21 Δεκ 2024
READING

Έρχεται το τέλος του υβριδισμού;

5 MIN READ

Έρχεται το τέλος του υβριδισμού;

Έρχεται το τέλος του υβριδισμού;

Ο κόσμος της εργασίας αλλάζει δραστικά και ταχύτατα, περισσότερο ίσως από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην πρόσφατη ιστορία. Η καλπάζουσα τεχνολογική ανάπτυξη και η πανδημία έφερε βίαιες αλλαγές στην εργασιακή πραγματικότητα, μετέβαλε αναγκαστικά τις συνθήκες και τους ίδιους τους χώρους εργασίας και έβαλε σε δοκιμασία τη σχέση εργαζομένου και εργοδότη.

Μέσα σε τρία χρόνια οι εργαζόμενοι άρχισαν να δουλεύουν από το σπίτι και έπειτα συνέχισαν στο να μοιράζουν τον χρόνο τους στο σπίτι και στο γραφείο. Καθώς περνάει ο καιρός, πολλοί εργοδότες πιστεύουν ότι η καλύτερη λύση είναι η επιστροφή στο γραφείο. Αυτή την επιλογή επιβεβαιώνει και μία έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Resume Builder, στην οποία συμμετείχαν 1000 επικεφαλής εταιρειών. Συγκεκριμένα, το 66% των εργοδοτών αυτή τη στιγμή ζητούν από τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στο γραφείο, ενώ το 90% των εταιρειών θα το ζητήσει το 2023.

Μάλιστα, δεν πρόκειται για μία απλή επιθυμία αλλά για μια απόφαση με όποιο κόστος: το 21% των εταιρειών σκοπεύει να απολύσει όσους εργαζομένους δεν θα επιστρέψουν, ενώ το 88% προσφέρουν κίνητρα για να πείσουν τους υπαλλήλους τους, συμπεριλαμβανομένων γευμάτων,  παροχών των μετακινήσεων και υψηλότερων αμοιβών.

Την ίδια στιγμή, πολλοί εργαζόμενοι δεν συμφωνούν με την επιστροφή τους σε κάποιο γραφείο, καθώς ανησυχούν πως μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα και δημιουργικότητα τους. Σε μια έκθεση της Accenture, το 83% των 9.326 εργαζομένων που ρωτήθηκαν δηλώνουν ότι προτιμούν ένα υβριδικό μοντέλο, στο οποίο μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως τουλάχιστον το 25% του χρόνου, με το 40% των ατόμων αισθάνονται πως μπορούν να είναι παραγωγικοί και υγιείς οπουδήποτε – είτε πλήρως απομακρυσμένοι είτε επί τόπου ή συνδυασμός των δύο.

Διαβάστε ακόμα: Τελικά ποιους ωφελεί η τετραήμερη εργασία;

Ωστόσο, μελέτη του Institute for Operations Research and the Management Sciences που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα στο περιοδικό “Management Science” υποστηρίζει ότι η εγγύτητα με τους διευθυντές δεν μειώνει τη δημιουργικότητα, αλλά αντίθετα τη βοηθά. Μάλιστα, στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνουν, οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι είναι λιγότερο παραγωγικοί και προτιμούν την απομακρυσμένη εργασία επειδή τους προσφέρει άλλα οφέλη, όπως λιγότερα έξοδα μεταφορών και ευελιξία.

Και οι τρεις μελέτες επισημαίνουν ότι οι δια ζώσης εργαζόμενοι λαμβάνουν άλλο είδος καθοδήγησης από τους ανωτέρους τους, πολύ πιο χρήσιμη και στοχευμένη. Αυτό δεν συμβαίνει εσκεμμένα, δηλαδή δεν ευνοούν όσους επέστρεψαν στο γραφείο και “τιμωρούν” όσους εργάζονται από το σπίτι, αλλά βασίζεται στην καλύτερη επικοινωνία που προσφέρει η tête-à-tête επαφή. Μάλιστα, η εξ αποστάσεως εργασία δεν είναι βέλτιστη για όσους βρίσκονται στα πρώτα στάδια της καριέρας τους. Οι νέοι πρέπει να είναι έξω στον κόσμο, να σφυρηλατούν δεσμούς, να αποκτούν μέντορες και να μαθαίνουν πώς λειτουργούν τα πράγματα και όχι να κάθονται μόνοι τους μπροστά σε μια οθόνη όλη την ημέρα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές του Institute for Operations Research and the Management Sciences επισημαίνουν στους εργοδότες την ανάγκη να χειριστούν το συγκεκριμένο ζήτημα με ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να μην χάσουν σημαντικά μέλη του εργατικού τους δυναμικού. Οι εργαζόμενοι μπορεί να αντιληφθούν ως ένα είδους εκβιασμού την επιθυμία των εταιρειών για επιστροφή στα γραφεία και το ενδεχόμενο της απόλυσής τους αν δεν το αποδεχτούν – φθείροντας την εικόνα που έχουν για την εταιρεία. Παράλληλα, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν αξιόλογα και σημαντικά ταλέντα του εργατικού τους δυναμικού που είτε δεν θα δεχτούν να επιστρέψουν στο γραφείο είτε θεωρούν ότι οι προϊστάμενοί τους μεροληπτούν και αντιμετωπίζουν τους συναδέλφους τους που εργάζονται δια ζώσης ευνοϊκότερα.

