20 Απρ 2024
READING

Χριστούγεννα 2022 | Οι παράδοξες αγορές των γενεών

5 MIN READ

Χριστούγεννα 2022 | Οι παράδοξες αγορές των γενεών

Χριστούγεννα 2022 | Οι παράδοξες αγορές των γενεών

Έχει ειπωθεί πολλάκις: η Gen Ζ είναι η κυρίαρχη γενιά αυτή την στιγμή, η οποία επηρεάζει πολλούς τομείς της κοινωνίας, καθώς αποτελούν το 32% του παγκόσμιου πληθυσμού και έχουν ετήσια δύναμη δαπανών 149 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο στις Η.Π.Α. Είναι λογικό, λοιπόν, οι retailers να κρέμονται από τα χείλη των Gen-Zers για να δουν πώς θα ψωνίσουν φέτος τις γιορτές. Το πώς θα κυμανθεί η αγορά όμως πλέον εξαρτάται και από την Alpha, τους εκκολαπτόμενους καταναλωτές του μέλλοντος.

Οι Gen-Zers είναι οι καταναλωτές του άμεσου μέλλοντος, αυτούς που μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να αποφοιτούν, να μπαίνουν στην αγορά εργασίας και να εξελίσσονται, αρχίζοντας να τραβούν το ενδιαφέρον των brands. Τα μέλη της έχουν γεννηθεί μεταξύ του 1997 και του 2012, συνεπώς δεν πρόκειται για μια δημογραφική ομάδα που έχει ωριμάσει, όχι μόνο όσον αφορά την καταναλωτική της συμπεριφορά, αλλά και τη γενικότερη φιλοσοφία της και στάση ζωής.

Αυτό φαίνεται και από την έρευνα της εταιρείας ερευνών VMLY&R Commerce, στην οποία συμμετείχαν 2.550 ενήλικοι της Gen Ζ σε πέντε πόλεις με τις τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες και τους μεγαλύτερους αντίστοιχους πληθυσμούς, το Manchester, Houston, Lagos, Mumbai και Shenzhen. Είναι οι αγοραστές που ισχυρίζονται ότι αναζητούν brands των οποίων ο σκοπός αντιπροσωπεύει τις αξίες τους. Ωστόσο υπάρχει πραγματική διαφορά μεταξύ αυτού που λένε και αυτού που τελικά αγοράζουν.

Διαβάστε ακόμα: Λέγοντας τη σκληρή αλήθεια | το νέο concept του sustainable marketing

Η έρευνα έδειξε ότι οι Gen Z-ers από την μία υποστηρίζουν ότι επιλέγουν brands τα οποία ευθυγραμμίζονται με τις αξίες τους όσον αφορά την ισότητα και τη φροντίδα για το περιβάλλον, δύο από τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την γενιά. Από την άλλη, όμως, η τελική επιλογή του προϊόντος βασίζεται στην τιμή του.

Η εξέλιξη αυτή από την μία σοκάρει, καθώς θεωρούνται πιο ευαισθητοποιημένοι και μάλιστα έχουν χαρακτηριστεί ως αντικαπιταλιστές. Φαίνεται όμως ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ειδικά, σήμερα που μεγάλα κοινωνικά και πολιτιστικά κινήματα σε όλο τον κόσμο μεγεθύνουν τις συζητήσεις γύρω από ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, οι ίδιοι οι Gen Z-ers φαίνεται να κλείνουν τα μάτια και να ακούν την τσέπη τους.

Από την άλλη βέβαια αυτή η στάση δηλώνει πως είναι μια γενιά ρεαλίστρια. Aντιλαμβάνεται πως ζούμε σε μία ιδιαίτερα αβέβαιη εποχή. Οι τιμές των προϊόντων εκτοξεύονται στα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων 20 ετών, ενώ ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στις παγκόσμιες αγορές, τις τιμές των τροφίμων και την πολιτική σταθερότητα. Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι φυσικό και οι καταναλωτές όλων των ηλικιών να έχουν αλλάξει και να μην μπορούν να διατηρήσουν την ίδια στάση σε όλα τα ζητήματα. Άρα, και η προτεραιότητα που δίνουν στις τιμές δεν είναι παράλογη ούτε οξύμωρη.

