25 Απρ 2024
READING

H Logitech “μπήκε” στο BeReal

5 MIN READ

H Logitech “μπήκε” στο BeReal

H Logitech “μπήκε” στο BeReal

Φέτος τα Χριστούγεννα σε αντίθεση με πολλές εταιρείες που επικαλούνται την νοσταλγία, η Logitech δίνει έμφαση στην αξία της αυθεντικότητας μέσα από τη συνεργασία της με την BeReal. Αφήνοντας πίσω τα υπόλοιπα social media, ο ελβετικός κατασκευαστής περιφερειακών υπολογιστών και λογισμικού αποφάσισε να επενδύσει στην πλατφόρμα με την καμπάνια “12 Days of Deals”. 

Φυσικά η επιλογή της BeReal δεν είναι τυχαία, καθώς θεωρείται η πιο “hot” πλατφόρμα αυτή την στιγμή, μετρώντας πάνω από 53 εκατομμύρια downloads και 10 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα από το Sensor Tower, η δυναμική της είναι τόσο μεγάλη που οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες της αυξήθηκαν κατά 2.254% από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι σήμερα.

Διαβάστε ακόμα: Το Tik Tok μπαίνει στο gaming λανσάροντας minigames

Όλα ξεκίνησαν το 2021, όταν οι δημιουργοί Alexis Barreyat και Kevin Perreau θέλησαν να φέρουν κοντά χρήστες από διαφορετικά μήκη και πλάτη της γης, προτρέποντάς τους να κοινοποιούν φωτογραφίες τους μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά σε ένα κοινό “παράθυρο” για όλους, με βασικό όχημα μια ειδοποίηση που αποστέλλεται καθημερινά σε όλους τους χρήστες.

Τι είναι αυτό που κάνει το BeReal μία αληθινή επιτυχία; Η απάντηση βρίσκεται στην λειτουργία της εφαρμογής, που χαρακτηρίζεται από την απλότητα και έναν παιχνιδιάρικο χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή καθιερώνει από την αρχή ένα γρήγορο καθημερινό τελετουργικό, που απαιτεί ελάχιστη προσπάθεια αλλά έχει μέγιστο αποτέλεσμα. Ένα είδος challenge, που ξεκινά όταν οι χρήστες λάβουν την ειδοποίηση “It’s time to BeReal”. Η εφαρμογή “προκαλεί” τους χρήστες της μία φορά μέσα στην ημέρα, ώστε να μην τους κουράσει αλλά και να δημιουργήσει το κατάλληλο σασπένς, καθώς δεν ξέρουν πότε θα σταλεί η ειδοποίηση. Μόλις την λάβουν έχουν ένα σύντομο χρονικό περιθώριο δύο λεπτών από το άνοιγμα της εφαρμογής για να τραβήξουν μια φωτογραφία.

Το χρονόμετρο μπορεί να αγνοηθεί, όμως ο ενθουσιασμός του να μην γνωρίζουν πού θα βρίσκονται όταν λάβουν την ειδοποίηση είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους είναι τόσο δημοφιλής. Μάλιστα, δεν μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις φωτογραφίες των φίλων τους χωρίς να έχουν τραβήξει μία δικιά τους. Επιπλέον -αν και δεν είναι μια νέα ιδέα, καθώς το Snapchat έχει κάτι αντίστοιχο- το BeReal διαθέτει μια λειτουργία προσωπικού φακέλου φωτογραφιών, όπου μπορεί να αποθηκεύει τις φωτογραφίες του ως ένα είδος ψηφιακών αναμνήσεων για να ανατρέξει.

Όλα αυτά τα έξυπνα χαρακτηριστικά προτρέπουν τους χρήστες να παραμείνουν σε εγρήγορση προκειμένου να αξιοποιήσουν στο έπακρο την εμπειρία τους – και πράγματι τους κερδίζουν. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Digital Solution, το 65% των καταναλωτών της Gen Z υποστηρίζει ότι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε καθημερινή βάση, ανάμεσα στα οποία είναι και το BeReal. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η έρευνα, η “κλίση” των Gen Z-ers προς το BeReal βασίζεται στην αγάπη τους για τα σύντομα βίντεο, την αυθεντικότητα και τη διαφάνεια.

