18 Απρ 2024
READING

Τι είναι το value retailing που εφαρμόζει στα εμπορικά του πάρκα ο όμιλος Φουρλή

4 MIN READ

Τι είναι το value retailing που εφαρμόζει στα εμπορικά του πάρκα ο όμιλος Φουρλή

Τι είναι το value retailing που εφαρμόζει στα εμπορικά του πάρκα ο όμιλος Φουρλή

Στη φιλοσοφία του value retailing επικεντρώνεται η συνολική επιχειρηματική φιλοσοφία του ομίλου Φουρλή. Η επιχείρηση που εκτός από τα καταστήματα ΙΚΕΑ, Intersport και The Athlete’s Foot (και προσεχώς Holland&Barrett), διατηρεί και τη συνδεδεμένη εταιρεία ακινήτων, Trade Estates ΑΕΕΑΠ. Mία επιχείρηση, η οποία σύντομα και συγκεκριμένα εντός του 2023 αναμένεται ότι θα εισέλθει στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της συγκεκριμένης εταιρείας είναι αυτός της απόκτησης εμπορικών πάρκων ανά την Ελλάδα και η μίσθωσή τους σε γνωστές επιχειρήσεις λιανικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Piraeus Retail Park, το οποίο ανήκε στην Ten Brinke, η οποία ανέλαβε και την ανάπτυξή του και στη συνέχεια το πούλησε τον όμιλο Φουρλή και στην Trade Estates. 

Τι σημαίνει όμως η λογική του value retailing που επικαλείται ο όμιλος Φουρλή για τα εμπορικά του κέντρα; Στην ουσία πρόκειται για την τοποθέτηση ενός καταστήματος λιανικής ως ένα σημείο στο οποίο οι καταναλωτές λαμβάνουν μεγαλύτερα συνολικά οφέλη σε σχέση με το κόστος (αν και όχι κατ ‘ανάγκη χαμηλότερες τιμές) από ό,τι στα καταστήματα των ανταγωνιστών. Καίρια διαφορά αποτελεί για παράδειγμα το γεγονός ότι η Trade Estates δεν επιλέγει να κάνει εορταστικές εκδηλώσεις για να προσελκύσει τους καταναλωτές στη διάρκεια των εορτών, όπως για παράδειγμα συναυλίες ή άλλου είδους δρώμενα στα οποία καταφεύγουν παραδοσιακά αρκετοί από τους ανταγωνιστές της.

Αντιθέτως επιλέγει να δημιουργεί συνέργειες τέτοιες, οι οποίες ευνοούν την διενέργεια προωθητικών ενεργειών στα καταστήματα των επιχειρήσεων που μισθώνουν τους χώρους στα εμπορικά της πάρκα. Στις μάρκες που βρίσκονται στους χώρους που μισθώνει, είναι εταιρείες συχνά πολυεθνικού χαρακτήρα με φθηνό προϊόν, προσιτό στην τιμή και ταχέως αναλώσιμο, με σκοπό να ανταποκριθεί στην ευρύτερη τάση της περιόδου για φθηνά και εναλλασσόμενα αγαθά στη ντουλάπα και στα συρτάρια του καταναλωτή. 

Χώροι λιανικής εύκολα προσβάσιμοι στους καταναλωτές

Ταυτόχρονα, αυτό που θέλει να δημιουργήσει είναι χώρους λιανικής που να είναι εύκολα προσβάσιμοι στους καταναλωτές και στην ελληνική οικογένεια, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο καθημερινές τους ανάγκες. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο επίκεντρο της φιλοσοφίας των εμπορικών κέντρων που «χτίζει» είναι να μην υπάρχουν περισσότερα του ενός καταστημάτων εστίασης. Για παράδειγμα το εμπορικό πάρκο της Πειραιώς διαθέτει μόνο ένα κατάστημα McDonald’s. Στόχος είναι ουσιαστικά να πέφτει όλο το βάρος της δραστηριότητας στον τομέα της λιανικής πώλησης αγαθών. Ένα ακόμα στοιχείο που επίσης χαρακτηρίζει τις αναπτύξεις της είναι η δημιουργία ενός μεγάλου σούπερ μάρκετ, το οποίο αποτελεί το επίκεντρο της «κοινότητας» επιχειρήσεων λιανικής πώλησης. 

Χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας παροχής εύκολης προσβασιμότητας στους επισκέπτες, είναι και το εμπορικό πάρκο που αναπτύσσεται στις εγκαταστάσεις της πρώην ΑΒΕΞ (Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρεία Ξυλείας) που βρίσκεται στην Πάτρα. Και αυτό δημιουργείται από την Ten Brinke μέσα από κοινή εταιρεία που διατηρεί με τον όμιλο Φουρλή και μετά την ολοκλήρωσή του και αυτό θα περιέλθει εξ ολοκλήρου στην Trade Estates. Η νέα εμπορική εγκατάσταση που κατασκευάζεται αυτή την περίοδο θα διαθέτει άρτια συγκοινωνιακή κάλυψη, δεδομένου ότι βρίσκεται απέναντι από το νότιο λιμάνι της πόλης και η στάση του προαστιακού σιδηροδρόμου βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο ακίνητο, γεφυρώνοντας ουσιαστικά το κέντρο της πόλης και τα προάστια με τον εμπορικό πόλο. 

Αναβάθμιση των περιοχών και σύνδεση με τα μέσα μεταφοράς

Ένα ακόμα βασικό χαρακτηριστικό των αναπτύξεων που φέρνει στην επιφάνεια ο όμιλος Φουρλή, είναι η αναβάθμιση των περιοχών στις οποίες αποκτά τα ακίνητα που μετατρέπει σε εμπορικά κέντρα. Κάτι τέτοιο επιδιώκει να συμβεί και στην Πειραιώς και προσεχώς στην Πάτρα. 

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και το γεγονός ότι στην περίπτωση της Πειραιώς, προκειμένου να ενισχυθεί η προσβασιμότητα στο χώρο, ο όμιλος συζητάει με το υπουργείο Μεταφορών την πιθανότητα δημιουργίας σταθμού του ΗΣΑΠ στο σημείο αλλά και πεζογέφυρας που θα συνδέει την λεωφόρο Κηφισού με την Πειραιώς και θα δίνει εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στους επισκέπτες. 

Η στρατηγική ανάπτυξης της Trade Estates θα υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια μέσα από το νέο brand, Τop Parks, που πρόσφατα λάνσαρε αποκλειστικά για την δραστηριότητά της στα εμπορικά πάρκα και logistics, με στόχο ουσιαστικά να δημιουργεί και μία ολοκληρωμένη omnichannel εμπειρία, δεδομένου ότι οι επενδύσεις της εκτός από τα εμπορικά πάρκα εκτείνεται και στα logistics.

Θα πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι από τα 275 εκατομμύρια ευρώ που είναι σήμερα η αξία του χαρτοφυλακίου της συμπεριλαμβανομένου του πάρκου της Πειραιώς αλλά και του Florida 1, εμπορικού πάρκου στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης, η αντίστοιχη αξία θα φτάσει τα 476 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2026 με προοπτική τα 750 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2028. Εκτός της Πάτρας, έπονται η Κρήτη, τα Σπάτα και αρκετές ακόμα περιοχές που εξετάζει την ανάπτυξή του ο όμιλος. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.