Επί δεκαετίες, είχαμε μάθει να κρατάμε τη δουλειά μακρυά από την ψυχαγωγία και τη χαλάρωσή μας και να υπερασπιζόμαστε τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική μας ζωή. Ωστόσο, μετά την πανδημία, πολλοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να κάνουν “διακοπές εργασίας” και μάλιστα, επί μονίμου βάσεως. Η τάση των workations θα μπορούσε να έχει έρθει για να μείνει.
Στο απόγειο της πανδημίας, η εξ αποστάσεως εργασία έγινε αναγκαιότητα για πολλούς εργαζομένους. Καθώς η ταξιδιωτική βιομηχανία έχει ανοίξει ξανά, βλέπουμε τώρα όλο και περισσότερους ανθρώπους να εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να συνδυάσουν εργασία και ταξίδια. Σε μια δημοσκόπηση με πάνω από 1.000 εργαζόμενους στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Passport Photo Online διαπίστωσε ότι το 94% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να εργαστεί και μετά το 2022 ακολουθώντας την τάση των workations. Ενώ το 65% και στην αντίστοιχη παγκόσμια μελέτη εργαζομένων σε οκτώ χώρες, επισήμανε το ίδιο.
Οι διακοπές εργασίας ή “workations” όπως χαρακτηρίστηκε το φαινόμενο αυτό, συνδυάζουν εργασία και διακοπές και έγιναν δημοφιλείς στις αρχές της πανδημίας, όταν πολλοί εργαζόμενοι σε γνωστικούς τομείς αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους κατά τη διάρκεια των lockdowns και να εργαστούν από το εξοχικό τους, το χωριό τους ή κάποιο προορισμό διακοπών. Αποτελούν μια εξέλιξη της “λευκής αναψυχής”, των ταξιδιών που συνδυάζουν την εργασία με την αναψυχή. Σαν τη γνωστή πρακτική του να μένει κάποιος σε μια πόλη για ένα επιπλέον Σαββατοκύριακο μετά από ένα συνέδριο.
Διαβάστε ακόμα: Mήπως η ζωή του digital nomad δεν είναι για όλους;
Η συγκεκριμένη τάση εργασίας ήρθε για να μείνει – και οι εταιρείες λαμβάνουν μέτρα για να την εδραιώσουν και να την επισημοποιήσουν. Ήδη στα τέλη του 2021, η PwC ανακοίνωσε ότι το προσωπικό μπορεί πλέον να εργάζεται εξ αποστάσεως ακόμη και από το εξωτερικό για έως και οκτώ εβδομάδες το χρόνο. Μόλις πρόσφατα, το καναδικό branch της KPMG ξεκίνησε το πρόγραμμα απομακρυσμένης εργασίας και ταξιδιού “KPMG Roam”, το οποίο επιτρέπει επίσης στους υπαλλήλους να εργάζονται εκτός της περιοχής τους για έως και δύο μήνες μέσα στο χρόνο.
Με μια πρώτη ματιά, η έννοια της εργασίας υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να φαίνεται αντιφατική. Είναι πραγματικά συνετό να θολώνουν κι άλλο τα όρια μεταξύ εργασίας και άδειας; Δεν θα έπρεπε απλώς να ενθαρρύνονται οι υπάλληλοι να κάνουν τις κατάλληλες διακοπές και να μην ασχολούνται με τα επαγγελματικά τους καθήκοντα;
Αν και είναι αλήθεια ότι οι workations δεν πρέπει να αντικαταστήσουν τις πλήρεις διακοπές, προσφέρουν στους εργαζομένους την ευκαιρία να επαναφορτιστούν και να απολαύσουν μια αλλαγή τοπίου χωρίς να καταναλώσουν το ετήσιο επίδομα διακοπών τους. Και, παρόλο που αποτελούν μια σχετικά νέα τάση, υπάρχει ήδη ένα ισχυρό σύνολο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι έχουν θετικό αντίκτυπο στην ευημερία και την απόδοση των εργαζομένων.
Μια αλλαγή σκηνικού μπορεί να κάνει θαύματα στην απόδοση των εργαζομένων είτε για να αποκτήσουν μια νέα προοπτική είτε για να βρουν νέες πηγές έμπνευσης. Το 86% των εργαζομένων συμφώνησε ότι οι workations βοήθησαν στην αύξηση της παραγωγικότητάς τους, ενώ το 81% τόνισε ότι ήταν πιο δημιουργικοί ως αποτέλεσμα του χρόνου που έλειπαν απο τη συνηθισμένη μορφή εργασίας τους.