Μάλιστα, η αυθεντικότητα και ο αυθορμητισμός έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσφέρουν στους καταναλωτές στοιχεία με τα οποία μπορούν να ταυτιστούν, δημιουργώντας μια αίσθηση αληθινής συναισθηματικής σύνδεσης, καθώς νιώθουν ότι η μάρκα βρίσκεται πιο κοντά τους, είναι πιο αληθινή και απευθύνεται σε αληθινούς ανθρώπους που ζουν στην πραγματικότητα και όχι σε ιδεατές συνθήκες. Το προϊόν μιας αυθεντικής διαφήμισης φαντάζει πλέον προσιτό σε όλους ενώ τους προσφέρει μια εμπειρία ακριβώς όπως αυτή που βλέπουν στη διαφήμιση ότι βιώνει ένας χρήστης σαν και αυτούς.

Διαβάστε ακόμα: Mid & Periodt & Cap | τι δεν καταλαβαίνεις;

Σε αυτά τα χαρακτηριστικά θέλησε να βασιστεί και η Logitech, ώστε να προσεγγίσει την νέα γενιά καταναλωτών και να τους τραβήξει την προσοχή. Έτσι, στράφηκε προς την BeReal με την καμπάνια της “12 Days of Deals” κατά την οποία για 12 μέρες παίρνει μέρος στο παιχνίδι της εφαρμογής και μέσω φωτογραφιών θα ενημερώνει τους χρήστες για τις προσφορές στα προϊόντα της. Μάλιστα, η καμπάνια δεν είναι μικρή ούτε τόσο απλή όσο ακούγεται γιατί δεν επικεντρώνεται στο κοινό μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής αλλά είναι παγκόσμια.

Βέβαια, η χρήση πλατφόρμων social media που είναι αγαπητή σε μία συγκεκριμένη γενιά ως μέρος της εκστρατείας marketing, δεν είναι καινούρια για την εταιρεία. Η μάρκα διατηρεί ενεργή παρουσία στο TikTok, όπου μπορεί να υπερηφανεύεται για περισσότερους από 50 χιλιάδες ακολούθους. Μέσω της παρουσίας της, η Logitech αλληλεπιδρά συχνά με δημιουργούς και προσωπικότητες στην πλατφόρμα. Όμως, σε αντίθεση με το TikTok, η χρήση της BeReal δεν είναι τοσο εύχρηστη, αφενός γιατί βασίζεται ακριβώς σε κάτι στιγμιαίο, αφετέρου γιατί η εφαρμογή δεν επιτρέπει διαφημίσεις από brands και δεν παρέχει στους επαγγελματίες του marketing κανένα μετρήσιμο στοιχείο όσον αφορά την ανταπόκριση του κοινού.

Ωστόσο, η Logitech βρήκε την λύση. Για να μετρήσει την επιτυχία της στην πλατφόρμα, η ελβετική εταιρεία παρακολουθεί τον αριθμό των αιτημάτων ακολούθων που λαμβάνει το προφίλ της. Μέχρι στιγμής, η μάρκα είναι ευχαριστημένη με την ανταπόκριση και στο μέλλον και στο μέλλον σχεδιάζει να αφιερώσει λίγο χρόνο σε μία νέα στρατηγική στο BeReal.

Η Logitech δεν είναι η μόνη εταιρεία που δείχνει προσοχή στο Be Real. Αμερικανικά κυρίως brands όπως η American Eagle, τα καλλυντικά E.l.f. και η Chipotle έχουν κάνει ήδη τα πρώτα τους βήματα στην αναδυόμενη πλατφόρμα με μεγάλη επιτυχία. Και καθώς συμμετέχουν ολοένα και περισσότερες μάρκες και από τον ευρωπαϊκό χώρο, το μέλλον του social media marketing αλλάζει κι άλλο. Η νέα εφαρμογή είναι εδώ και με την υπόσχεσή της για αυθεντικό περιεχόμενο και άμεση διασύνδεση των χρηστών, η παρουσία της αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.