21 Δεκ 2024
READING

Η επάνοδος της out-of-home διαφήμισης

4 MIN READ

Η επάνοδος της out-of-home διαφήμισης

Η επάνοδος της out-of-home διαφήμισης

Η out-of-home διαφήμιση (OOH) βλέπει ένα νέο πεδίο ανάπτυξης μπροστά της, κάτι που αρχίζουν να λαμβάνουν υπόψη τους οι marketers. Στον σημερινό κόσμο που η μεγαλύτερη κατανάλωση διαφημιστικού περιεχομένου αφορά μια σειρά από προσωπικές στιγμές σε ιδιωτικές οθόνες, η υπαίθρια διαφήμιση έρχεται να γεφυρώσει τον δημόσιο και τον ιδιωτικό μας κόσμο.

Billboards, φώτα που αναβοσβήνουν, πινακίδες και υπαίθριες έντυπες αφίσες. Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα των δυνατοτήτων της διαφήμισης εκτός σπιτιού, που τώρα επιστρέφει και μάλιστα με δύναμη. Καθώς τα retail media συνεχίζουν να αναπτύσσουν και να φιλοξενούν διαδικτυακές καμπάνιες και όλες οι εκστρατείες στα social media αυξάνονται σε δημοτικότητα, το OOH marketing αναδεικνύεται σε έναν νέο βιώσιμο και σημαντικό τρόπο προσέγγισης των καταναλωτών. Γιατί αξία δεν έχουν πάντα μόνο τα κλικ.

Oι δαπάνες των εταιρειών για τις out-of-home διαφημίσεις μειώθηκαν σημαντικά το 2020, καθώς οι καταναλωτές παρέμειναν ως επί το πλείστον κλεισμένοι στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η OOH όμως έχει αφήσει ήδη αυτά τα δύο χρόνια περιορισμών πίσω της και έχει επιζήσει. Όχι λόγω τύχης. Τουναντίον.

Διαβάστε ακόμα: Το χιούμορ καθορίζει την αποτελεσματικότητα των διαφημίσεων στο YouTube

Χάρη σε πάνω από μια δεκαετία επενδύσεων στις ψηφιακές οθόνες και την τεχνολογία που συνδέει τη διαφήμιση με αυτές, δίνοντας στην OOH την ανθεκτικότητα και την ικανότητα να συνεχίσει να προσεγγίζει το κοινό κατά τη διάρκεια του lockdown – και να αναδυθεί ισχυρότερη. Καθώς κοιτάμε μπροστά στο 2023, αυτή η συνεχιζόμενη επένδυση, σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά πλεονεκτήματά της, δείχνει ότι έρχεται μία χρονιά ανάπτυξης για τον κλάδο.

Οι καταναλωτές απαιτούν πλέον τα διαφημιστικά μηνύματα των οποίων γίνονται κοινωνοί, να είναι προσαρμοσμένα και συναφή με τη δική τους καθημερινότητα. Σίγουρα τα τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα, με αποτέλεσμα ορισμένοι να αγωνίζονται ακόμα για να επανασυνδεθούν με την κοινωνία – με τις μειονοτικές ομάδες να δυσκολεύονται περισσότερο από τις “κυρίαρχες” στο ταξίδι τους να βρουν την αίσθηση του ανήκειν. Σε αυτό το πλαίσιο, η OOH αναδεικνύεται στο πιο περιεκτικό διαφημιστικό κανάλι. Υπάρχει για να παρέχει πρώτα τη δημόσια χρησιμότητα και μετά τη διαφήμιση, αφού, από τη φύση του, απευθύνεται σε όλους.

Η διαφήμιση εκτός σπιτιού μπορεί να εμπλέξει κάθε τύπο κοινού, όπως κανένα άλλο διαφημιστικό κανάλι. Σύμφωνα με την βρετανική WPP που μελέτησε την δύσκολη εξίσωση της καταναλωτικής ισότητας, αν οι μάρκες πείσουν μόλις το 1% των ατόμων που ανήκουν σε μειονοτικές φυλετικές ομάδες, να αλλάξουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες, αυτό μπορεί να ισοδυναμεί με πάνω από 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ κέρδος για τις διαφημιζόμενες εταιρείες το 2023.

Η OOH διαφήμιση όμως υπερτερεί έναντι των υπόλοιπων διαφημιστικών καναλιών και ως προς την εμπιστοσύνη. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής αβεβαιότητας και με το διαδίκτυο να κατακλύζεται από ψευδείς ειδήσεις και αμφίβολους ισχυρισμούς ορισμένων εμπορικών σημάτων, η OOH είναι ένα μέσο που εμπιστεύονται οι καταναλωτές. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και πρόσφατη έρευνα της Marketing Sherpa που διαπίστωσε ότι οι υπαίθριες διαφημίσεις συγκεντρώνουν την εμπιστοσύνη του 69% των καταναλωτών – με τα online pop-up μηνύματα να έχουν τη χειρότερη επίδοση, μόλις 25%.

Διαβάστε ακόμα: Η Adidas θέλει να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά outdoor

Οι μεγάλης έκτασης και καινοτόμου περιεχομένου διαφημίσεις δίνουν στους καταναλωτές τη σιγουριά ότι οι μάρκες στις οποίες επενδύουν σήμερα, θα είναι εδώ και αύριο και ότι αξίζει να δαπανήσουν σε αυτές τα χρήματά τους. Η OOH δεν ακολουθεί τη λογική των έντυπων editorial, αφού αποτελεί μια ουσιαστική δημόσια δήλωση και δίνει τη δυνατότητα στα brands να παρέχουν διαφανή μηνύματα και διαβεβαιώσεις προς όλους.

Την ίδια στιγμή, οι θέσεις διαφημίσεων σε εξωτερικό χώρο αρχίζουν να φιλοξενούν ψηφιακές οθόνες όπου “ζωντανεύουν” οι εικόνες των διαφημιζόμενων προϊόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Times Square στο Μανχάταν όπου έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους 3D ψηφιακές διαφημίσεις που απαιτούν σημαντικές επενδύσεις σε προγραμματισμό περιεχομένου και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Με πιο πρόσφατο παράδειγμα, αυτό της σύμπραξης Samsung και Google για την προώθηση του κινητού Galaxy Z Flip4. Κυρίως όπως παρέχουν την ευελιξία να αντιδράσουν οι καταναλωτές σε πραγματικό χρόνο.

https://www.youtube.com/watch?v=962pNR_-UWo

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Video: YouTube | Android

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.