19 Απρ 2024
READING

Η ελληνική χρονομηχανή των τηλεπικοινωνιών και η κυριαρχία της Cosmote 

4 MIN READ

Η ελληνική χρονομηχανή των τηλεπικοινωνιών και η κυριαρχία της Cosmote 

Η ελληνική χρονομηχανή των τηλεπικοινωνιών και η κυριαρχία της Cosmote 

Γυρίζοντας τη χρονομηχανή αρκετά χρόνια πίσω κάποιος, ίσως θα θυμηθεί την Cosmote, σε μία εποχή που ήταν ο τρίτος παίκτης της αγοράς κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Όλα αυτά συνέβαιναν τη μακρινή για κάποιους – νεότερους ίσως σε ηλικία – δεκαετία του 1990. Τον Ιούνιο του 1993 ξεκίνησε την εμπορική της δραστηριότητα στην Ελλάδα η Telestet και ακολούθησε η Panafon τον Ιούλιο της ίδια χρονιάς.

Η Cosmote ήταν ο τρίτος παίκτης στην αγορά, εισερχόμενη στο παιχνίδι των κινητών τηλεποικοινωνιών το 1998, ενώ τέταρτη εταιρεία ήταν τότε η Q του Θεόδωρου Φέσσα. Αργότερα η Q εξαγοράστηκε από την TIM. Λίγοι μάλιστα θα θυμούνται ότι τους πρώτους μήνες του 1993 τα κινητά τηλέφωνα είχαν εμβέλεια μόνο στην Αττική και στα νησιά του Σαρωνικού, ενώ το κόστος κλήσης καθιστούσε απλησίαστη την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών κινητής. Θα θυμίσουμε ότι ένα κινητό τηλέφωνο κόστιζε από 700 έως και 1.400 ευρώ, το μηνιαίο πάγιο ήταν 40 ευρώ, ενώ το λεπτό ομιλίας ήταν 0,25 ευρώ, ενώ δεν υπήρχαν ούτε κατά διάνοια τότε πακέτα με δωρεάν χρόνο ομιλίας, γραπτά μηνύματα και φυσικά το κινητό ίντερνετ ήταν κάτι παντελώς άγνωστο ακόμη. Η αγορά κινητής ξεκίνησε τον Ιούλιο με περίπου 1.000 τολμηρούς συνδρομητές. 

Κατά την εξέλιξη των εγχώριων τηλεπικοινωνιών το 2007 η ΤΙΜ μετονομάστηκε σε Wind Hellas και ενώ ήδη η Panafon είχε γίνει πλέον Vodafone. Το 2008 ο ΟΤΕ παρουσίασε το Conn-x TV που ήταν βασισμένο στην τεχνολογία IPTV με παροχή περιεχομένου τηλεόρασης μέσω δικτύων πρωτοκόλλου διαδικτύου (IP). Το 2010 προχώρησε στην αναβάθμιση του δικτύου της, διαθέτοντας ευρυζωνικές ταχύτητες μέχρι 42,2 Mbps καθοδικής ζεύξης και 5,8 Mbps ανοδικής ζεύξης, ενώ ήταν η πρώτη που εγκαινίασε στην Ελλάδα, σε πιλοτική βάση, δίκτυο κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς, τεχνολογίας LTE, με ταχύτητες 100 Mbps.

To 2012 άρχισε να είναι διαθέσιμες οι συνδέσεις VDSL στο σταθερό δίκτυο, με την ταχύτητα στο ίντερνετ να αλλάζει άρδην. Στη συνέχεια το 2016 η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου 3G είχε φτάσει ήδη το 98%, ενώ το 2016 έχοντας περάσει πλέον στην εποχή του 4G, η κάλυψη σε πληθυσμιακή βάση ήταν ήδη στο 93%. Το 2017 η Cosmote ήταν εκείνη που πρώτη παρουσίασε το νέο δίκτυο αρχιτεκτονικής στο διαδίκτυο με την οπτική ίνα έως το σπίτι FFTH και τον Δεκέμβριο του 2020 ήταν πάλι εκείνη παρουσίασε πριν από τον ανταγωνισμό της το δίκτυο 5G και ενώ είχαν προηγηθεί δύο χρόνια δοκιμών. 

