20 Απρ 2024
READING

Καινοτομία και ταχύτητα μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

3 MIN READ

Καινοτομία και ταχύτητα μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Καινοτομία και ταχύτητα μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Μία καμπάνια marketing αποτελείται από κάποια στάδια. Τα βασικά είναι τέσσερα: συγκέντρωση δεδομένων, σχεδιασμός, εφαρμογή και έλεγχος αποτελεσμάτων. Στην πράξη, κάθε στάδιο αποτελεί μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, η έκβαση της οποίας θα επηρεάσει ολόκληρη την επιχείρηση. Στο πλαίσιο αυτό, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (AΙ) έχουν την δυνατότητα να επιταχύνουν και να βελτιώσει την ποιότητα των βημάτων σε κάθε στάδιο.

Για να διοργανωθεί μία καμπάνια, οι υπεύθυνοι marketing πρέπει να συγκεντρώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Για παράδειγμα, ποιο είναι το target group, τι πιστεύουν για το προϊόν ή την υπηρεσία όπως και τι θα ήθελαν να δουν από τη διαφημιζόμενη μάρκα. Όλες αυτές τις πληροφορίες πρέπει να τις συλλέξουν απευθείας από τους ίδιους τους πελάτες. Αναφερόμαστε, δηλαδή, στη συλλογή των first party data, η οποία μπορεί να είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Ωστόσο, μέσω της χρήσης εργαλείων AΙ, η διαδικασία αυτοματοποιείται και επιταχύνεται.

Αντίστοιχη διευκόλυνση παρέχουν τα εργαλεία AΙ και για τον σχεδιασμό μίας καμπάνιας, χωρίς βέβαια να εξαλείφεται ή να μειώνεται ο ρόλος των ανθρώπων. Αυτοί είναι που θα σκεφτούν βάσει των δεδομένων ένα μοναδικό και καινοτόμο σχέδιο για να προσεγγίσουν τους πελάτες, μια εξατομικευμένη προσφορά. Απλά τα εργαλεία AR θα βοηθήσουν να κάνουν τις καμπάνιες τους πιο ιδιαίτερες, εμπνέοντας τους ίδιους και εντυπωσιάζοντας τους πελάτες. Παράλληλα, πολλές διαδικασίες μπορούν να γίνουν αυτόματα, διευκολύνοντας το έργο τους και μειώνοντας το κόστος. 

Διαβάστε επίσης: Τέσσερις τεχνολογίες που αλλάζουν τις επιχειρήσεις

Ένα σημαντικό εργαλείο που μπορεί, επίσης, να προσφέρει η τεχνική νοημοσύνη είναι η εκπαίδευση των αλγορίθμων, η οποία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της καμπάνιας ελέγχοντας το περιεχόμενο της. 

Για παράδειγμα, οι Tyson και Mindshare συνεργάστηκαν πρόσφατα με την startup socialcontext.ai για να δημιουργήσουν ένα εργαλείο που ονομάζεται Impact Index. Χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη υπηρεσία, οι δύο εταιρείες μετρούν τον κοινωνικό αντίκτυπο του περιεχομένου των διαφημιζομένων πελατών τους σε μία κοινότητα. Το εργαλείο θα επισημαίνει αν το περιεχόμενο είναι θετικό, αρνητικό, ουδέτερο ή τοξικό με βάση έναν αλγόριθμο κατασκευασμένο από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινους σχολιασμούς. Στόχος τους είναι να βελτιωθεί η συντακτική της στρατηγική.

Μία άλλη βοήθεια που παρέχει είναι η εύρεση λέξεων-κλειδιών. Με την πάροδο των χρόνων, η AI έχει ήδη φέρει επανάσταση στη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης μέσω πολλών λογισμικών και ψηφιακών εξελίξεων. Οι άνθρωποι είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί στη χρήση και την έρευνα των σωστών λέξεων-κλειδιών που πρέπει να χρησιμοποιηθούν και είναι πιο αποτελεσματικοί στη δημιουργία σχέσεων με άλλες διαδικτυακές οντότητες. Ωστόσο, η Τεχνητή Νοημοσύνη από τότε που έχει ενσωματωθεί στην εκμάθηση των αλγορίθμων της Google, χρησιμεύει ως ένα πολύ δυνατό εργαλείο για το ψηφιακό marketing.

 Διαβάστε επίσης: Πώς οι marketers προετοιμάζονται για τις νέες αλλαγές της αγοράς

Δεν είναι τυχαίο ότι η αποτελεσματικότητα των εργαλείων ΑΙ έχει κάνει ορισμένες εταιρείες να χρησιμοποιούν αυτούς τους μηχανισμούς ως τρόπο για να βοηθήσουν τους πελάτες τους να δημιουργήσουν μια ευρύτερη στρατηγική επικοινωνίας για την εσωτερική και την εξωτερική οργάνωση των εταιρειών, όπως το κομμάτι της εκπαίδευσης και της διοικητικής διαχείρισης. 

Για παράδειγμα, εάν ένας πελάτης έχει τα δεδομένα παραπόνων για την εταιρεία του, η ομάδα marketing μπορεί να προτείνει στρατηγικές για να αλλάξει αυτή την εικόνα του brand του αλλά και τρόπους με τους οποίους μπορούν να εκπαιδευτούν οι υπάλληλοί του.

Θα λέγαμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα απαραίτητο και αναγκαίο εργαλείο για το μάρκετινγκ πια. Συνεπώς, μία εταιρεία που θα ήθελε να ξεχωρίσει σε αυτόν τον τομέα δεν έχει να κάνει τίποτα άλλο από να επενδύσει σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.  

Με πληροφορίες από Digiday

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.