25 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Τα brands θα συνεχίσουν να διαφημίζονται και το 2023

4 MIN READ

Έρευνα | Τα brands θα συνεχίσουν να διαφημίζονται και το 2023

Έρευνα | Τα brands θα συνεχίσουν να διαφημίζονται και το 2023

Παρά τις ανησυχίες για την οικονομία και τις χιλιάδες πρόσφατες απολύσεις από εταιρείες μέσων ενημέρωσης και τεχνολογίας, οι marketers δεν πτοούνται και πιστεύουν σε μεγάλο βαθμό ότι οι διαφημιστικοί προϋπολογισμοί θα διατηρηθούν ισχυροί και το 2023.

Τα τρία τέταρτα των στελεχών των διαφημιστικών οργανισμών όλων των μεγεθών δηλώνουν ότι οι συνολικές δαπάνες των διαφημιζόμενων θα παραμείνουν σταθερές το 2023, ενώ μόνο ένα 20% προβλέπει περικοπές και περιορισμούς στο budget. Σε αυτή τη διαπίστωση κατέληξε η αμερικανική εταιρεία λογισμικού, Pixability, η οποία διεξήγαγε έρευνα σε σχεδόν 200 αμερικανικά media agencies.

Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορεί ο διαφημιστικός κλάδος να γίνει πιο “πράσινος”

Μάλιστα, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι προβλέπεται αύξηση των δαπανών σε ορισμένα κανάλια, όπως η καλωδιακή τηλεόραση (CTV) και το YouTube. Συγκεκριμένα, το 76% των διαφημιστών προβλέπει αύξηση της δαπάνης στο CTV, σε σύγκριση με το 20% που πιστεύει ότι η δαπάνη στο συγκεκριμένο κανάλι θα διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα και το μόλις 4% που προβλέπει μείωση της δαπάνης. Όσον αφορά το YouTube, το 55% των πρακτορείων προβλέπει αύξηση των επενδύσεων, ενώ το 42% πιστεύει ότι οι δαπάνες θα διατηρηθούν ως έχουν, ενώ το 3% προβλέπει ότι θα υποχωρήσουν την νέα χρονιά.

Τα στελέχη φαίνεται να έχουν βρει ένα σημείο διαφωνίας σχετικά με το αν το YouTube ανήκει ή όχι σε μια κατηγορία κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ή υπάγεται στο CTV. Αν και η πλειοψηφία των στελεχών (57%) επισημαίνει ότι το YouTube όντως ανήκει στην κατηγορία αυτή, μόνο το 39% των agencies διαθέτει τμήμα που να σχεδιάζει διαφημίσεις CTV, YouTube και τηλεόρασης από μία ενιαία ομάδα. Η δυναμική του συγκεκριμένου τομέα είναι τέτοια όμως που το 50% τονίζει ότι θα υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη στο εγγύς μέλλον. Αυτό όμως στο οποίο συμφωνούν σχεδόν όλοι στον κλάδο, είναι ότι η αγορά της γραμμικής τηλεόρασης βαίνει μειούμενη.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ενώ οι συνολικές δαπάνες μπορεί να παραμείνουν στάσιμες ή και να μειωθούν κατά περίπτωση, το YouTube θα παίξει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο ως ένα νέο, αναδυόμενο διαφημιστικό κανάλι. Τα ευρήματα της έρευνας της Pixability απηχούν και την πρόβλεψη του αμερικανικού διαφημιστικού οργανισμού, IAB, ότι οι διαφημιστικές δαπάνες CTV θα αυξηθούν κατά περισσότερο από 14% το 2023. Οι εκτιμήσεις δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικές για την αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως λόγω των αλλαγών στις οποίες έχει προχωρήσει η Apple με στόχο την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών της.

Μεταξύ των διαφημιστικών καναλιών που αναμένεται να εμφανίσουν ισχυρή ανάπτυξη είναι τα retail media και το διαφημιστικά υποστηριζόμενο streaming video. Η Magna Global εξάλλου προέβλεψε ότι η διαφημιστική δαπάνη για βίντεο κατά παραγγελία (AVOD) αναμένεται να κινηθεί ανοδικά κατά ένα τρίτο το 2023, σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που αποδίδεται εν μέρει στα νέα διαφημιστικά πακέταπου λάνσαραν το Netflix και το Disney+ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

H Disney εξάλλου επισήμανε ότι η συνδρομητική υπηρεσία της έχει ήδη προσελκύσει περισσότερες από 100 πολυεθνικές επιχειρήσεις, ενώ το Netflix φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να εμπλουτίσει κι άλλο τα διαφημιστικά του προγράμματα και τις συνδρομητικές του υπηρεσίες στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμα: Πώς άλλαξαν τα γυναικεία στερεότυπα στις διαφημίσεις

Την ίδια στιγμή, η out-of-home διαφήμιση (OOH) βλέπει ένα νέο πεδίο ανάπτυξης μπροστά της, κάτι που αρχίζουν να λαμβάνουν υπόψη τους οι marketers. Στον σημερινό κόσμο που η μεγαλύτερη κατανάλωση διαφημιστικού περιεχομένου αφορά μια σειρά από προσωπικές στιγμές σε ιδιωτικές οθόνες, η υπαίθρια διαφήμιση έρχεται να γεφυρώσει τον δημόσιο και τον ιδιωτικό μας κόσμο.

Φαίνεται εξάλλου να υπερτερεί έναντι των υπόλοιπων διαφημιστικών καναλιών. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής αβεβαιότητας και με το διαδίκτυο να κατακλύζεται από ψευδείς ειδήσεις και αμφίβολους ισχυρισμούς ορισμένων εμπορικών σημάτων, η OOH είναι ένα μέσο που εμπιστεύονται οι καταναλωτές. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και πρόσφατη έρευνα της Marketing Sherpa που διαπίστωσε ότι οι υπαίθριες διαφημίσεις συγκεντρώνουν την εμπιστοσύνη του 69% των καταναλωτών – με τα online pop-up μηνύματα να έχουν τη χειρότερη επίδοση, μόλις 25%.

Ύστερα από την μεταπανδημική ανάπτυξη του διαφημιστικού κλάδου και παρά το γεγονός ότι το 2023 δεν θα μείνει στην ιστορία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου Ανδρών, η Zenith προβλέπει μια ισχυρή αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης τα επόμενα χρόνια σε ολόκληρο τον παγκόσμιο χάρτη. Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές από το 2022 έως το 2025 αναμένεται να είναι η Αμερική, η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (εκτός Ουκρανίας και Ρωσίας), ενώ ακολουθεί η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και η Δυτική Ευρώπη.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.