22 Ιαν 2025
READING

Χριστούγεννα 2022 | Πώς γράφεται η φετινή “Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” και το “revenge living”

5 MIN READ

Χριστούγεννα 2022 | Πώς γράφεται η φετινή “Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” και το “revenge living”

Χριστούγεννα  2022 | Πώς γράφεται η φετινή “Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” και το “revenge living”

Οι επιχειρήσεις βιώνουν τη δική τους εκδοχή της “Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας”, του θρυλικού παραμυθιού του Κάρολου Ντίκενς. Δεν χρειάζεται να τους υπενθυμίσει κανείς τις εορταστικές σεζόν περασμένων ετών – ξέρουν τι έχουν αντιμετωπίσει. Γι’ αυτό και εμφανίζονται διστακτικοί σχετικά με το τι μπορεί να φέρει το πνεύμα των μελλοντικών Χριστουγέννων. Οι φόβοι για ύφεση είναι διάχυτοι, παλεύουν με τον πληθωρισμό και προσπαθούν να κερδίσουν την προσοχή του κοινού. Παρά τη μεγάλη πίεση, όμως, είναι αποφασισμένοι να καλωσορίσουν το πνεύμα των φετινών εορτών.

Αυτή είναι η πρώτη χριστουγεννιάτικη περίοδος από το 2020 που δεν καθορίζεται από τους περιορισμούς της πανδημίας και όλες οι ενδείξεις της αγοραστικής συμπεριφοράς αποκαλύπτουν ότι οι καταναλωτές εισέρχονται σε μια νέα φάση, σε αυτό που πολλοί χαρακτηρίζουν ως “revenge living”. Τα καλά νέα είναι ότι η Black Friday και η περίοδος που την ακολουθεί, σηματοδοτώντας διεθνώς την έναρξη των χριστουγεννιάτικων αγορών, σημείωσε ρεκόρ τόσο στις ηλεκτρονικές πωλήσεις όσο και στον αριθμό των επισκεπτών στα φυσικά καταστήματα. Τώρα μένει να δουν όλοι στην πράξη πώς αυτή η καλή αρχή έδωσε τη σκυτάλη στις μετέπειτα πωλήσεις.

Διαβάστε ακόμα: Νικητές και χαμένοι της Black Friday

Πολλοί είναι πρόθυμοι να ψωνίσουν, αλλά είναι πιθανό να αγοράσουν λιγότερα δώρα. Κάποιοι ξοδεύουν με ενθουσιασμό, ενώ ορισμένοι έχουν βάλει σε δεύτερη μοίρα τις αγορές τους, καθώς οι οικονομικές ανησυχίες υπερισχύουν. Η επιστροφή στα φυσικά καταστήματα έχει γίνει πρωτοσέλιδο, αλλά το social commerce θα μπορούσε να φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα. Τελικά, η επιτυχία αυτή τη σεζόν θα εξαρτηθεί από τη δύναμη των συναισθημάτων.

Αυτά αποφάσισε να διερευνήσει η αμερικανική εταιρεία έρευνας αγοράς και ανάλυσης, The Harris Poll, για να ανακαλύψει τους βασικούς τρόπους με τους οποίους οι φετινές γιορτές θα ικανοποιήσουν τους retailers. Η διάθεση και η πρόθεση των καταναλωτών βρέθηκε φυσικά στο επίκεντρο. Περίπου οι μισοί (52%) δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ξοδέψουν για τις αγορές τους το ίδιο ποσό με πέρυσι. Και ενώ το 22% σκοπεύει να δαπανήσει περισσότερα, ένας περίπου ισοδύναμος αριθμός (20%) προγραμματίζει να καταβάλει μικρότερο κόστος.

Μεταξύ εκείνων που αναμένουν να διαθέσουν διαφορετικό ποσό σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, οι περισσότεροι σχεδιάζουν να το κατευθύνουν περισσότερο σε αγορές για τρόφιμα, σε ταξίδια και κυρίως σε εορταστικές εκπτώσεις και προσφορές.

