22 Ιαν 2025
READING

Τελικά οι εργαζόμενοι της Gen Z δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία;

4 MIN READ

Τελικά οι εργαζόμενοι της Gen Z δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία;

Τελικά οι εργαζόμενοι της Gen Z δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία;

Ενώ τόσο καιρό αποκαλούμε τους Gen Z-ers ψηφιακούς ιθαγενείς, επειδή μεγάλωσαν στον κόσμο του ίντερνετ και των “έξυπνων” συσκευών, αποδεικνύεται τώρα πως η γενιά αυτή δεν αισθάνεται τόσο άνετα με τη νέα τεχνολογία, όπως θεωρούσαμε ως δεδομένο εδώ και καιρό.

Οι Gen Z-ers έχουν μπει επίσημα πια στο εργατικό δυναμικό και όπως φαίνεται, ήρθαν για να μείνουν. Και όχι μόνο ως ασκούμενοι ή entry-level εργαζόμενοι. Κάποιοι από αυτούς είναι ήδη επιχειρηματίες και διοικούν τις εταιρείες τους σύμφωνα με τις βασικές αξίες της γενιάς τους.

Η Gen Z αποτελεί ήδη πάνω από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ σε τρία χρόνια από τώρα περισσότερο από το ένα τέταρτο του συνολικού εργατικού δυναμικού, συμπεριλαμβανομένων των Millennials, Baby Boomers και της γενιάς Alpha. Υπάρχει γενικώς η παραδοχή, ότι μαζί τους φέρνουν την εγγενή γνώση σε τομείς που σχετίζονται με τη ψηφιοποίηση, νέες ιδέες και δεσμεύσεις αναφορικά με ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ηθική. Ακριβώς αυτά τα στοιχεία είναι που τους κάνουν να διαφέρουν από τους μεγαλύτερους σε ηλικία συναδέλφους τους.

Διαβάστε ακόμα: Θα αναδιαμορφώσει τελικά η Gen Z το μέλλον της εργασίας;

Σίγουρα, τα μέλη της Gen Z γεννήθηκαν μέσα στην τεχνολογία, σε αντίθεση με τις παλαιότερες γενιές που έπρεπε να την γνωρίσουν εκ νέου. Μία πρόσφατη έρευνα, όμως, δείχνει ότι αυτό μπορεί να μην ισχύει καθόλου όταν πρόκειται για την τεχνολογία στον χώρο εργασίας. Στην πραγματικότητα, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός νέων εργαζόμενων βιώνουν ενός είδους “τεχνολογικής ντροπής”, σύμφωνα με την έρευνα της Hewlett-Packard (HP) “Hybrid Work: Are We There Yet?”.

Η έρευνα διεξήχθη σε 10.000 εργαζόμενους γραφείου σε 10 αγορές, συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α. και του Ηνωμένου Βασιλείου, και κατέδειξε ότι 1 στους 5 νέους, ηλικίας 18 έως 29 ετών, αισθάνεται ότι κρίνεται όταν αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα, σε σύγκριση με 1 στους 25 για όσους είναι άνω των 40 ετών.

Επιπλέον, το 25% της πρώτης ηλικιακής ομάδας θα απέφευγε ενεργά να συμμετάσχει σε μια συνάντηση αν πίστευε ότι τα τεχνολογικά τους εργαλεία θα μπορούσαν να διαταράξουν τις ισορροπίες, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 6% για τη δεύτερη ομάδα.

Το γεγονός ότι οι νέοι εργαζόμενοι αισθάνονται μεγαλύτερη “τεχνολογική ντροπή” από ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συνάδελφοί τους, μπορεί να οφείλεται σε διάφορα ζητήματα. Σε ένα σενάριο υβριδικής εργασίας, οι πιο έμπειροι εργαζόμενοι θα είχαν πιθανότατα υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα, με το οποίο θα μπορούσαν να αγοράσουν καλύτερο εξοπλισμό για να εργάζονται από το σπίτι.

Επίσης, όσοι ξεκίνησαν την καριέρα τους κατά τη διάρκεια ή μετά την πανδημία είναι πιθανώς χαμηλής αυτοπεποίθησης στην εργασία. Ορισμένοι νέοι εργαζόμενοι εισέρχονται για πρώτη φορά στο εργατικό δυναμικό σε πλήρως εικονικά περιβάλλοντα. Έχουν λιγότερο χρόνο προσωπικής επαφής στο γραφείο από οποιαδήποτε άλλη γενιά και έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ανώτερους υπαλλήλους, μέντορες, ακόμη και στους εργοδότες τους.

Την ίδια στιγμή, η κοινή πεποίθηση των παλαιότερων γενιών ότι η Gen Z είναι κορυφαία στην τεχνολογία, δυσκολεύει τα νέα μέλη της να ζητήσουν βοήθεια όταν δεν γνωρίζουν κάτι. Σε σχέση με αυτή τη διαπίστωση, η πρόσφατη έρευνα “Future of Work Survey” της πλατφόρμας Salesforce έδειξε ότι οι εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσουν τις ψηφιακές δεξιότητες ως τις πιο κρίσιμες για τον σημερινό και μελλοντικό εργασιακό χώρο – όπως και ότι το 27% δεν αισθάνεται σίγουρο για τις ψηφιακές του ικανότητες. Μάλιστα, το ένα τρίτο παραπονέθηκε για την έλλειψη κατάρτισης στον τομέα αυτό.

Διαβάστε ακόμα: Ποιες είναι οι απαιτήσεις της Gen Z από την εργασία της;

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι “μελλοντικοί εργαζόμενοι” –οι σημερινοί μαθητές ηλικίας 13 έως 18 ετών- δεν είχαν επίγνωση της σημασίας των ψηφιακών δεξιοτήτων τους, σύμφωνα με την έρευνα. Αξιολόγησαν, μάλιστα, τις δεξιότητες αυτές ως την έβδομη πιο ζωτική ικανότητα που απαιτείται για τον εργασιακό χώρο του 2030.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ενώ οι Gen Z-ers είναι πιο εξοικειωμένοι με τα ψηφιακά περιβάλλοντα και σίγουροι με τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αυτό δεν ισχύει πάντα για τα επαγγελματικά εργαλεία. Δυστυχώς, ούτε η παρακολούθηση βίντεο του TikTok ούτε το παιχνίδι Minecraft εκπληρώνουν την τεχνολογική ενημέρωσή τους. Χρειάζονται επαρκή εκπαίδευση, ώστε να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα εργαλεία συνεργασίας.

Με πληροφορίες από WorkLife

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.