19 Απρ 2024
READING

Η Ford ενισχύει την παραγωγή του ηλεκτρικού φορτηγού F-150 Lightning

3 MIN READ

Η Ford ενισχύει την παραγωγή του ηλεκτρικού φορτηγού F-150 Lightning

Η Ford ενισχύει την παραγωγή του ηλεκτρικού φορτηγού F-150 Lightning

Τα ηλεκτρικά οχήματα κερδίζουν συνεχώς έδαφος κ αυτό είναι κάτι που έχουν συνειδητοποιήσει όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο. Η Ford δεν αποτελεί εξαίρεση. Έχει, μάλιστα, βάλει στόχο να ξεπεράσει την Tesla και να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα ηλεκτρικά οχήματα. Ο στόχος αυτός είναι ο πιο φιλόδοξος μέχρι στιγμής για την αυτοκινητοβιομηχανία, στην προσπάθεια προώθησης των ηλεκτρικών οχημάτων της.

Η Ford έχει βάλει στόχο να ξεπεράσει την Tesla και να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα ηλεκτρικά οχήματα. Ο στόχος αυτός είναι ο πιο φιλόδοξος μέχρι στιγμής για την αυτοκινητοβιομηχανία, στην προσπάθεια προώθησης των ηλεκτρικών οχημάτων της. Προηγουμένως, η Ford είχε δηλώσει ότι ήθελε να γίνει η νούμερο 2 αυτοκινητοβιομηχανία στις Η.Π.Α. σε πωλήσεις EV, πίσω από την Tesla, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας.

Ο φιλόδοξος αυτός στόχος για την εταιρεία δεν είχε προσδιορισμένο χρονικό πλαίσιο. Τουλάχιστον στην αρχή είχε τονίσει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του κύκλου παραγωγής της τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αναφέροντας τα επερχόμενα νέα προϊόντα καθώς και τις επενδύσεις σε νέες προμήθειες μπαταριών οχημάτων και τεχνολογιών. Μεγάλη είναι η έμφαση που ήθελε να δώσει στην ηλεκτρική εκδοχή των pickup trucks, που διαχρονικά αποτελούν τα αγαπημένα οχήματα των Αμερικανών και, ειδικότερα τα φορτηγάκια της σειράς F της Ford που εδώ και 45 χρόνια παραμένουν τα ευπώλητα της αμερικανικής αγοράς.

Διαβάστε ακόμα: Η μαζική παραγωγή του Cybertruck της Tesla θα ξεκινήσει στο τέλος του 2023

Όλα αυτά μέχρι τον Απρίλιο του 2022, όταν η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ξεκίνησε επίσημα την παραγωγή του ηλεκτρικού φορτηγού F-150 Lightning που εντάχθηκε στη σειρά Ford F-Series. Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που λίγους μήνες μετά, τον Νοέμβριο, η εταιρεία πρόσθεσε μια τρίτη βάρδια παραγωγής στο εργοστάσιό της στο Μίσιγκαν όπου παράγεται το ηλεκτρικό φορτηγό pickup, επιδιώκοντας να αυξήσει την παραγωγή.

Με την προσθήκη της νέας βάρδιας, ο αριθμός των εργαζομένων στο εργοστάσιο ηλεκτρικών φορτηγών ανήλθε σε 750 άτομα, από 500 που ήταν μέχρι πρότινος. Η παραγωγή γίνεται πλέον με τρία εναλλασσόμενα συνεργεία εργαζομένων, σε 10ωρες βάρδιες και επτά ημέρες την εβδομάδα.

Η προσθήκη της τρίτης βάρδιας έρχεται καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία επεκτείνει τις νεόκτιστες εγκαταστάσεις της, για να φτάσει την ανώτατη δυναμικότητα των 150.000 μονάδων μέχρι το επόμενο φθινόπωρο. Η Ford είχε θέσει αρχικά ως στόχο ετήσιας παραγωγής 40.000 οχήματα, αλλά στα μέσα του 2021 η εταιρεία διπλασίασε τον στόχο αυτό σε 80.000. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε και πάλι στις αρχές του 2022, με τη Ford να σχεδιάζει να παράγει 150.000 οχήματα ετησίως μέχρι τα μέσα του 2023. Φαίνεται πως η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει αυτό το ορόσημο παραγωγής.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία σχεδίαζε αρχικά να κατασκευάσει μια δεύτερη μονάδα κοντά στις εγκαταστάσεις της, στο Ντίρμπορν του Μίσιγκαν. Ωστόσο, η συντριπτική πρώιμη ζήτηση την ώθησε να επεκτείνει το υπάρχον εργοστάσιο, κατά περίπου 7.250 τετραγωνικά μέτρα, για τον εξορθολογισμό της παραγωγής και την ενίσχυση της παραγωγής.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Formula E θα διαμορφώσει το πρώτο EV της Maserati

Παράλληλα, η Ford Motors ανακοίνωσε βελτιώσεις για τα F-150 Lightning, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της εμβέλειας των μοντέλων με μπαταρία τυπικής εμβέλειας σε 385 χιλιόμετρα και της προσθήκης της τεχνολογίας Pro Trailer Hitch Assist. Η τελευταία πρόκειται για μία πρωτοποριακή τεχνολογία στον κλάδο, η οποία ελέγχει αυτόματα το τιμόνι, το γκάζι και τα φρένα για να διευκολύνει την πρόσδεση ρυμουλκούμενων.

Πρόσφατα, το αμερικανικό περιοδικό για την αυτοκίνηση, MotorTrend, ανακήρυξε το F-150 Lightning ως το φορτηγό της χρονιάς του 2023. Η Ford σχεδιάζει να επιτύχει ένα συνολικό ρυθμό λειτουργίας δύο εκατομμυρίων σε όλη τη γκάμα των EVs μέχρι το 2026, και το ηλεκτρικό φορτηγό Lightning φαίνεται πως θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου. 

Με πληροφορίες από CNBC | Ford Motors

Photo: Ford Motors

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.