26 Απρ 2024
READING

Το μέλλον των αγορών βρίσκεται στο εικονικό σύμπαν

4 MIN READ

Το μέλλον των αγορών βρίσκεται στο εικονικό σύμπαν

Το μέλλον των αγορών βρίσκεται στο εικονικό σύμπαν

Η πανδημία άλλαξε εξ ανάγκης ολοκληρωτικά τον κόσμο του retail. Αυτό που άφησε πίσω της είναι μια μικτή αγοραστική εμπειρία, αφού οι καταναλωτές σήμερα μπορούν να ψωνίσουν από φυσικά ή/ και ηλεκτρονικά καταστήματα. Και όχι μόνο. Τώρα ένας νέος δρόμος αγορών ανοίγεται μπροστά τους, στο metaverse.

Όταν άρχισε να χρησιμοποιείται ο όρος στη δεκαετία του ’90, ελάχιστοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να υλοποιηθεί ένα τέτοιο φαντασιακό σύμπαν. Ο κόσμος του metaverse υποσχόταν ότι θα προσέφερε στους επισκέπτες μία καθηλωτική, τρισδιάστατη εμπειρία. Και πράγματι, ο κάθε χρήστης έχει τη δική του ψηφιακή περσόνα, το avatar του, με την οποία μπορεί να ανακαλύψει εμπειρίες και δυνατότητες παρόμοιες με εκείνες του πραγματικού κόσμου. Έχει για παράδειγμα την ευκαιρία να επισκεφθεί κάποιο εστιατόριο, να παρακολουθήσει μία συναυλία, αλλά και να αγοράσει τα αγαπημένα του παπούτσια.

Διαβάστε ακόμα: Μπορούν όλα τα brands να μπουν στο metaverse;

Το metaverse αλλάζει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το online shopping, με έναν τρόπο που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει παλιότερα. Ιδίως όταν πρόκειται για αγορά ενδυμάτων, υποδημάτων και αξεσουάρ. Ωστόσο στο metaverse οι καταναλωτές δεν έχουν απλώς τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν online αγορές, αλλά μπορούν να εκφραστούν, κάνοντας στιλιστικές επιλογές που τους καθρεφτίζουν στον ψηφιακό εαυτό τους.

Οι στιλιστικές μας επιλογές καθορίζουν βαθιά το ποιοι είμαστε ως άνθρωποι. Μας επιτρέπουν να εφαρμόζουμε διαφορετικές “μάσκες” ανάλογα με το πώς νιώθουμε, ποιοι θέλουμε να είμαστε ή τι θέλουμε να παρουσιάσουμε κάθε μέρα. Η τεχνολογία επικροτεί αυτή την έκφραση του εαυτού μας, ακόμη και αν αυτό μεταφράζεται σε ένα “ψηφιακό δίδυμο” του χρήστη με το avatar του, που φορούν ακριβώς το ίδιο ρούχο. Η έκφραση είναι ανάγκη του ανθρώπου, μια ανάγκη που τα brands αφουγκράζονται και μπορούν να εκπληρώσουν μέσω της τεχνολογίας.

Αυτός είναι ο λόγος που πολλές εταιρείες μόδας έχουν διεισδύσει στο metaverse. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Gucci , η οποία έχει αποφασίσει να επενδύσει στη μόνιμη παρουσία της στην δημοφιλή πλατφόρμα Roblox, και συγκεκριμένα στην Gucci Town, μια εικονική πλατεία σχεδιασμένη να μετουσιώσει σε virtual χώρο το όραμα και τις αξίες του brand.

Έτσι το metaverse αποκτά σιγά σιγά τα δικά του mall, που στεγάζουν εικονικά καταστήματα πολλών γνωστών brands. Πρόκειται για έναν συνδυασμό ηλεκτρονικού εμπορίου και καθαρής εμπειρίας. Ωραία μέχρι εδώ. Αλλά πώς γίνονται οι συναλλαγές; Στα mall του metaverse οι συναλλαγές γίνονται με κρυπτονομίσματα ή NFTs .

Τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία και τα NFTs έχουν συναρπάσει ολόκληρο τον κόσμο παρά τις περιπτώσεις κατάρρευσης εταιρειών διαχείρισης όπως συνέβη στην περίπτωση της FTX πριν από λίγες ημέρες. Ωστόσο, αναγνωρίζονται ως ανταλλάξιμα περιουσιακά στοιχεία και αποτελούν τη βάση της “tokenomics”, του συγκερασμού των λέξεων “token” και “economics”.

Το 2023 αναμένεται ακόμη πιο συναρπαστικό για όσους πιστεύουν στην εμπορική αποτελεσματικότητα του μετασύμπαντος, αφού πρόκειται να “ανοίξει” μία νέα διαδικτυακή πύλη που θα στεγάζει νέους εικονικούς κόσμους με τη σφραγίδα luxury brands. Το “xydrobe” όπως θα ονομάζεται, θα αποτελεί ένα ψηφιακό τοπίο ενισχυμένο με εικονική πραγματικότητα (VR), όπου θα μπορούν να αγοραστούν και να καταναλωθούν πραγματικά προϊόντα.

Διαβάστε ακόμα: Η Nike δημιουργεί εικονική κοινότητα προϊόντων στο metaverse

Η βρετανική εταιρεία του xydrobe ζητά από τους χρήστες του metaverse να ξεχάσουν ό,τι γνώριζαν έως σήμερα για τη VR και ό,τι πιστεύουν πως ξέρουν για το Web3. Υπόσχεται, μάλιστα, πως οι εμπειρίες τους δεν θα βιώνονται μόνο μέσω VR σε επίπεδο ανθρώπινης όρασης, αλλά θα διανθίζονται με άρωμα, θερμοκρασία, αέρα και ήχο surround, μιμούμενο την φυσική αγοραστική εμπειρία σε ένα κατάστημα.

Σκοπεύοντας να δημιουργήσει ένα ποικιλόμορφο bazaar από διεθνώς αναγνωρισμένα luxury brands, καθώς και από εξειδικευμένες ανεξάρτητες μάρκες, το xydrobe θα προσπαθήσει να αγκαλιάσει σχεδιαστές έτοιμους να αφηγηθούν το DNA των brands τους στο κοινό, μέσω προκλητικών και εκθαμβωτικών δημιουργικών μέσων.

Όπως όλα δείχνουν, μεταφερόμαστε σε έναν digital κόσμο, που δεν πλέον αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Το metaverse είναι εδώ και όλα δείχνουν πως θα είναι η νέα έκφανση του διαδικτύου. Το μέλλον του shopping έρχεται. Το ερώτημα όμως είναι: εμείς είμαστε έτοιμοι για το μέλλον;

Με πληροφορίες από Forbes | Fashionunited

Photo: xydrobe | Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.