26 Απρ 2024
READING

Χριστούγεννα 2022 | Οι φυλές καταναλωτών στις γιορτές και τι προτιμούν οι Έλληνες

4 MIN READ

Χριστούγεννα 2022 | Οι φυλές καταναλωτών στις γιορτές και τι προτιμούν οι Έλληνες

Χριστούγεννα 2022 | Οι φυλές καταναλωτών στις γιορτές και τι προτιμούν οι Έλληνες

Aν θα μπορούσαμε με κάποιον τρόπο να κατατάξουμε τους καταναλωτές των εορτών, τέσσερις είναι οι βασικές κατηγορίες αυτών. Μία από τις κύριες «φυλές» καταναλωτών των Χριστουγέννων είναι αυτή του ανθρώπου που αναζητά το καλύτερο δυνατό deal.  Πρόκειται δηλαδή για εκείνους που ψάχνουν προϊόντα σε έκπτωση ή σε προωθητική ενέργεια και συχνά ψωνίζουν αρκετά πριν από τα Χριστούγεννα, είτε στη Black Friday είτε και στη Cyber Monday που ακολουθεί.

Το βασικό κίνητρο κατά τις αγορές της συγκεκριμένης ομάδας πελατών, είναι η τιμή. Για να μπορέσει κανείς να τους προσεγγίσει θα πρέπει να ακολουθεί τακτική μάρκετινγκ που προσφέρει την καλύτερη δυνατή τιμή με αποκλειστικές προσφορές ή εκπτώσεις έως και την ημέρα των Χριστουγέννων. Εκτός όμως από τις χαμηλές τιμές, ο συνδυασμός πακέτων προϊόντων και υπηρεσιών, τα προγράμματα πιστότητας και η δωρεάν αποστολή μίας παραγγελίας, είναι κάτι που πιθανότατα θα προσελκύσει το ενδιαφέρον τους. 

Ο καταναλωτής της τελευταίας στιγμής

Στην Ελλάδα ιδίως, το φαινόμενο του καταναλωτή της τελευταίας στιγμής, δεν είναι κάτι άγνωστο. Πρόκειται για εκείνον που αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους έως και την τελευταία ώρα. Αγοραστές που αρέσκονται να κινούνται με ταχύτητα και την πιθανή ευκολία που εκτιμούν ότι τους προσφέρει να κάνουν της αγορές τους κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Τα μηνύματα του μάρκετινγκ που υποστηρίζουν την αποστολή της τελευταίας στιγμής, τη συσκευασία δώρων και οτιδήποτε θα βοηθήσει να σωθεί η ημέρα των Χριστουγέννων, λειτουργεί ιδιαίτερα θετικά για τους αγοραστές της τελευταίας στιγμής. Για να τους παρακινήσει κάποιος μπορεί επίσης να αναφερθεί σε πιθανές ελλείψεις που μπορεί να υφίστανται σε συγκεκριμένα προϊόντα, είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε σε κάποια ενημέρωση μέσω email. 

Οι καθημερινοί αγοραστές

Aπό τη λίστα δεν λείπει και ο καθημερινός αγοραστής των Χριστουγέννων. Είναι εκείνος που κάνει αγορές καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Μπορεί να ξεκινήσει τις χριστουγεννιάτικες αγορές του από τον Οκτώβριο, αλλά θα είναι επίσης εκεί για να παραγγείλει τα τελευταία προϊόντα μέχρι και την εβδομάδα των Χριστουγέννων. Είναι ένα ιδιαίτερα ελκυστικό είδος καταναλωτή για τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, επειδή ξοδεύει τα περισσότερα από όλους τους υπόλοιπους.

Επειδή οι καθημερινοί αγοραστές δεν αφιερώνουν συγκεκριμένο χρόνο στις χριστουγεννιάτικες αγορές τους, μπορεί κανείς να στοχεύσει σε αυτούς τους πελάτες με συνεπές, drip-feed marketing σε πολλές πλατφόρμες. Αυτό κρατά την επωνυμία και το κατάστημά μίας επιχείρησης στο μυαλό τους καθ ‘όλη την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά και των εορτών ευρύτερα.

Σε ό,τι αφορά τους λεγόμενους “early bird” καταναλωτές, ξεκινούν από νωρίς και ολοκληρώνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές πριν από όλους τους υπόλοιπους για να γλιτώσουν τον συνωστισμό, να εξυπηρετηθούν καλύτερα και να εντοπίσουν τα προϊόντα που επιθυμούν. Υποκινούνται σε μεγάλο βαθμό από την ευκολία, απαιτούν γρήγορη αποστολή των παραγγελιών, ταχύτητα στα ταμεία και πολιτικές επιστροφών μεγάλης διάρκειας. Οι συγκεκριμένοι καταναλωτές θα ξεκινήσουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους ήδη από τις εκπτώσεις του Ιανουαρίου. Επομένως το καλύτερο για μία επιχείρηση είναι να κρατά το κοινό αυτό καλά ενημερωμένο για τις ημερομηνίες εκπτώσεών τον Ιανουάριο μέσω email και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Αμετάβλητη για τους περισσότερους Έλληνες η δαπάνη των Χριστουγέννων

Εξετάζοντας τώρα την τάση και τις ευρύτερες συνήθειες των καταναλωτών στην Ελλάδα, πρόσφατα στοιχεία της NielsenIQ που προκύπτουν από έρευνα που έγινε ασε πανευρωπαϊκή βάση δείχνουν ότι τo 60% των αγοραστών προγραμματίζουν είτε να διατηρήσουν τον προϋπολογισμό του 2021 είτε να ξοδέψουν περισσότερα φέτος για την περίοδο των Χριστουγέννων, παρά την ακρίβεια. Ειδικότερα, η μελέτη NielsenIQ Consumer Insights «Unwrapping Europeans´ Holiday Outlook» παρέχει πληροφορίες για μια από τις πιο σημαντικές εορταστικές περιόδους στην Ευρώπη, μια γιορτή που συνοδεύεται από πολυάριθμες κρίσεις από το 2020 έως και σήμερα.

Περισσότεροι από 800 καταναλωτές στην Ελλάδα ερωτήθηκαν μέσα από διαδικτυακή έρευνα για το πώς σκοπεύουν να κινηθούν στην τρέχουσα περίοδο. Με βάση τα αποτελέτα από τις απαντήσεις τους προκύπτει ότι οι αυξημένες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας καθώς και τα πιθανά σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό έχουν αντίκτυπο στις προτιμήσεις των καταναλωτών, αλλά η πλειοψηφία των νοικοκυριών στην Ελλάδα θα ήθελε να γιορτάσει τα Χριστούγεννα αμετάβλητα και με παραδοσιακό τρόπο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.