26 Απρ 2024
READING

Oι τραπεζικοί, τα funds και οι επενδύσεις στα ελληνικά τρόφιμα

5 MIN READ

Oι τραπεζικοί, τα funds και οι επενδύσεις στα ελληνικά τρόφιμα

Oι τραπεζικοί, τα funds και οι επενδύσεις στα ελληνικά τρόφιμα

Τα τρόφιμα αποτελούν μία από τις προσφιλέστερες επενδυτικές συνήθειες των «ελληνικών» funds. Η αναφορά των ελληνικών τίθεται σε εισαγωγικά, δεδομένου ότι τα κεφάλαια δεν προέρχονται σε όλες τις περιπτώσεις από Έλληνες επενδυτές, καθότι μπορεί να συμμετέχουν σε αυτά και επενδυτικά σχήματα θεσμικού χαρακτήρα όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ανάπτυξης – EBRD αλλά και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων(EIT), με είσοδο στο Diorama I, το επενδυτικό κεφάλαιο τα χρήματα του οποίου διαχειρίζεται η Deca Investments.

Το Diorama μάλιστα αξιοποιεί κατά κύριο λόγο κεφάλαια προερχόμενα από τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο και τοποθετείται κατά ένα μεγάλο βαθμό στα τρόφιμα. Στη διοίκησή της Deca βρίσκεται μία πλειάδα από πρώην τραπεζικά στελέχη όπως ο Γιάννης Καλαντζής, o Νίκος Κούλης και αρκετά ακόμη πρόσωπα που συνδέθηκαν κατά καιρούς με την χρηματοοικονομική κοινότητα. Έχοντας ουσιαστικά ολοκληρώσει τον κύκλο των επενδύσεών του το Diorama I, θα ακολουθήσει το Diorama II με νέες τοποθετήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό που έχει ενδιαφέρον όμως είναι να δούμε πώς έχουν κινηθεί έως και αυτή τη στιγμή τα πράγματα.

Στην περίπτωση της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, μίας από τις εταιρείες που έχει τοποθετηθεί η Deca, τα δεδομένα δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικά αυτή τη στιγμή. Διότι στη διάρκεια του 2022 η εταιρεία δεν κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της σε όγκο, οι οποίες παρέμειναν στα επίπεδα του 2021 και μάλιστα σε μία χρονιά που το σύνολο της αγοράς μπύρας κέρδισε περίπου 10% σε πωλήσεις κατ’ όγκο στη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Η αλλαγή του διευθύνοντος συμβούλου, Τζώρτζη Κανακάρη και η διαδοχή του από τον Νικήτα Ασπιώτη, ήταν μία εξέλιξη που από αρκετούς στην αγορά θεωρήθηκε αναμενόμενη ως κίνηση απόδοσης ευθυνών στον προηγούμενο επικεφαλής της επιχείρησης. 

Η Μινέρβα, μία ακόμα εταιρεία όπου έχει επενδύσει η Deca μαζί με την EOS Capital Partners με επικεφαλής τον Απόστολο Ταμβακάκη και το Elikonos 2 SCA Sicar με επικεφαλής τον Παντελή Παπαγεωργίου. Πρόσφατα η Μινέρβα έκανε κίνηση για την πώληση του εργοστασίου παραγωγής φέτας στα Ιωάννινα, σε μία προσπάθεια να αποτινάξει ουσιαστικά ένα περιουσιακό στοιχείο που δεν αποτελεί core business για εκείνην και δεδομένου ότι τα περιθώρια κερδοφορίας της είναι πιεσμένα. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Μινέρβα διαμορφώθηκε σε 59,65 εκατ. ευρώ έναντι 49,6 του 2020, εκ των οποίων το 14,2% αποτελούν οι εξαγωγές (8,5 εκατ. ευρώ). το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε σε 21,9% και τα προ φόρων αποτελέσματα ανήλθαν σε 2,1 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 35% έναντι της προηγούμενης οικονομικής χρήσης.

