19 Απρ 2024
READING

Τι μπορούν να διδαχθούν οι εργοδότες από τους υπαλλήλους τους;

5 MIN READ

Τι μπορούν να διδαχθούν οι εργοδότες από τους υπαλλήλους τους;

Τι μπορούν να διδαχθούν οι εργοδότες από τους υπαλλήλους τους;

Είναι γνωστή η ρήση του Σόλωνα «γηράσκω δ’ αεί πολλά διδασκόμενος». Και είναι πράγματι αλήθεια ότι όσο ζει κανείς μαθαίνει, ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος και θέσης. Η εκπαίδευση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και την προσωπική ανάπτυξη κάθε ατόμου. Έτσι και οι επίδοξοι ηγέτες επικεντρώνονται στην απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων γνώσεων για τη λειτουργία μιας εταιρείας ή τη διατήρηση της εκθαμβωτικής απόδοσης της ομάδας. 

Στο πλαίσιο αυτό, τα ανώτατα στελέχη σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να είναι συνεχώς στο σωστό δρόμο παραμένοντας ενημερωμένα για τις νέες προσεγγίσεις, τα επιχειρηματικά μοντέλα και τις στρατηγικές ηγεσίας, ειδικά σήμερα που οι πηγές πληροφόρησης είναι πολλές και εύκολα προσβάσιμες. Ωστόσο, τι θα γινόταν αν οι ίδιοι οι υπάλληλοι μπορούσαν να μεταφέρουν στους επιχειρηματίες ή τους προϊσταμένους τους μερικά χρήσιμα μαθήματα εργασιακού βίου;

Η απάντηση είναι ότι το αποτέλεσμα θα ήταν εντυπωσιακό και πολύ θετικό. Ο λόγος είναι ότι οι επαγγελματική σχέση των δύο, όπως και κάθε σημαντική πτυχή της ζωής, είναι αμφίδρομη. Ένα ηγετικό στέλεχος μπορεί σίγουρα να μοιραστεί πολλές χρήσιμες γνώσεις με την ομάδα του, αλλά το αντίστροφο είναι εξίσου σημαντικό, αν και σπάνιο. Το να είσαι μέλος μιας ομάδας είναι απίστευτα ωφέλιμο τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τον εργοδότη. Η ομάδα μπορεί στην πραγματικότητα να μοιράζεται ωφέλιμες γνώσεις όσον αφορά τα soft skills και την προσωπική ανάπτυξη. Φυσικά, και τα δύο αποδεικνύονται ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται για ένα επιτυχημένο τρόπο διοίκησης.

Διαβάστε ακόμα: Τα οφέλη της υβριδικής εργασίας αντισταθμίζουν τις προκλήσεις της

Ωστόσο, υπάρχει μία απαραίτητη προϋπόθεση: ο εργοδότης να ακούσει πραγματικά και να δώσει προσοχή στους εργαζομένους του. Μάλιστα, αν το κάνει θα εκπλαγεί από το πόσα μπορεί να μάθει μέσω της καθημερινής επικοινωνίας με τα μέλη της ομάδας. Στο τέλος της ημέρας, εξάλλου, η επιτυχία του μετριέται κυρίως από την επιτυχία της ομάδας. Και από την άλλη, η επιτυχία δεν οφείλεται μόνο στον ίδιο. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό παρουσιάζοντας τις προσωπικές τους εμπειρίες, την εργασιακή ηθική και τις στρατηγικές επικοινωνίας τους. Τι μπορούν να μάθουν οι εργοδότες από τους υπαλλήλους τους;

1. Διαφορετικότητα

Μια ομάδα μπορεί (και πρέπει) να αποτελείται από διαφορετικά άτομα με διαφορετικό υπόβαθρο και εμπειρίες. Με αυτόν τον τρόπο ο καθένας μπορεί εύκολα να συνεισφέρει σε όλη την ομάδα μοιράζοντας σκέψεις και καινοτόμες ιδέες. Το θέμα για τον εργοδότη στην περίπτωση αυτή είναι να μάθει πώς να εξισορροπεί όλες τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις. Κάτι που θα μπορούσε να του διδάξει αρκετά σχετικά με την ευελιξία και την ανάπτυξη της ομάδας.

