18 Απρ 2024
READING

Η Coca-Cola προωθεί την βιωσιμότητα με “ανακυκλωμένη μουσική”

4 MIN READ

Η Coca-Cola προωθεί την βιωσιμότητα με “ανακυκλωμένη μουσική”

Η Coca-Cola προωθεί την βιωσιμότητα με “ανακυκλωμένη μουσική”

“Από εδώ και πέρα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι θα κάνουμε”, προτρέπει τους καταναλωτές η Coca-Cola μέσα από μια νέα μουσικη καμπάνια που δημιούργησε προκειμένου να γιορτάσει τη μετάβαση από τα κλασικά πράσινα μπουκάλια της Sprite στα διαφανή πλαστικά. Με τον εύστοχο τίτλο “Recycled Records”, η αμερικανική πολυεθνική απογειώνει το μουσικό branding.

Το Recycled Records αποτελούν μια ηχητική εξερεύνηση του ανακυκλωμένου ήχου, που απεικονίζει τα οφέλη του διαυγούς πλαστικού μέσα από την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής. Τι σημαίνει αυτό; Η καμπάνια περιλαμβάνει μια πρωτότυπη ηχητική βιβλιοθήκη επτά τραγουδιών που δημιουργήθηκε από τους μουσικούς παραγωγούς Mark Ronson και Madlib, χρησιμοποιώντας ήχους από τη διαδικασία ανακύκλωσης πλαστικών μπουκαλιών. Οι καταναλωτές μπορούν να ακούσουν τα κομμάτια ή να τα αναμείξουν, χρησιμοποιώντας μια ψηφιακή μηχανή beat που βρίσκεται σε ειδικό microsite.

Διαβάστε ακόμα: Η βιωσιμότητα οδηγεί το μέλλον των επιχειρήσεων

Μια ταινία μικρού μήκους, σε στυλ ντοκιμαντέρ, με αφηγητή τον καλλιτέχνη της ραπ MC Lyte συνδέει τις ιδέες και προσφέρει εκτεταμένες ηχογραφήσεις σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης σε όλη τη χώρα, καθώς και ματιές στα στούντιο των Ronson και Madlib. Τις περισσότερες φορές, το πράσινο πλαστικό ανακυκλώνεται σε αντικείμενα μιας χρήσης. Με την αλλαγή των μπουκαλιών Sprite  από πράσινο σε διαφανές πλαστικό, η Coca-Cola συμβάλλει στη δημιουργία ενός κλειστού κύκλου οικονομίας “από μπουκάλι σε μπουκάλι”, όπου τα προϊόντα μπορούν να ανακυκλωθούν περισσότερες από μία φορές για τη δημιουργία “νέων” μπουκαλιών.

Με απλά λόγια, κάθε μπουκάλι Sprite μπορεί αφού ανακυκλωθεί, να μετατραπεί σε ένα μπουκάλι για κάποιο άλλο brand, όπως η Fanta. Με αυτόν τον τρόπο, τα οφέλη του διαυγούς πλαστικού είναι παρόμοια με την απανταχού παρούσα τεχνική μουσικής παραγωγής της δειγματοληψίας ήχου, κατά την οποία παλιά τραγούδια, ήχοι και περιβαλλοντικός θόρυβος κατ’ επανάληψη μετατρέπονται σε νέα μουσική.

Φέτος οι marketers αγκάλιασαν θερμά το μουσικό branding ως μέσο σύνδεσης με τους καταναλωτές, με την Coca-Cola να είναι η τελευταία που ακολούθησε το παράδειγμα. Η αμερικανική πολυεθνική όμως το κάνει με έναν εντελώς πρωτοποριακό τρόπο. Ενώ μερικές μελωδίες δημιουργούνται κυρίως για ψυχαγωγία και άλλες επιδιώκουν την virality του TikTok, η Coca-Cola χρησιμοποιεί τους ήχους της ανακύκλωσης για να συνδέσει τους καταναλωτές με τις προσπάθειες και τους στόχους της.

Το “Recycled Records” έχει σκοπό να γιορτάσει τη μετάβαση για τρία από τα εμπορικά σήματα της Coca-Cola από το πράσινο στο διαφανές πλαστικό, καθώς η εταιρεία ακολουθεί τις διαπιστώσεις ότι το πράσινο πλαστικό μετατρέπεται συχνότερα σε αντικείμενα μιας χρήσης που δεν ανακυκλώνονται ξανά.

Η τελευταία αυτή κίνηση της Coca-Cola ακολουθεί άλλες προσπάθειες της εταιρείας στο πλαίσιο των βιώσιμων στόχων της. Το 2021 η πολυεθνική εταιρεία αποτέλεσε τον χειρότερο ρυπαντή πλαστικών στον κόσμο για τέταρτη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της πρωτοβουλίας Break Free From Plastic που κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβριο. Μετά από αυτό, η Coca-Cola αφυπνίστηκε, ελπίζοντας ότι κι άλλες εταιρείες θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία με εκείνη, θέτοντας στόχους αναφορικά με τη βιωσιμότητα και ειδικότερα για τις επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες.

Αναλυτικότερα, οι επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες περιλαμβάνουν δοχεία, τα οποία μπορούν να ξαναγεμιστούν με το πρωτότυπο προϊόν είτε από τις ίδιες τις εταιρείες είτε από τους καταναλωτές. Αυτά μπορεί να είναι δοχεία ροφημάτων καθώς και γυάλινα ή πλαστικά μπουκάλια που είτε μπορούν να ξαναγεμίζουν είτε έχουν τη δυνατότητα να επιστρέφονται στην εταιρεία. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος της στρατηγικής “World Without Waste”, η οποία βασίζεται στους τρεις πυλώνες του βιώσιμου σχεδιασμού, της συλλογής απορριμμάτων και των περιβαλλοντικών συνεργασιών, που έχει θέσει η αμερικανική πολυεθνική.

Διαβάστε ακόμα: Η κυκλική οικονομία στην καρδιά της στρατηγικής των L’Oreal, Coca Cola

Στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας έχουν ενταχθεί και άλλες προσπάθειες marketing, όπως η συνεργασία με την εταιρεία “ηλεκτρικών” μεταφορών, Lime, για την παροχή δωρεάν δεκάλεπτων μετακινήσεων με ποδήλατο ή το φερώνυμο ηλεκτρικό σκούτερ, για τους καταναλωτές που αγοράζουν το καινότομο μπουκάλι Coca-Cola Sip Size, από 100% ανακυκλωμένο PET που κυκλοφόρησε πέρυσι σε περιορισμένες αγορές, και δεσμεύονται να το ανακυκλώσουν.

Το κίνημα της βιωσιμότητας έχει ξεπεράσει προ πολλού την έννοια ενός ακόμη trend. Ο επείγον χαρακτήρας της κλιματικής κρίσης επιτάσσει τη ριζική αλλαγή της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς η απαίτηση για φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές γίνεται όλο και πιο έντονη. Πολλές εταιρείες έχουν κατανοήσει πως χρειάζεται να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα και νέες υπηρεσίες που θα διευκολύνουν μια νέα “πράσινη” αγορά. Και η Coca-Cola είναι σίγουρα μία από αυτές.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo | Video: The Coca-Cola Company

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.