Η Cosmote ως μέλος του ομίλου ΟΤΕ αποτελεί κυρίαρχη δύναμη, αντλώντας ώθηση και από το γεγονός ότι ουσιαστικά εκείνη διαθέτει τα δίκτυα και τις υποδομές και στη συνέχεια τις μισθώνει στους ανταγωνιστές της και σε κάθε περίπτωση από τις επενδύσεις που πραγματοποιεί σε δίκτυα και υποδομές. Ταυτοχρονα όμως έχει κάνει σε πολλές των περιπτώσεων πρώτη κινήσεις, παρουσιάζοντας νέες τεχνολογίες και καινοτομίες και εδραιώνοντας με αυτόν τον τρόπο ακόκα περισσότερο τη θέση της στην ελληνική αγορά.

Να σημειωθεί άλλωστε ότι ο ΟΤΕ ως ο παλαιότερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος της χώρας, είναι και ο Οργανισμός πάνω στον οποίο έχουν βασιστεί τα τελευταία χρόνια οι δύο ανταγωνίστριες εταιρείες, εκτός από τις επενδύσεις που οι ίδιες πραγματοποιούν. Ωστόσο η Cosmote βασιζόμενη στις υποδομές του ΟΤΕ είναι λογικό να έχει το προβάδισμα δεδομένου ότι οι ανταγωνιστές της χτίζουν σταδιακά δίκτυα, ωστόσο καλούνται να καλύψουν αρκετά μεγάλο έδαφος. Το τελευταίο διάστημα η Cosmote έχει προχωρήσει και σε κινήσεις επιθετικής εμπορικής στρατηγικής με προωθητικές ενέργειες για την εντατικοποίηση των ευρυζωνικών συνδέσεων και ενίσχυση της παρουσίας της στη σταθερή τηλεφωνία, επιδιώκοντας έτσι να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τα μερίδιά της στην ελληνική αγορά.  

Τα μερίδια της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, το 2020, ο ΟΤΕ βάσει των λιανικών εσόδων από την παροχή υπηρεσιών τηλεφωνίας και διαδικτύου σε σταθερή θέση, είχε μερίδιο αγοράς περίπου 63%, όσο και το 2019. Το 2018 το μερίδιο του ήταν στο 61,5%, όσο περίπου το χρονικό διάστημα των ετών 2012 – 2017. Το υψηλότερο ποσοστό, στην δεκαετία αυτή, 66%, είχε το 2011. Το μερίδιο της Vodafone στα έσοδα της σταθερής το 2020 ήταν 15% με 20% (στα έτη 2017 – 2019 10% με 15%) η Wind το 2020 είχε 10% με 15% (το ίδιο 2017 – 2019) και η Nova (πρώην Forthnet) 5% με 10% (το ίδιο 2017 – 2019).

Όπως προκύπτει από τα έσοδα λιανικής στην κινητή τηλεφωνία το μερίδιο της Cosmote το 2020 καταγράφεται από την ΕΕΤΤ, 45% με 55% (καμία μεταβολή σε όλη τη δεκαετία, δηλαδή από το 2011), της Vodafone 25% με 35% (επίσης το ίδιο σε όλη τη δεκαετία) και της Wind 15% με 25% (το ίδιο στη δεκαετία). Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2021 η Cosmote είχε πλέον 7,04 εκατομμύρια συνδρομητές, η Vodafone 4,17 εκατομμύρια συνδρομητές και η Wind 3,7 εκατομμύρια συνδρομητές.

Η Cosmote έκανε όλα τα απαραίτητα βήματα για να εξασφαλίσει την κυριαρχία της και σε κάθε περίπτωση όσοι κοιτάξουν θα δουν τη σφραγίδα του Μιχάλη Τσαμάζ και των συνεργατών του, που με τις κινήσεις τους σηματοδότησαν μία νέα εποχή συνολικά για τον μεγαλύτερο όμιλο τηλεπικοινωνιών της χώρας.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.