Ποιοι είναι, όμως, οι παράγοντες που επηρεάζουν τα φετινά εποχιακά σχέδια των καταναλωτών; Το κυριότερο κριτήριο για το 80% φαίνεται πως είναι η κατάσταση των οικονομικών τους, ενώ η διαθεσιμότητα των προϊόντων έχει επίσης μεγάλο αντίκτυπο στις αποφάσεις τους, με ποσοστό 71%.

Και παρόλο που φαίνεται να έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία, ένα ποσοστό της τάξης του 55% εξακολουθεί να δηλώνει ότι ο Covid-19 επηρεάζει τα σχέδιά τους για τις αγορές και τις διακοπές. Η τάση αυτή που παρατηρείται μεταξύ της Gen Z (64%), των Millennials (57%) και της Gen X (58%), προκαλεί έκπληξη. Το εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι οι Baby Boomers, παρά το ότι το ηλικιακό τους εύρος είναι τα 58-76 έτη και βρέθηκαν στο “μάτι του πανδημικού κυκλώνα”, αποτελεί τη μόνη ηλικιακή ομάδα που μένει ανεπηρέαστη και μάλιστα με ποσοστό 57%.

Αυτό που δεν ξεχνούν οι retailers, είναι η επικοινωνία μέσω των social media. Η δημοφιλία τους ενισχύεται καθημερινά με τους καταναλωτές να στρέφονται στις νέες υπηρεσίες των μεγάλων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, για να αποκτήσουν τα προϊόντα που επιθυμούν. Ωστόσο, εδώ παρατηρείται ένα έντονο ηλικιακό χάσμα. Οι πλειοψηφίες των Gen Z-ers (74%), των Μillennials (68%) και των Gen X-ers (53%) παίρνουν τα ερεθίσματα για τις εορταστικές αγορές τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ οι Baby Boomers είναι λιγότερο “κοινωνικά” προσηλωμένοι, με το 71% να τα αποφεύγουν ή και να τα αγνοούν.

Ποιες είναι όμως οι πλατφόρμες που προτιμούν οι καταναλωτές; Ορισμένες δείχνουν να αποτελούν πιο αποτελεσματικά εργαλεία αγορών -τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους retailers- σε σχέση με άλλες. Το Facebook (70%), το YouTube (60%) και το Instagram (52%) είναι οι πλατφόρμες που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για να προγραμματίσουν τις αγορές τους, να αναζητήσουν προϊόντα και τάσεις και εντέλει να αποκτήσουν ό,τι επιθυμούν. Στην άλλη πλευρά, το Twitter – το οποίο έχει χάσει τους περισσότερους διαφημιστές του μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας του – βρέθηκε στην πέμπτη θέση με 23%, πίσω από το Tik Tok που συγκέντρωσε τις προτιμήσεις ενός 35% και ελάχιστα μπροστά από το Snapchat με 21%.

Διαβάστε ακόμα: To Amazon Inspire “εμπνέει” το μέλλον του e-commerce

Και παρόλο που οι τιμές και η πανδημία, ανησυχούν τους καταναλωτές, η έρευνα της Harris Poll ανακάλυψε ότι η επένδυση των retailer σε εορταστικό και συναισθηματικό, όπως και χιουμοριστικό περιεχόμενο στις διαφημίσεις τους, αποδίδει. Το γεγονός ότι το συναίσθημα κατά 49% και το χιούμορ με 43% προσελκύει τους αγοραστές, καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη τη χαρά και το γέλιο και θέλουν πραγματικά να ζήσουν ό,τι στερήθηκαν κατά τα προηγούμενα πανδημικά χρόνια.

Ο φόβος για την έλευση του πνεύματος των μελλοντικών Χριστουγέννων οδηγεί, δικαίως, τους retailers κατά τη διάρκεια της φετινής εορταστικής περιόδου. Οι σωστοί χειρισμοί από την πλευρά τους και ο αντίκτυπος της καταναλωτικής διάθεσης στις πωλήσεις, όμως, είναι αυτά που όπως και στην ιστορία του Ντίκενς, θα καθορίσει το παρόν και θα δώσει μια ξεχωριστή δυναμική στη νέα χρονιά.

Με πληροφορίες από Ad Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.