Μάλιστα, αντίστοιχη έρευνα της Accenture στην οποία συμμετείχαν 25.908 καταναλωτές ηλικίας 18+ από 22 χώρες επιβεβαιώνει αυτή την αλλαγή, αναλύοντας πώς οι προτιμήσεις, οι πεποιθήσεις και οι συμπεριφορές εξελίσσονται μαζί με τις μεταβαλλόμενες εξελίξεις σε όλο τον κόσμο. Αναπόφευκτα τα δύο τρίτα των καταναλωτών υποστήριξαν ότι έχουν αναθεωρήσει πλήρως τι είναι τελικά σημαντικό για αυτούς στη ζωή, χωρίς όμως το 62% να αμελεί τι συμβαίνει στον κόσμο και πώς το επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα.

Πάντως αυτό που διατηρείται σταθερό είναι η αγάπη τους για τα social media. Απόλυτα συνειδητοποιημένοι για την άρρηκτη σύνδεσή τους με το online marketing και advertising, οι νέοι δυναμικοί καταναλωτές γνωρίζουν πώς να κινούνται με ευκολία σ’ αυτά και πώς να εντοπίζουν την αυθεντικότητα των προβαλλόμενων προϊόντων.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Οι αγορές και αποφάσεις της Gen Z επηρεάζουν όλους τους καταναλωτές

Είναι απόλυτο λογικό, λοιπόν, η Gen Z να χρησιμοποιεί τα social media για να αναζητήσει brands και προϊόντα, για να δει ποιος πρόσθεσε ποιο tag στο προϊόν αυτό, ποιες είναι οι κριτικές άλλων καταναλωτών που το αγόρασαν, όπως και ποια είναι τα βιώσιμα χαρακτηριστικά του. Από εκεί, όμως, ξεκινάει ο μαραθώνιος των αγορών τους. Και γιατί μαραθώνιος; Γιατί οι Gen Z-ers δεν χρησιμοποιούν μόνο μία πλατφόρμα για να ενημερωθούν, αλλά περισσότερες και μάλιστα ταυτόχρονα, ενώ τελικά επιλέγουν να ολοκληρώσουν τις αγορές τους στο site του brand. Θα λέγαμε ότι σε μεγάλο βαθμό θυμίζει την πορεία των αγορών μας στα φυσικά καταστήματα, όπου επισκεπτόμαστε το ένα μαγαζί μετά το άλλο για την περίφημη “έρευνα αγοράς”. Μόνο που αυτή τη φορά πρόκειται για πλατφόρμες.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν και αυτές τις γιορτές ένα σημαντικό πεδίο για τα brands που θέλουν να δημιουργήσουν μια αυθεντική σύνδεση με τους followers τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα και να προσφέρουν στους πελάτες τους μοναδικές αγοραστικές εμπειρίες και να αυξήσουν τη ροή των εσόδων τους. Και ενώ ο συνδυασμός αυτός για κάποιες εταιρείες παραμένει θολός, αφού δεν γνωρίζουν πώς να τον εφαρμόσουν, εφαρμογές όπως το Instagram και το TikTok στοιχηματίζουν ότι η πόρτα του κοινωνικού εμπορίου είναι ορθάνοιχτη για όλους, μα πρωτίστως για την Gen Z. Και όχι μόνο.

Γιατί η προσοχή των retailers στρέφεται φέτος και προς την Gen Alpha, τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από το 2010 και μετά, τα οποία ήδη δείχνουν τη δύναμη και την αποφασιστικότητά τους, γεγονός που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους οι μάρκες. Το λεγόμενο “Greta Effect” αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα αυτής της δύναμης: μεγάλη έρευνα της Kantar που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ανθρώπων από 26 χώρες, έδειξε ότι σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά επηρεάζουν σημαντικά τις αποφάσεις των γονιών τους, στρέφοντάς τους προς βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές προϊόντων.

Οι Alpha-ers αναμένεται επίσης να είναι η μεγαλύτερη γενιά στην ιστορία, με πάνω από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2025, που είναι και το καταληκτικό έτος για να θεωρηθεί κάποιος γεννημένος στη γενιά αυτή. Με αυτούς τους αριθμούς, η γενιά Alpha φαίνεται πως θα έχει τεράστια αγοραστική δύναμη, οπότε οι εταιρείες πρέπει να προετοιμάσουν τις στρατηγικές marketing τους. Μέχρι τότε, κατευθύνουν τις εορταστικές αγορές των γονιών τους Millennials προς tech gadgets και online παιχνίδια, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους το καλό του πλανήτη.

Με πληροφορίες από The Drum | VMLY&R Commerce

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.