22 Νοέ 2024
READING

Τι έμαθαν οι marketers ύστερα από 20 χρόνια sports streaming

4 MIN READ

Τι έμαθαν οι marketers ύστερα από 20 χρόνια sports streaming

Τι έμαθαν οι marketers ύστερα από 20 χρόνια sports streaming

Στον σημερινό κατακερματισμένο κόσμο των μέσων ενημέρωσης, είναι πλέον δύσκολο για οποιοδήποτε πρόγραμμα να κερδίσει σημαντικό μερίδιο αγοράς. Αυτό καθιστά τους θεατές αθλητικών μεταδόσεων εξαιρετικά πολύτιμους – και τα live sports ένα ολοένα και πιο σκληρό πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των βιομηχανιών της γραμμικής τηλεόρασης και του streaming.

Έχουν περάσει 20 χρόνια από τη γέννηση του αθλητικού streaming. Ήταν 26 Αυγούστου 2002 όταν η Major League Baseball στις Η.Π.Α. έγινε το πρώτο επαγγελματικό αθλητικό πρωτάθλημα που μετέδωσε μέσω streaming έναν αγώνα της κανονικής περιόδου. Δύο δεκαετίες αργότερα, είναι πλέον πάρα πολλές οι επιλογές γραμμικής ή συνεχούς ροής για πολλά ζωντανά αθλητικά γεγονότα.

Διαβάστε ακόμα: Μετά το 2022 το streaming δεν θα είναι ποτέ το ίδιο

Όμως τα νέα για τη γραμμική τηλεόραση δεν είναι καλά. Σύμφωνα με την Nielsen, το streaming ξεπέρασε τη ραδιοτηλεοπτική και την καλωδιακή τηλεόραση και κατέκτησε για πρώτη φορά το μεγαλύτερο μερίδιο τηλεθέασης στην αμερικανική αγορά. Τον Σεπτέμβριο του 2022, το μερίδιο του streaming έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 36,9% και η χρήση του αυξήθηκε σχεδόν κατά 35% μέσα σε μόλις ένα έτος.

Το 2022 η αγορά του streaming έβαλε στο στόχαστρο τα live sports, με τους streamers να κινούνται επιθετικά για την σύναψη σημαντικών συμφωνιών. Η Apple TV αγόρασε τα παγκόσμια δικαιώματα για το Major League Soccer (MLS) της Βόρειας Αμερικής, το Amazon εξασφάλισε το Friday Night Football και το Champions League στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Discovery+ τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ευρώπη και η Paramount+ τα δικαιώματα στις Η.Π.Α. για τους αγώνες της UEFA. Φέτος το 80% των φίλων του αθλητισμού είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει αγώνες τακτικά ή μερικές φορές μέσω streaming ή διαδικτυακά κανάλια φέτος, ενώ το 85% των οπαδών του ποδοσφαίρου δείχνουν σαφή προτίμηση στην παρακολούθηση αγώνων μέσω streaming.

Ακόμα και το Netflix είχε κάνει μια προσφορά για τα δικαιώματα της Formula 1στις Η.Π.Α., αλλά ηττήθηκε από τη Disney. Οι streamers έχουν μάθει ότι οι ζωντανές μεταδόσεις αθλημάτων παρέχουν ένα από τα καλύτερα μέσα marketing για να προσελκύσουν το κοινό στις πλατφόρμες τους. Το Discovery+, για παράδειγμα, δήλωσε ότι η κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το βοήθησε να κερδίσει έναν αριθμό ρεκόρ νέων συνδρομητών και να ανεβάσει τη συνολική παγκόσμια συνδρομητική του βάση στα 17 εκατομμύρια.

