνούν να φροντίζουν τον εαυτό τους. Ενδεικτικό της στροφής αυτής είναι ότι οι παλαιότερες γενιές των Baby Boomers και των Gen X-ers και ιδιαίτερα οι γυναίκες, αγόρασαν περισσότερα προσωπικά δώρα μεταξύ της Ημέρας των Ευχαριστιών και της Cyber ​​Monday – τάση που συνεχίζεται και μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. Εξάλλου η γενιά των σημερινών 45άρηδων και οι Millennials, αναδεικνύονται στους βασικότερους αγοραστές πολυτελών προϊόντων ομορφιάς, έχοντας καταβάλει ήδη περίπου 9 δισεκατομμύρια δολλάρια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με την NPD.

Διαβάστε ακόμα: 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε “ανεπιθύμητα” δώρα και προιόντα θα επιστραφούν στις ΗΠΑ φέτος

Για το 68% των καταναλωτών το δώρο, είτε το προσφέρουν είτε το λάβουν, αποτελεί μια σαφή ένδειξη αγάπης και σκέψης. Για το λόγο αυτό, προσπαθούν με κάθε τρόπο να μεριμνήσουν για τις αγορές τους σε πλαίσια που να εναρμονίζονται με τα εκάστοτε δεδομένα. Στις φετινές οικονομικές συνθήκες, το 32% σκοπεύει να δαπανήσει φέτος περίπου €100, το 29% λιγότερα από το ποσό αυτό, ενώ μόνο το 17% των καταναλωτών δεν προτίθεται να κάνει προσαρμογές στα εορταστικά σχέδια αγορών τους υπό το φως του πληθωρισμού. Μάλιστα, οι καταναλωτές ηλικίας 58 έως 76 ετών (24%) και 77 ετών και άνω (36%) ήταν οι ηλικιακές ομάδες που δήλωσαν απερίφραστα ότι θα παραμείνουν αμετακίνητες στον περσινό τους προϋπολογισμό, χωρίς να προβούν σε αλλαγές στις χριστουγεννιάτικες αγορές τους.

Σε κάθε περίπτωση οι περισσότεροι αγοραστές (76%) θα χρησιμοποιήσουν μετρητά ή χρεωστική κάρτα για τις αγορές τους, ενώ το 20% σκοπεύει να αξιοποιήσει της ευκολία της δωροκάρτας και το 13% θα πληρώσει με ανταμοιβές πιστωτικής κάρτας ή επιστροφή μετρητών. Μάλιστα, το 42% των καταναλωτών θα χρησιμοποιήσει πιστωτικές κάρτες και μόλις το 10% θα χρηματοδοτήσει τις αγορές του χρησιμοποιώντας την υπηρεσία Buy-Now-Pay-Later (BNPL).

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αγοραστές εμφανίζονται πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν μια πιστωτική κάρτα, με εξαίρεση την ηλικιακή ομάδα 42 έως 57 ετών. Ενώ οι περισσότεροι νεότεροι shoppers σχεδιάζουν να πληρώσουν για τα δώρα με ανταμοιβές πιστωτικών καρτών ή/και επιστροφή μετρητών σε σύγκριση με τους παλαιότερους ομολόγους τους.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.