Ας μην ξεχνάμε ότι το ζήτημα της μεροληψίας έχει δημιουργήσει πολλές συζητήσεις ήδη από την εποχή της εξ αποστάσεως εργασίας και κατόπιν της υβριδική εργασίας. Ωστόσο, έτσι προκύπτει αμέσως το πρόβλημα του τρόπου που αξιολογείται η συνεισφορά ενός υπαλλήλου που δουλεύει περισσότερο από το σπίτι, σε σχέση με έναν που βρίσκεται στο γραφείο, και πώς μπορεί μια εταιρεία να εξασφαλίσει ότι δεν αισθάνεται παραγκωνισμένος, ότι δεν πέφτει θύμα της «προκατάληψης εγγύτητας», ότι το έργο του εκτιμάται και έχει τις ίδιες ευκαιρίες με τους υπόλοιπους να εξελιχθεί.

Διαβάστε επίσης: Μια ολοκληρωμένη εικόνα του εργασιακού τοπίου για το 2022

Εν ολίγοις, οι ειδικοί δείχνουν πως η λύση βρίσκεται σ’ένα αληθινά συμπεριληπτικό μοντέλο που φροντίζει να μην οξύνει τις υπάρχουσες ανισότητες και κάνει όλους υπαλλήλους να νιώθουν ισότιμα μέλη της εταιρείας. Αυτό το μοντέλο βασίζεται στην κουλτούρα της διαρκούς ανατροφοδότησης, δηλαδή των σημαντικών πληροφοριών που δίνονται σε κάποιον εργαζόμενο για την αλλαγή ή την ενθάρρυνση συγκεκριμένων ενεργειών και συμπεριφορών. Από την μία, το feedback αυτό μπορεί να θετικό, δηλαδή τα στοιχεία να εγκωμιάζουν έναν εργαζόμενο αποσκοπώντας να τονίσει τα θετικά χαρακτηριστικά του και να δώσει κίνητρο για αντίστοιχες ενέργειες. Από την άλλη, με το αρνητικό feedback δίνεται έμφαση σε συμπεριφορές ή ενέργειες που επιβάλλεται να διορθωθούν αποσκοπώντας στην εύρυθμη λειτουργία του εργασιακού περιβάλλοντος.

Και στις δύο περιπτώσεις, το feedback ελαχιστοποιεί τις εκπλήξεις και μεγιστοποιεί τις προσδοκίες. Έτσι, στο μέλλον, οι προϊστάμενοι μπορούν να σταθμίσουν την αξία της δημιουργικότητας, της παραγωγικότητας, της εξουθένωσης, της διατήρησης και της απόδοσης επένδυσης (ROI) για να καλύψουν καλύτερα τις ανάγκες όλων των μερών.

Η έκθεση του Institute for Operations Research and the Management Sciences έρχεται εν μέσω μαζικών απολύσεων σε όλους τους κλάδους, αλλά κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας, όπου οι εξειδικευμένοι υπάλληλοι απολάμβαναν εκτεταμένα προνόμια και αντίστοιχες ανέσεις στα γραφεία τους. Η Meta, το Amazon και το Twitter έχουν ήδη ανακοινώσει μείωση του αριθμού των εργαζομένων τους κατά χιλιάδες. Στη μητρική εταιρεία της Google, την Alphabet, ακόμη και με την επιβράδυνση των προσλήψεων, οι επενδυτές απαίτησαν από τον CEO Sundar Pichai να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων και τα συνακόλουθα έξοδα παραμονής τους στο γραφείο. Ωστόσο, φαίνεται πως οι περισσότεροι εργοδότες δεν σκέφτονται έτσι.

Με πληροφορίες από το HR Dive

Photos: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.