23 Απρ 2024
READING

Χριστούγεννα 2022 | Οι φετινές αγορές θέλουν το δικό τους Buy-Now-Pay-Later

4 MIN READ

Χριστούγεννα 2022 | Οι φετινές αγορές θέλουν το δικό τους Buy-Now-Pay-Later

Χριστούγεννα 2022 | Οι φετινές αγορές θέλουν το δικό τους Buy-Now-Pay-Later

Το “Buy Now Pay Later” ή BNPL έχει μεγάλη απήχηση στους καταναλωτές τα τελευταία χρόνια, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να εξοφλούν τις αγορές που πραγματοποιούν σε μεταχρονολογημένες δόσεις και όχι προκαταβολικά ή εφάπαξ. Από το 2021 βρίσκεται παντού και τώρα αναμένεται να αποτελέσει μια από τις δημοφιλέστερες μεθόδους πληρωμής για τις εορταστικές αγορές.

Σε σύγκριση με τις συνήθειες δαπανών του περασμένου έτους, το 52% των καταναλωτών είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει ή ήδη χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες Buy Now Pay Later (BNPL), σύμφωνα με νέα έρευνα από τον διεθνή πάροχο υπηρεσιών πληρωμών Ecommpay. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το ένα τέταρτο των καταναλωτών (25%), έχοντας μεγαλύτερη επίγνωση των καταναλωτικών τους συνηθειών κατά τη διάρκεια της κρίσης του κόστους ζωής, είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει το νέο αυτό χρηματοοικονομικό εργαλείο για τις φετινές εορταστικές αγορές του, ενώ το 27% έχει στραφεί ήδη σε αυτή την επιλογή πληρωμής.

Δεν πρόκειται φυσικά για μια νέα μέθοδο πληρωμών αλλά για μια ιδέα που χρονολογείται από το 1856 όταν η ραπτομηχανή Singer πουλήθηκε για πρώτη φορά μέσω προγραμμάτων δόσεων. Η καταναλωτική χρηματοδότηση όμως απογειώθηκε το 1924 όταν η General Motors άρχισε να παρέχει δάνεια για αυτοκίνητα, επιτρέποντας στους καταναλωτές να χρεωθούν για να αποκτήσουν ένα καλύτερο όχημα.

Διαβάστε ακόμα: To μέλλον των υπηρεσιών Buy Now Pay Later

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει δεκαετίες, ωστόσο οι καταναλωτές μόλις πρόσφατα πείστηκαν να χρησιμοποιήσουν αυτού του είδους την καταναλωτική χρηματοδότηση για να πραγματοποιήσουν συχνές, χαμηλού κόστους συναλλαγές και ειδικότερα αγορές μόδας. Το BNPL παρουσιάστηκε από την Klarna κατά τη διάρκεια ενός επιχειρηματικού διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών της Στοκχόλμης το 2005 και ξεκίνησε επίσημα το 2006. Αργότερα η Afterpay, μια αυστραλιανή νεοφυής επιχείρηση, λάνσαρε τις δικές της υπηρεσίες το 2014. Κυριάρχησε γρήγορα στην τοπική αγορά πριν εξαγοραστεί από την αμερικανική Square έναντι 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ με το Apple Pay Later, οι καταναλωτές μπορούν να εξοφλούν σε δόσεις κάθε αγορά που πραγματοποιούν μέσω του Apple Pay.

Τα στοιχεία της Ecommpay για την χριστουγεννιάτικη σεζόν αποκαλύπτουν ότι σήμερα πλέον πάνω από το ένα τέταρτο των καταναλωτών (27%) είναι πιο πιθανό να αγοράσουν ένα δώρο υψηλής αξίας, όπως κοσμήματα, εάν το BNPL προσφέρεται ως επιλογή πληρωμής. Στην πραγματικότητα, οι αγοραστές που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το BNPL για εορταστικές αγορές είναι πιο πιθανό να το κάνουν για προϊόντα που κοστίζουν έως και 400 ευρώ.

Καθώς οι retailers και οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου περιηγούνται σε ακόμη ένα δύσκολο τρίμηνο, το BNPL αποδεικνύεται ως μια δημοφιλή επιλογή. Το ένα τρίτο των αγοραστών (33%) είναι πιθανό να αφαιρέσει αντικείμενα από το καλάθι των ηλεκτρονικών τους αγορών εάν δεν προσφέρεται η επιλογή BNPL. Ομοίως, απουσία της συγκεκριμένης μεθόδου πληρωμής, το 31% είναι πιθανό να αναζητήσει άλλο κατάστημα. Με το κόστος ζωής να βαίνει την ανιούσα, τα τρία κορυφαία είδη για τα οποία οι αγοραστές θα χρησιμοποιούσαν το BNPL κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου είναι: ηλεκτρονικά είδη (15%), ρούχα και παπούτσια (14%) και παιχνίδια (12%).

Και ενώ μέχρι πρότινος οι γυναίκες ήταν εκείνες που έδειχναν την προτίμησή τους στο συγκεκριμένο χρηματοοικονομικό εργαλείο, αυτά τα Χριστούγεννα οι άνδρες εμφανίζονται να πρωτοστατούν. Αυτή η τάση θα συνεχιστεί το 2023, καθώς κατά μέσο όρο, οι καταναλωτές σχεδιάζουν να χρησιμοποιούν το BNPL για το 16% των αγορών τους. Για τους άνδρες αυτό ανέρχεται στο 19% των αγορών τους, ενώ για τις γυναίκες μειώνεται ελαφρώς στο 14%. Τα νεότερα ηλικιακά κοινά παραμένουν οι δημογραφικές ομάδες με τη μεγαλύτερη απορρόφηση υπηρεσιών BNPL. Μάλιστα τα άτομα ηλικίας 16-34 ετών εμφανίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο αυτή στο μέλλον για το 30% των αγορών τους.

O κλάδος του BNPL αναπτύχθηκε ταχύτατα από την αρχή του έτους. Και το μέλλον φαίνεται εξαιρετικό. Σύμφωνα με την Klarna, μάλιστα, οι αγοραστές με πρόσβαση στο BNPL έχουν 44% περισσότερες πιθανότητες να ξοδέψουν 55% περισσότερα χρήματα, ενώ το 94% ήταν πιθανό να επαναλάβουν μια αγορά τουλάχιστον μία φορά.

Η Klarna εξαγόρασε το περασμένο έτος την Hero, μια πλατφόρμα social commerce, που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους καταναλωτές συμβουλές και περιεχόμενο που παράγεται απευθείας από τα φυσικά καταστήματα λιανικής πώλησης. Σε συνεργασία με τη Hero, η Klarna ξεκίνησε πρόσφατα μια υπηρεσία virtual αγορών που ονομάζεται Virtual Shopping from Klarna. Ενώ η Paypal κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο μια “all-in-one” εφαρμογή που συγκεντρώνει αγορές, αποταμιεύσεις, πληρωμές λογαριασμών και δυνατότητες κρυπτογράφησης. 

Με πληροφορίες από European Business Review | Business Insider

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.