25 Απρ 2024
READING

Το Amazon εστιάζει στη βιωσιμότητα της συσκευασίας

3 MIN READ

Το Amazon εστιάζει στη βιωσιμότητα της συσκευασίας

Το Amazon εστιάζει στη βιωσιμότητα της συσκευασίας

Οι καταναλωτές επιθυμούν συσκευασίες που έχουν το σωστό μέγεθος και είναι ανακυκλώσιμες, που ελαχιστοποιούν τα απόβλητα και εξασφαλίζουν ασφαλείς παραδόσεις. Το Amazon, αντιλαμβάνεται πόσο κρίσιμο ρόλο διαδραματίζει η συσκευασία στην εμπειρία παράδοσης στον πελάτη και δεσμεύεται να παραδίδει τα προϊόντα με ασφάλεια και βιωσιμότητα.

Aν σκεφτεί κανείς το μέγεθος της εταιρείας, τον όγκο, τη φύση των επιχειρήσεών της, καθώς και την εξάπλωσή της στον κόσμο, τότε το λιγότερο που πρέπει να υποθέσει είναι ότι το Amazon επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον. Και όντως έτσι είναι. Ο μεγαλύτερος retailer του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει να κάνει πολλή δουλειά, αν θέλει να μειώσει το ανθρακικό του αποτύπωμα, που ισούται με αυτό μιας μικρής χώρας.

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon Air διαθέτει σήμερα 110 αεροπλάνα

Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να φτάσει τις μισές από τις αποστολές του σε καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2030 και να είναι πλήρως καθαρές μηδενικές μέχρι το 2040. Φαίνεται, όμως, πως το Amazon κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Μεταξύ 2018 και 2021, οι εκπομπές όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν κατά 61%. Μάλιστα, αυτή η περιβαλλοντική επιβάρυνση συμβαίνει ενώ η εταιρεία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί αυτοματισμούς στις διαδικασίες της και έχει στραφεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στους δρόμους των Η.Π.Α. τα νέα ηλεκτροκίνητα φορτηγά για τις παραδόσεις των προϊόντων της.

Όμως το Amazon συνεχίζει να αναζητά τρόπους για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την αύξηση της ανακύκλωσης και τη μείωση των περιττών υλικών στις συσκευασίες του. Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία έχει επενδύσει σε τεχνολογίες, διαδικασίες και υλικά που έχουν συμβάλει στη μείωση του βάρους της συσκευασίας ανά αποστολή κατά 38% και έχουν εξαλείψει τη χρήση περισσότερων από 1,5 εκατομμυρίου τόνων υλικών συσκευασίας από το 2015, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των αποστολών του έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε.

Η εταιρεία συνεχίζει να ακολουθεί μια σειρά πρωτοβουλιών για τη μείωση της συσκευασίας, ιδίως της πλαστικής συσκευασίας. Το Amazon επισημαίνει πως το 2021 μείωσε το μέσο βάρος της πλαστικής συσκευασίας ανά αποστολή κατά πάνω από 7%, με αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιούνται 97.222 τόνοι πλαστικού μιας χρήσης σε όλο το παγκόσμιο δίκτυο λειτουργιών του για την αποστολή των παραγγελιών στους πελάτες. Την ίδια χρονιά ο retailer παρουσίασε νέες βιώσιμες μονωμένες συσκευασίες, κατασκευασμένες από ανακυκλωμένο χαρτί.

Λίγο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2022, η εταιρεία αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί προσεγγίσεις μηχανικής μάθησης και computer vision για να καθορίσει πώς να χρησιμοποιεί τη σωστή ποσότητα συσκευασίας για τα εκατοντάδες εκατομμύρια προϊόντα που αποστέλλει.

To Amazon υποστηρίζει πως τα εργαλεία αυτά βοήθησαν να μειώσει το βάρος της συσκευασίας ανά αποστολή κατά 36% και να εξαλείψει περισσότερους από ένα εκατομμύριο τόνους συσκευασίας, που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια κουτιά αποστολής, τα τελευταία έξι χρόνια. Δημιούργησε, μάλιστα, ένα πρόγραμμα για να είναι σε θέση να προβλέπει για κάθε προϊόν, με ποιον τύπο συσκευασίας θα μπορούσε να αποσταλεί με ασφάλεια.

Διαβάστε ακόμα: Η πορεία του Amazon προς το ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα

Οι πρωτοβουλίες αυτές βασίζονται στο πρόγραμμα “Frustration-Free Packaging” του Amazon, το οποίο έχει σχεδιαστεί για τη μείωση της συσκευασίας και την παροχή στους πελάτες εύκολα ανοιγόμενων, ανακυκλώσιμων συσκευασιών. Περισσότερα από 2 εκατομμύρια προϊόντα πληρούν τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα και πάνω από το 8% των αποστολών του retailer παραδόθηκαν το 2021 χωρίς πρόσθετη συσκευασία.

Σε σύγκριση με τα ηλεκτρικά οχήματα ή τα φωτοβολταϊκά νέας γενιάς, η συσκευασία μπορεί να φαίνεται κάπως τετριμμένη. Αλλά στην προσπάθεια να βρεθούν πρακτικοί τρόποι την εξάλειψη των αποβλήτων και την αύξηση της ανακύκλωσης, φαίνεται τελικά πως και η συσκευασία είναι κρίσιμης σημασίας.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.