22 Ιαν 2025
READING

Πώς βγήκε το Etsy από την πανδημία

4 MIN READ

Πώς βγήκε το Etsy από την πανδημία

Πώς βγήκε το Etsy από την πανδημία

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας το ηλεκτρονικό εμπόριο εκτοξεύτηκε. Σήμερα, η αγορά έχει σχεδόν επιστρέψει στους προ-covid ρυθμούς, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως οι προσδοκίες των καταναλωτών από το e-commerse έχουν μειωθεί.

Αυτό ισχύει και για το Etsy, το οποίο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες e-commerce διεθνώς. Ήδη από την πρώτη του εμφάνιση το 2015 φάνηκε ότι είχε έρθει για να αλλάξει τον κόσμο των retailers. Ο τρόπος που το έκανε αυτό είναι βάζοντας στο επίκεντρο χειροποίητα ή vintage είδη και είδη χειροτεχνίας. Το Etsy αποτέλεσε έναν “ψηφιακό μεσάζοντα” που μέχρι σήμερα απευθύνεται σε όλους εκείνους που “πιάνουν τα χέρια τους” αλλά δεν είναι έμποροι, σε όσους δηλαδή έχουν την ικανότητα να δημιουργούν μικρά ή μεγάλα καλλιτεχνήματα, αλλά δεν έχουν ή δεν θέλουν να στήσουν κατάστημα -φυσικό ή διαδικτυακό- ώστε να τα πουλήσουν. Αντίστοιχα, εκεί καταφεύγουν όλοι όσοι ψάχνουν πάσης φύσεως αντικείμενα και αποζητούν κάτι ξεχωριστό και ποιοτικότερο όλων αυτών που διατίθενται στο Amazon ή το eBay.

Διαβάστε ακόμα: Οι Amazon sellers θέλουν να μεταφερθούν σε αντίπαλες αγορές

Η ιδέα ενός τέτοιου καταστήματος ήταν ιδιαίτερη και πρωτότυπη. Το Etsy κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αυξήσει τους χρήστες του, αγοραστές και πωλητές, ενώ τα προϊόντα που διατίθενται προς πώληση είναι πραγματικά μοναδικά έργα Τέχνης.

Η έξοδος από την πανδημία δεν φαίνεται να έχει αμβλύνει την επιθυμία των ανθρώπων να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Μια απόδειξη της τάσης αυτής, αποτελεί το γεγονός ότι το Etsy διαθέτει αυτή την στιγμή πάνω από 5 εκατομμύρια πωλητές στην βασική του πλατφόρμα. Κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 2,2 εκατομμύρια περισσότερους πωλητές από όσους είχε προπανδημικά.

Παρ’ όλα αυτά, νωρίτερα φέτος, η πλατφόρμα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το τέλος συναλλαγών για τους πωλητές από 5% σε 6,5%. Σύμφωνα με την εταιρεία, η εξέλιξη αυτή πραγματοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση βελτιώσεων στο marketing, αλλά και εργαλείων που θα βοηθούσαν τους πωλητές. Σε απάντηση, οι καλλιτέχνες που κερδίζουν χρήματα από την πώληση των χειροποίητων προϊόντων τους στο Etsy συσπειρώθηκαν και ξεκίνησαν μια εκστρατεία, προτρέποντας άλλους τεχνίτες και τους πελάτες τους να εγκαταλείψουν την ιστοσελίδα κλείνοντας τα διαδικτυακά καταστήματά για μια εβδομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Βέβαια, δεν πρόκειται για απεργία με τον νομικό ή παραδοσιακό όρο, αφού επί της ουσίας οι πωλητές δεν είναι εργαζόμενοι του Etsy. Σύμφωνα με τον δημοφιλή ιστότοπο, οι πωλητές μπορούν να ιδρύσουν ένα κατάστημα δωρεάν, αλλά πρέπει να πληρώσουν τέλη για την καταχώριση, τις συναλλαγές και την επεξεργασία των πληρωμών τους. Η πρόσφατη αύξηση ωστόσο δεν είναι η πρώτη, αφού η εταιρεία είχε κινηθεί με ανάλογο τρόπο και το 2018, όταν αποφάσισε να επαναπροσδιορίσει τα τέλη συναλλαγών σε 5% από 3,5%. που ίσχυε μέχρι τότε.

Η ανάπτυξή του οδήγησε το Etsy να εξαγοράσει και άλλα διαδικτυακά καταστήματα. Μόλις πέρυσι, απέκτησε την Depop, μια εφαρμογή για μεταχειρισμένα ρούχα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια προσπάθεια να στοχεύσει σε νεότερους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν αγκαλιάσει τη second-hand fashion.

Διαβάστε ακόμα: Το Etsy λανσάρει τη λειτουργία image search

Πρόσφατα, μάλιστα, η εταιρεία λάνσαρε μία νέα λειτουργία που βοηθάει τους χρήστες της να πλοηγούνται ευκολότερα και γρηγορότερα στην πλατφόρμα. Η λειτουργία “image search” προορίζεται ειδικά για όσους δυσκολεύονται να βρουν τις κατάλληλες λέξεις για να ορίσουν ένα συγκεκριμένο προϊόν. Συγκεκριμένα, οι χρήστες μπορούν να πατήσουν το νέο εικονίδιο της κάμερας στη γραμμή αναζήτησης και να ανεβάσουν ή να τραβήξουν μια φωτογραφία, βάσει της οποίας το Etsy θα αναζητήσει και θα εμφανίσει αντικείμενα που είναι οπτικά παρόμοια με την εικόνα που μοιράστηκαν.

Όσον αφορά στους χρόνους παράδοσης και με το Amazon Prime να υπόσχεται -και να τηρεί αυτή την υπόσχεση- μόνο δύο μέρες αναμονή, το Etsy δεν δείχνει να επηρεάζεται. Η εταιρεία δεν φοβάται τη σύγκριση με τις υπόλοιπες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, δηλώνοντας μάλιστα, ότι όταν ένα αντικείμενο είναι ιδιαίτερο, χρειάζεται χρόνο.

Με πληροφορίες από BBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.