2. Επικοινωνία

Η καθημερινή επικοινωνία με τους υπαλλήλους απαιτεί από τον εργοδότη να κάνει πράξη όλη τη θεωρητική γνώση. Η ομαδική εργασία είναι πράγματι μια μεγάλη πηγή διαφόρων καταστάσεων και ζητημάτων που χρειάζονται επίλυση και διόρθωση. Ακόμα κι αν ένας ηγέτης έχει κατακτήσει τη θεωρία του management, θα κριθεί στην πράξη, δηλαδή στον τρόπο που διοικεί την ομάδα του. Γι’ αυτό λέγεται συχνά ότι καλός ηγέτης είναι κάποιος που καταφέρνει να κρατά την ομάδα του χαρούμενη και ικανοποιημένη με τη δουλειά που κάνει. Χωρίς την ομάδα, την ανατροφοδότηση και την πληθώρα καταστάσεων που παρουσιάζει μια εργάσιμη ημέρα, ως επιχειρηματίας δεν θα μπορούσε ποτέ να βελτιώσει πραγματικά τις θεωρητικές γνώσεις και να ελέγξει τι είναι κατάλληλο για τις πραγματικές καταστάσεις.

3. Εμπιστοσύνη

Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του εργοδότη που εμπιστεύεται την ομάδα του και τον εαυτό του. Εξάλλου η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για τη δημιουργία εξαιρετικών επαγγελματικών σχέσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, η ανάθεση εργασίας μπορεί σύντομα να οδηγήσει σε προβλήματα και διαφωνίες ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο. Δεδομένου ότι η δημιουργία εμπιστοσύνης δεν μπορεί να είναι μονομερής, κάθε φορά που ένας εργοδότης επιτρέπει στον εαυτό του να αφήσει τον έλεγχο και να εμπιστευτεί τα μέλη της ομάδας του, δείχνει επίσης εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Γιατί; Απλά γιατί η επιτυχία της ομάδας αποδεικνύει τη δίκαιη κρίση του επικεφαλής. Κάθε φορά που ένας επιχειρηματίας βλέπει πόσο καλά έχει καταφέρει να διανείμει την εργασία του, αρχίζει τελικά να εμπιστεύεται και τις δεξιότητές του.

4. Εκπαίδευση

Δεδομένου ότι η ομάδα αποτελείται από επαγγελματίες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο εργοδότης να μπορεί πολλές φορές να αναλάβει το ρόλο του μαθητή. Και παρά τα όσα μπορεί να πιστεύει σχετικά με το αλάθητο που κατέχει, υπάρχει μια ξεχωριστή ομορφιά στο να μην τα ξέρει όλα συνέχεια. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε άτομο μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να βυθιστεί στη γνώση και την τεχνογνωσία άλλων ανθρώπων. Προερχόμενοι από ένα χώρο σεβασμού και εμπιστοσύνης, οι επικεφαλής μπορούν να διδαχθούν πολλά από τις δεξιότητες των υπαλλήλων τους που αργότερα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις δικές τους υποθέσεις. Είμαστε όλοι δάσκαλοι και μαθητές ταυτόχρονα — το γεγονός ότι κάποιος είναι στην κορυφή μιας ομάδας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έχει τίποτα να μάθει από τα μέλη της ίδιας της ομάδας.

Διαβάστε ακόμα: Ήρθε η ώρα για το rebranding του HR;

5. Ισορροπία

Ενώ ο μισθός είναι σημαντικός, το να είναι ένας εργαζόμενος ευχαριστημένος με αυτό που κάνει αποδεικνύεται πολλές φορές ότι έχει μεγαλύτερη αξία. Σήμερα, η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων παγκοσμίως τείνουν να επιλέγουν την ικανοποίηση και την ευτυχία αντί για τους μεγάλους μισθούς, ειδικά αν οι τελευταίοι είναι εις βάρος του πρώτου. Τα κριτήρια επιλογής μιας θέσης εργασίας έχουν αλλάξει και οι εργοδότες χρειάζεται πράγματι να σταματήσουν για ένα δευτερόλεπτο και να θυμηθούν τι πραγματικά κάνει την επιχείρησή τους να λειτουργεί και εάν μεριμνούν ώστε οι εργαζόμενοι να είναι ευχαριστημένοι και να μην θέλουν να φύγουν. Ουσιαστικά, σε αυτά βρίσκεται ο πυρήνας των πραγματικά επιτυχημένων επιχειρήσεων.

Οι εργοδότες μπορούν πράγματι να ωφεληθούν αρκετά εάν ακούν και δίνουν προσοχή στις ομάδες τους. Μέσω αυτών των εργαζομένων τους μπορούν να συγκεντρώσουν πρόσθετες πληροφορίες και γνώσεις για όλα όσα θα τους βοηθήσουν να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν. Θα ήταν πολύ θετικό εάν αναλάμβαναν το ρόλο του μαθητευόμενου ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η αλλαγή της οπτικής, θα τους έδινε τη δυνατότητα να δουν την πραγματικότητα υπό άλλο πρίσμα και να συνειδητοποιήσουν πώς μπορούν να οδηγηθούν σε μια επιτυχημένη ηγεσία.

Με πληροφορίες από Entrepreneur

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.