Στα τρόφιμα έχει επενδύσει και ο Βασίλης Κάτσος. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen, έχει αποκτήσει συμμετοχή μέσω του fund VNK Capital στην εταιρεία που τυλίγει και συσκευάζει ντολμαδάκια, την Παλίρροια αλλά και στην εταιρεία Cafetex που επεξεργάζεται και εμπορεύεται καφέ, ενώ διατηρεί και παρουσία στη λιανική με τη μάρκα Coffeeway. Ο ίδιος όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες των συμμετοχών του, με παρουσία σε όλα τα διοικητικά συμβούλια και όχι μέσω τρίτων ή στελεχών που πιθανώς θα μπορούσε να έχει διορίσει κάποιος στη θέση του. Η Cafetex εκτός από τη χονδρική, όπου τροφοδοτεί αρκετές επιχειρήσεις HoReCa αναπτύσσεται τελευταία και στα ελληνικά σούπερ μάρκετ με τα προϊόντα της επωνυμίας Coffeeway. Aπο την πλευρά της η Παλίρροια συνεχίζει να εξαπλώνεται ανά τον κόσμο με τα προϊόντα της όπως είναι τα ντολμαδάκια αλλά και το τελευταίο διάστημα τα έτοιμα γεύματα, με ισχυρή παρουσία και στον αραβικό κόσμο.

Ταμβακάκης: Ετοιμάζει νέο κύκλο επενδύσεων

Aπό πλευράς του ο Απόστολος Ταμβακάκης ετοιμάζει το επόμενό του επενδυτικό βήμα, με δεύτερο fund και επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχοντας στη διάθεσή του προς αξιοποίηση 150 εκατομμύρια ευρώ στον πρώτο κύκλο που ανέλαβε ο ίδιος να τρέξει ως επικεφαλής της EOS Capital Partners. Το μεγαλύτερο success story βέβαια το Απόστολου Ταμβακάκη ήταν βέβαια εκτός του κλάδου των τροφίμων με την πώληση του ποσοστού μειοψηφίας που κατείχε στην Cosmos Sport, στον βρετανικό κολοσσό της JD Sports. Στα τρόφιμα το fund έχει κινηθεί με απόκτηση ποσοστών μειοψηφίας στις περιπτώσεις της επιχείρησης Ελληνικοί Χυμοί με έδρα τη Λάρισα από κοινού με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος απέκτησε ποσοστό πλειοψηφίας. Στις συμμετοχές του EOS Capital Partners είναι ο Φρεσκούλης, όπου σύντομα αναμένεται ότι θα κάνει exit, ενώ συμμετέχει επίσης στη Μινέρβα μαζί με τη Deca και το Elikonos καθώς και στην εταιρεία κατεψυγμένων ειδών, Agrifreda. 

Τα βήματα του Νίκου Καραμούζη

H πιο πρόσφατη επένδυση από πλευράς των funds πραγματοποιήθηκε από τον επίσης πρώην τραπεζικό, Νίκο Καραμούζη, ο οποίος απέκτησε λίγο πριν το τέλος του 2022, ποσοστό στην εταιρεία Άροσις, του επιχειρηματία Τρύφωνα Φωτιάδη, μίας επιχείρησης με τζίρο περί τα 3 εκατομμύρια ευρώ φέτος. Ο Νίκος Καραμούζης έχει κάνει επίσης μία επενδυτική κίνηση και στην εταιρεία παραγωγής εσπεριδοειδών, Krop, με έδρα την Άρτα, στη διάρκεια του 2020. Ωστόσο μέχρι και πριν από λίγες ημέρες που κινήθηκε στην Άροσις, είχε σιγήσει στον κλάδο των τροφίμων. Θεωρείται πάντως ότι η δυσκολία που εμφανίζει η συνεννόηση και η έλλειψη αποδοχής της συμμετοχής ή της στρατηγικής επένδυσης από πλευράς των μικρομεσαίων οικογενειακών επιχειρήσεων αποτελεί μεταξύ άλλων ανασταλτικό παράγοντα σε τέτοιου είδους επενδύσεις. 

Οι επενδύσεις του Elikonos

Στην ίδια λίστα των ελληνικών funds συγκαταλέγεται το Elikonos SCA Sicar. αυτή που έγινε γνωστή τον περασμένο Δεκέμβριο στην εταιρεία κατεψυγμένων ιχθύων, Select Fish Α.Ε. Το Elikonos έχει επίσης τοποθετήσεις στην εταιρεία κατεψυγμένης ζύμης, Ροδούλα, στη Μινέρβα Ελαιουργική (με τη Deca Investments και την EOS Capital), η Etpa Packaging που παράγει συσκευασίες και για τρόφιμα καθώς και η Eurocatering (Φρεσκούλης).

Μεταξύ των τοποθετήσεών του είναι και η συμμετοχή στη Μέγα Γύρος, του Νίκου Λούστα, η οποία διατηρεί παραγωγική μονάδα στον Ασπρόπυργο αλλά και στην Αμερική και το τελευταίο διάστημα επικεντρώνει το ενδιαφέρον της εκτός από τα κρεατικά και στα φυτικά εναλλακτικά του κρέατος προϊόντα. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.