24 Απρ 2024
READING

Τα beauty calendars απειλούν το περιβάλλον;

4 MIN READ

Τα beauty calendars απειλούν το περιβάλλον;

Τα beauty calendars απειλούν το περιβάλλον;

Για τα beauty brands η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα δεν μπορεί να ξεκινήσει αλλιώς, παρά με την κυκλοφορία των ευπώλητων advent calendars. Πρόκειται για ημερολόγια αντίστροφης μέτρησης, που αποτελούνται συνήθως από 24 ή 25 μικρά “παραθυράκια” – ένα για κάθε μέρα του Δεκεμβρίου μέχρι και την ημέρα των Χριστουγέννων. Κάθε παραθυράκι – κουτάκι κρύβει beauty εκπλήξεις, όπως καλλυντικά, αρώματα και προϊόντα περιποίησης.

Για τους καταναλωτές, τα beauty advent calendars είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να δοκιμάσουν πολλά προϊόντα ομορφιάς σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την πραγματική τους αξία. Αν και τα στοιχεία για τις πωλήσεις είναι ελάχιστα, οι τάσεις της Google υποδηλώνουν ότι το ενδιαφέρον για αυτά τα ημερολόγια έχει τριπλασιαστεί από την περσινή εορταστική περίοδο.

Για τα brands ομορφιάς, αυτά τα ημερολόγια παρέχουν την ευκαιρία να προσελκύσουν νέους πελάτες και ταυτόχρονα να αυξήσουν τις δαπάνες των μελών τους. Παράλληλα, ο μεγάλος αριθμός προϊόντων (24-25, όσες και οι μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα) δίνει στις μάρκες την ευκαιρία να παρουσιάσουν το εύρος των σειρών ομορφιάς τους, από κρέμες ματιών και κραγιόν μέχρι κεριά και αρώματα.

Διαβάστε ακόμα: Δαβίδ εναντίον Γολιάθ: τα βιώσιμα brands εντοπίζουν τις αδυναμίες των fast fashion μεγαθηρίων

Δεν είναι μόνο τα beauty brands που αγκαλιάζουν τα advent calendars. Αυτή η νέα τάση των γιορτών παρατηρείται παντού, από αλυσίδες super market, μέχρι τη Lego και τη Sephora. Η ποικιλία προϊόντων, καθώς και η διάθεση μιας limited edition συλλογής, μια φορά το χρόνο, βοηθούν στην αύξηση της δημοτικότητας των brands.

Και καθώς οι influencers κατακλύζουν τις κοινωνικές πλατφόρμες με unboxing περιεχόμενο, τα beauty brands βλέπουν τις πωλήσεις των advent calendars να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Μαζί τους όμως αυξάνονται και οι περιττές συσκευασίες τους. Σε πολλές περιπτώσεις τα beauty advent calendars αποτελούνται από ένα μεγάλο κουτί γεμάτο με 24 μικρότερα κουτιά, όλα κατασκευασμένα από χαρτόνι. Ενώ φυσικά και οι συσκευασίες των προϊόντων αποτελούνται από πλαστικό.

Ευτυχώς, όμως, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τις αρχές της βιωσιμότητας – δηλαδή λαμβάνουν υπόψη τους μια σειρά περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων κατά τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων. Αρκετές είναι οι εταιρείες που χρησιμοποιούν ήδη βιώσιμα υλικά κατά την παραγωγική διαδικασία, αξιοποιούν σωστά τους ενεργειακούς πόρους για την τροφοδοσία των λειτουργιών τους και εκπαιδεύουν το προσωπικό τους σε όλα τα θέματα σχετικά με τη βιωσιμότητα.

Παράλληλα αυξάνονται σημαντικά και όσες επεκτείνουν τα στοιχεία βιωσιμότητας πέρα από τη δική τους δραστηριότητα, ζητώντας από τους προμηθευτές του να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, επικοινωνώντας με τους υπάρχοντες συνεργάτες τους για το πώς να βελτιώσουν αποτελεσματικότερα τη βιωσιμότητα των μακροχρόνιων εργασιακών πρακτικών, αλλά κάνοντας συζητήσεις και με άλλους.

Μία τέτοια εταιρεία, είναι και η μάρκα καλλυντικών Lush με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και η Essence στη Γερμανία. Και οι δύο έχουν δεσμευτεί για τη βιωσιμότητα και δίνουν έμφαση σε αυτό που αποκαλούν “γυμνή” συσκευασία, πέρα από την προμήθεια “ηθικών συστατικών” και την αποφυγή δοκιμών σε ζώα. Για παράδειγμα, η Lush χρησιμοποιεί “knot wraps”, μια εναλλακτική λύση χαρτιού περιτυλίγματος από βιολογικό βαμβάκι, καθώς και ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια.

Σε αυτό το πλαίσιο, το advent calendar του βρετανικού beauty brand είναι μερικώς ανακυκλώσιμο. Μετά τα Χριστούγεννα, οι καταναλωτές μπορούν να αφαιρέσουν τους διάτρητους δίσκους που διαχωρίζουν τα δώρα μεταξύ τους, να τους ανακυκλώσουν και στη συνέχεια να επαναχρησιμοποιήσουν το διακοσμημένο κουτί που απομένει για αποθήκευση.

Διαβάστε ακόμα: Η βιωσιμότητα οδηγεί το μέλλον των επιχειρήσεων

Το 2019 ήταν ο πρώτος χρόνος που η Lush προσέφερε ημερολόγια και πούλησε 500 τεμάχια. Το 2021, η μάρκα πούλησε περισσότερα από 8.000 ημερολόγια και αναμένει μια παρόμοια ισχυρή επίδοση και φέτος. Μάλιστα, η εταιρεία εξετάζει ήδη τρόπους, ώστε τα ημερολόγια για τα επόμενα Χριστούγεννα να μπορούν να επαναγεμίζονται και να μην χρειάζεται οι καταναλωτές να αγοράζουν κάθε χρόνο καινούρια.

Φαίνεται πως η δημοφιλία των beauty advent calendars δεν οφείλεται στο τι περιέχουν, αλλά στην προκλητική συσκευασία, τη μυσταγωγία, τον ενθουσιασμό, την προσδοκία και τη μαγεία που τα συνοδεύει. Δηλαδή, σε όλα αυτά τα μικρά στοιχεία, στα οποία βασίζεται η εξέλιξη ολόκληρης της βιομηχανίας ομορφιάς. Και όλα αυτά, την ίδια στιγμή που η απαίτηση για φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές γίνεται όλο και πιο έντονη.

Με πληροφορίες από Modern Retail | Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.