Αν όμως υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο η παραδοσιακή τηλεόραση δεν θα πεθάνει σύντομα, αυτός είναι ο αθλητισμός. Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση αθλητικού marketing της Nielsen για το 2022, οι συνδρομές γραμμικής τηλεόρασης έχουν μειωθεί κατά 18% από το 2019. Όμως, από μήνα σε μήνα η τηλεθέαση της γραμμικής τηλεόρασης έχει αυξηθεί κατά 22% λόγω των αθλητικών προγραμμάτων. Φαίνεται λοιπόν, ότι ο αθλητισμός αποδεικνύεται σιγά σιγά ο μόνος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι παρακολουθούν πλέον γραμμική τηλεόραση.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι το μέλλον της τηλεόρασης βρίσκεται στο streaming; Δεν έχει σημασία να δοθεί μια απόλυτη, μονολεκτική απάντηση σ’ αυτό. Το streaming μπορεί να είναι ή να μην είναι το μέλλον της τηλεόρασης. Αυτό που έχει σημασία για τους marketers, είναι να προσεγγίσουν τους ανθρώπους με τον τρόπο που βλέπουν τηλεόραση σήμερα.

Οι καταναλωτές μισούν τις διαφημίσεις στην τηλεόραση και επιλέγουν συνειδητά να τις παραλείπουν στο YouTube. Χρησιμοποιούν ad blockers στους υπολογιστές και διαγράφουν τα ανεπιθύμητα ενημερωτικά δελτία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το iOS της Apple αναγκάζει πλέον εφαρμογές για κινητά όπως το Facebook, το Instagram και το Snap να ζητούν από τους χρήστες την άδεια να τους παρακολουθούν και το 84% λέει “όχι”.

Τι μπορούν να κάνουν, λοιπόν, οι marketers αθλητικών διαφημίσεων; Είτε θέλουν να στοχεύσουν τους οπαδούς στη γραμμική τηλεόραση είτε στη streaming TV, θα χρειαστεί να το κάνουν μέσω χορηγιών. Σύμφωνα με την Nielsen, εξάλλου, οι χορηγίες εμπορικών σημάτων αποτελούν το δεύτερο πιο αξιόπιστο κανάλι διαφήμισης, καθώς αυξάνουν κατά μέσο όρο 10% την πρόθεση αγοράς μεταξύ των οπαδών που “εκτίθενται” σε αυτή τη μορφή διαφήμισης.

Διαβάστε ακόμα: Sports Marketing | H συνεργασία Formula 1 και Twitter

Ο αθλητισμός συνεχίζει να προσφέρει τεράστια ώθηση στην παραδοσιακή γραμμική τηλεοπτική προβολή και παραμένει ως η μεγαλύτερη ζωντανή ψυχαγωγία που προβάλλεται σε συγκεκριμένη ώρα. Ωστόσο, καθώς οι συνήθειες κατανάλωσης των μέσων ενημέρωσης μετατοπίζονται σε πλατφόρμες streaming, τα αθλητικά πρωταθλήματα συναντούν τον καταναλωτή και σε αυτές τις πλατφόρμες.

Τα επόμενα χρόνια, οι πλατφόρμες streaming θα προσπαθήσουν αναμφίβολα να εξασφαλίσουν όλο και περισσότερα δικαιώματα διανομής αθλητικών προγραμμάτων από τα δίκτυα καλωδιακής και δορυφορικής τηλεόρασης. Αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό. Τα δίκτυα OTT (Over The Top) που παρακάμπτουν τις πλατφόρμες καλωδιακής, εκπομπής και δορυφορικής τηλεόρασης και προσφέρονται απευθείας στους θεατές μέσω του διαδικτύου, θα πρέπει επίσης να αποδείξουν στους marketers ότι οι χορηγίες σε αυτά είναι εξίσου αποτελεσματικές με εκείνες της γραμμικής τηλεόρασης – αν όχι περισσότερο. Και τα καλωδιακά και δορυφορικά δίκτυα θα προσπαθήσουν να αποδείξουν το αντίθετο. Ο χρόνος θα δείξει ποιος θα κερδίσει αυτόν τον αθλητικό ανταγωνισμό.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.