Η ευελιξία εξάλλου είναι ένα από τα πιο περιζήτητα οφέλη στο χώρο εργασίας (93% των εργαζομένων σε γνωστικούς τομείς αναζητά ευελιξία ως προς το πότε και το πώς να εργάζονται) και οι workations είναι ένας τρόπος για την κάλυψη αυτής της ανάγκης.
Οι εργοδότες που επιτρέπουν αυτό τον τρόπο απασχόλησης επωφελούνται από πιο ευτυχισμένους εργαζόμενους που είναι πιο πιθανό να μείνουν μακροπρόθεσμα. Σχεδόν το 69% των εργαζομένων δήλωσαν ότι είναι λιγότερο πιθανό να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους μετά από τις workations, ενώ περίπου το 84% ισχυρίζεται ότι είναι πιο ικανοποιημένο με τη δουλειά του ως αποτέλεσμα.
Για τους εργαζόμενους γονείς όμως, οι οικογενειακές υποχρεώσεις στέκονται εμπόδιο σε μία τέτοια ευκαιρία. Όπως καταδεικνύουν εκδηλώσεις για οικογένειες “ψηφιακών νομάδων”, οι γονείς αναφέρονται σε προβλήματα υλικοτεχνικής φύσεως, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν στη φροντίδα των παιδιών τους. Το κύριο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι το πού θα πάνε τα παιδιά τους σχολείο, καθώς υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση από σύστημα σε σύστημα. Γιατί έχει αναγνωριστεί πως όταν τα παιδιά περνούν από πολλούς διαφορετικούς τρόπους σχολικής εκπαίδευσης, συχνά αισθάνονται χαμένα και απομονωμένα.
Τι θα γινόταν όμως αν υπήρχε μια παγκόσμια αγορά με παροχές παιδικής φροντίδας και εκπαίδευσης, που θα εξυπηρετούσε τους εργαζόμενους γονείς που θέλουν να επωφεληθούν από την εργασία τους στο εξωτερικό -για κάποιες περιόδους ή και μόνιμα- χωρίς να ανησυχούν για το πώς θα φροντίζουν και θα εκπαιδεύουν τα παιδιά τους;
Αυτή είναι η πρόθεση της startup εταιρείας Boundless Life. Η εταιρεία συνδυάζει υπηρεσίες διαμονής, φροντίδας και εκπαίδευσης των παιδιών, καθώς και χώρους εργασίας, σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Πώς λειτουργεί; Οι οικογένειες ενώνονται σε μια ομάδα, τα μέλη της οποίας βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια και ενθαρρύνονται να δεθούν μεταξύ τους. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι εμπνευσμένο από το φινλανδικό σύστημα, το οποίο βασίζεται κυρίως στη βιωματική μάθηση.
Διαβάστε ακόμα: Οι διεθνείς προορισμοί προσελκύουν εργαζομένους για workations
Άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις, όπως η Family Workation, προσφέρουν επίσης καταλύματα, υπηρεσίες φροντίδας παιδιών και χώρους εργασίας στην Πορτογαλία. Την ίδια στιγμή αναδύονται και μοντέλα ευέλικτης εκπαίδευσης, όπως η Brave Generation, μια ακαδημία που επιτρέπει σε εφήβους να παρακολουθούν τα μαθήματα σε όλες τις εγκαταστάσεις της σε όλη την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική, την Ασία και την Αφρική.
Οι workations γίνονται γρήγορα μέρος της νέας κανονικότητας και οι εταιρείες θα πρέπει να συμμετάσχουν για να συμβαδίσουν. Εκείνοι που προσφέρουν στους υπαλλήλους τους την ευκαιρία να συνδυάσουν εργασία και ταξίδια, όχι μόνο θα προσελκύσουν και θα διατηρήσουν τους πιο ταλαντούχους υπαλλήλους, αλλά θα παρατηρήσουν ότι είναι και πιο ευτυχισμένοι και πιο παραγωγικοί.
Με πληροφορίες από Work Life | BBC
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.