23 Απρ 2024
READING

Χριστούγεννα 2022 | Oι “workday consumers” σκόραραν ψωνίζοντας για τα Χριστούγεννα

4 MIN READ

Χριστούγεννα 2022 | Oι “workday consumers” σκόραραν ψωνίζοντας για τα Χριστούγεννα

Χριστούγεννα 2022 | Oι “workday consumers” σκόραραν ψωνίζοντας για τα Χριστούγεννα

Η μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, ολοκληρώθηκε με ανατροπές και εκατομμύρια φιλάθλους σε όλον τον κόσμονα έχουν παρακολουθήσει τους αγώνες. Ωστόσο, το φετινό Mundial ήταν πιο ιδιαίτερο από τα προηγούμενο: πραγματοποιήθηκε στην μεταπανδημική περίοδο, σε μία αραβική χώρα και παράλληλα με την βασικότερη εορταστική αγοραστική σεζόν της χρονιάς. Και όλα αυτά, συνέβησαν για πρώτη φορά. Φυσικά, υπό αυτές τις συνθήκες όπως ήταν αναμενόμενο η καταναλωτική συμπεριφορά δεν έμεινε ανεπηρέαστη. Ωστόσο, όχι όπως περίμεναν πολλοί.

Τα brands περίμεναν ότι οι καταναλωτές θα περνούσαν πιο εύκολα από την χώρο της εργασίας στον χώρο της διασκέδασης, καθώς τα όρια θα γίνονταν λίγο πιο ρευστά εξαιτίας των υβριδικών συνθηκών που πλέον ισχύουν σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας. Αυτή η ιδέα δεν είναι παράλογη. Αρκεί να θυμηθούμε τη ζωή μας πριν την πανδημία. Όπως οι περισσότεροι καταναλωτές, πιθανότατα θα μοιράζαμε τον χρόνο μας ανάμεσα στην επαγγελματική ζωή και την προσωπική ζωή. Θα δουλεύαμε κάποιες ώρες και μετά θα σταματούσαμε για να κάνουμε τα ψώνια μας, να διασκεδάσουμε, να περάσουμε χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Μπορεί την τελευταία δεκαετία να άρχισε να παρατηρείται  μεγαλύτερη ευελιξία στον χώρο εργασίας, αλλά μέχρι τις αρχές του 2020 τα brands μπορούσαν να βασίζονται στο σαφή διαχωρισμό μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής για τους περισσότερους καταναλωτές. Η εργασία και τα ψώνια ήταν ως επί το πλείστον αντιστρόφως ανάλογα.

Διαβάστε ακόμα: Το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ έχει χορηγούς και “αντιχορηγούς”

Μετά το χτύπημα της πανδημίας, οι διαχωριστικές γραμμές θόλωσαν αμετάκλητα, προκαλώντας μια εντελώς νέα καταναλωτική συμπεριφορά. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα νέας έρευνας της Forrester Consulting σε συνεργασία με τη Microsoft Advertising, η οποία παρουσίασε την ανάδειξη  του “καταναλωτή της εργάσιμης ημέρας”. Πρόκειται ουσιαστικά για το μοντέλο “workday consumer”, που εναλλάσσεται ασυμβίβαστα μεταξύ της εργασίας, του προσωπικού χρόνου και της κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για τα brands και τους υπεύθυνους marketing να συμβαδίσουν με τη νέα αυτή μορφή του καταναλωτή.

Ερευνώντας περισσότερους από 5.300 εργαζομένους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, η Forrester αποκάλυψε ότι το 59% θεωρεί ότι η εργασία και η προσωπική τους ζωής είναι εξίσου σημαντικά κατά τη διάρκεια του χρόνου εργασίας τους. Μάλιστα, σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) των ερωτηθέντων ερευνούν τακτικά ή αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του ωραρίου τους, με το 44% να αναμένει να ενισχύσει αυτή τη συμπεριφορά κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Περισσότεροι από τους μισούς (51%) εξάλλου αναφέρουν ότι οι ηλεκτρονικές αγορές τους που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του χρόνου εργασίας έχουν αυξηθεί από την έναρξη της πανδημίας. Οι κατηγορίες που φαίνεται να βρίσκονται στο επίκεντρο αφορούν είδη πολυτελείας, συσκευές και ηλεκτρονικά είδη, δηλαδή προϊόντα που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας δώρων.

Παράλληλα όμως η έρευνα κατέδειξε επίσης ότι το 58% των καταναλωτών στον Καναδά, το 49% στις Η.Π.Α. και το 60% στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν τις συσκευές εργασίας και τις εφαρμογές τους και για προσωπικούς λόγους. Μάλιστα, το 41% ​​των Καναδών και των Αμερικανών καταναλωτών μαζί με το 25% των καταναλωτών του Ηνωμένου Βασιλείου παρακολουθούν και αθλητικές μεταδόσεις στους υπολογιστές της εργασίας τους.

Διαβάστε ακόμα: Η New Balance γιορτάζει τις “υποκουλτούρες” ποδοσφαίρου με docuseries στο YouTube

Η ίδια η Microsoft φαίνεται πως επιβεβαιώνει την τάση αυτή. Τα Windows τροφοδοτούν πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια συσκευές κάθε μήνα, με το χρόνο που δαπανάται να είναι αυξημένος κατά 10% σε σχέση με τα προπανδημικά επίπεδα. Όπως έγινε φανερό, ο υπολογιστής αναδεικνύεται σε μια κινητήρια δύναμη για τον workday consumer και παρά την ταχύτατη ανάπτυξη του mobile commerce, το 56% των ηλεκτρονικών αγορών προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μέσω υπολογιστή και το 2023.

Στο πλαίσιο αυτό, εκείνα τα brands που εξακολουθούν να εφαρμόζουν τις στρατηγικές marketing που είχαν σχεδιάσει πριν από την πανδημία, κινδυνεύουν να ζημιωθούν από την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς. Αντιθέτως, τα brands που προσαρμόζονται στις εξελίξεις που προκαλεί αυτή η νέα τάση, μπορούν να επιτύχουν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα συναντώντας αυτούς τους νέους καταναλωτές εκεί όπου βρίσκονται.

Οι retailers πλέον δεν μπορούν να βασίζονται αποκλειστικά στη δημογραφική στόχευση, αφού χρειάζεται να επικεντρωθούν στο digital marketing, το οποίο λειτουργεί με εξαιρετική απόδοση στη “διασταύρωση” εργασίας και ζωής. Οι εταιρείες θα χρειαστεί να κατανοήσουν ότι τα όρια μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής έχουν γίνει τόσο δυσδιάκριτα, που έχουν διαταράξει το καλά σχεδιασμένο “ταξίδι” λήψης αγοραστικών αποφάσεων.

Υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για τους διαφημιζόμενους να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές προβολής των προϊόντων τους, ειδικά αν στοχεύουν σε συγκεκριμένες ημέρες ή ώρες της εβδομάδας. Δεν είναι ανάγκη να διακόψουν τις καμπάνιες τους σε περιόδους αιχμής – στην πραγματικότητα χρειάζεται να τις ενισχύσουν. Εξάλλου, οι καταναλωτές δεν πρόκειται να μπουν σε δίλημμα: να δουλέψουν ή να παρακολουθήσουν έναν αγώνα ή να ψωνίσουν. Αλλά ως πολυπράγμονες, θα κάνουν και τα δύο.

Με πληροφορίες από Ad Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.