22 Δεκ 2024
READING

Η γλώσσα της Gen Z μπερδεύει τους συναδέλφους της

4 MIN READ

Η γλώσσα της Gen Z μπερδεύει τους συναδέλφους της

Η γλώσσα της Gen Z μπερδεύει τους συναδέλφους της

Είναι φυσιολογικό κάθε γενιά να έχει την δικιά της γλώσσα. Είναι, όμως, επίσης φυσιολογικό κάποιες φορές η γλώσσα αυτή να προκαλεί σύγχυση στους ηλικιακά μεγαλύτερους. Έτσι, όταν οι Gen Z-ers μεταφέρουν στον εργασιακό χώρο την γλώσσα που χρησιμοποιούν μεταξύ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτό συχνά δυσκολεύει τις άλλες γενιές που προσπαθούν να συνεργαστούν μαζί τους και να τους κατανοήσουν.

Στις μέρες μας, η αργκό των νέων κυκλοφορεί κυρίως μέσω του TikTok και έχει αρχίσει πλέον να εμφανίζεται σε περιβάλλοντα γραφείου. Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στην Gen Z, δηλαδή όσοι όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2010, εξοικειώνουν τους συναδέλφους τους με μια μεγάλη ποικιλία νέων λέξεων.

Αυτό από μία άποψη είναι πολύ θετικό, καθώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συνάδελφοι μπορούν να επωφεληθούν από το να είναι πιο προσαρμόσιμοι και σχετικοί με τους νεότερους συναδέλφους τους, ώστε να γνωρίζουν πώς να απευθύνονται σε μια νεότερη καταναλωτική βάση. Ωστόσο, η Gen Z πρέπει επίσης να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν γλωσσικοί φραγμοί και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη slang language σε κάθε περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμα: Η Gen Z θεωρεί τον εαυτό της συνδημιουργό των brands

Αναμενόμενα, το λεξιλόγιο των Gen Z-ers είναι σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένο από την τριβή τους με το διαδίκτυο, και ιδιαίτερα με τα social media, τις μουσικές και τις τηλεοπτικές τους προσλαμβάνουσες, αλλά και την προσαρμογή και την παραλλαγή της αργκό της προηγούμενης από αυτούς γενιάς. Και φυσικά αυτές οι λέξεις είναι αγγλικές. Αυτό δεν είναι παράξενο, καθώς οι εκπρόσωποι της Gen Z ζουν στον κόσμο του internet και των smartphones και είναι εξοικειωμένοι από πολύ νεαρή ηλικία με τα κοινωνικά δίκτυα.

Ο όρος “ick” χρησιμοποιείται εδώ και καιρό για να περιγράψει κάτι αηδιαστικό ή δυσάρεστο, αλλά έχει αποκτήσει νέο νόημα χάρη σε μια τρέχουσα τάση στο TikTok. Αρχικά, το “give me the ick” χρησιμοποιήθηκε από τους Gen Z-ers για να αναφερθούν σε χαρακτηριστικά ή συνήθειες που τους απωθούσαν από ένα άτομο με το οποίο βγαίνουν, αλλά τώρα πολλοί μοιράζονται “icks” σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Πρόσφατα, μια ομάδα νοσηλευτών από την Ατλάντα γελοιοποιήθηκε δημοσίως επειδή μοιράστηκαν τα “icks” τους για τους ασθενείς σε ένα βίντεο στο TikTok. Η λεζάντα έγραφε “Icks, Labor & Delivery (Edition)” και στο βίντεο εμφανίζονταν πολλές νοσοκόμες να μιλούν για πράγματα που δεν τους άρεσαν για τους ασθενείς τους. Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι αυτοί έχασαν τη δουλειά τους. Ιστορίες όπως αυτή, μπορεί να βάλουν τους νέους σε σκέψεις σχετικά με τη συμπεριφορά τους στον χώρο εργασίας τους.

Άλλη μία λέξη από τη γλώσσα της Gen Z είναι το “Naur”. Με απλά λόγια, το naur λειτουργεί ως ένας πιο δραματικός τρόπος για να πει κανείς “όχι” ή “ξέρω” και ακούγεται σαν το “no” με αυστραλιανή προφορά. Έπειτα, υπάρχει και το “Unsious”, το οποίο είναι ένας πιο διασκεδαστικός τρόπος για να πούμε ότι κάτι ή κάποιος είναι γελοίος ή ότι δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Φυσικά, δεν μπορούμε να παραλείψουμε το “slay”. Όταν ένας Gen Z-er χρησιμοποιεί αυτή την λέξη, δηλώνει ενθουσιασμένος ή συγκλονισμένος από κάτι.

Διαβάστε ακόμα: Mid & Periodt & Cap | τι δεν καταλαβαίνεις;

Εκτός όμως από λέξεις, η slang language περιλαμβάνει και φράσεις. Όπως το “Understood the assignment”. Αν ένας συνάδελφος το λέει αυτό, σημαίνει ότι μια εργασία έχει ολοκληρωθεί, ακριβώς όπως έπρεπε να γίνει. Και το πιο εύκολο “Say less”, που είναι μία συντόμευση του “say no more”. Χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να εκφράσουμε ότι συμφωνούμε απόλυτα ή καταλαβαίνουμε αυτό που μόλις είπε κάποιος.

Με τους Baby Boomers, την Gen Χ, τους Millennials και την Gen Ζ να συνυπάρχουν σε έναν εργασιακό χώρο και να επικοινωνούν όλο και περισσότερο μέσω διαδικτύου, η γλώσσα των νεότερων χρησιμοποιείται όλο και πιο πολύ και από τις υπόλοιπες γενιές. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι της Gen Ζ χρειάζεται να προσέξουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να λένε στο γραφείο.

Με πληροφορίες από Business Insider

Photo: Unsplas

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.