Γιατί κινδυνεύει η πρωτοκαθεδρία του εκδοτικού οίκου Penguin

Ο Penguin Random House, ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος βιβλίων στον κόσμο, και ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του, Simon & Schuster, ακύρωσαν μια συμφωνία συγχώνευσης ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η συμφωνία θα εδραίωνε τη θέση της Penguin ως του μεγαλύτερου εκδοτικού οίκου βιβλίων στον κόσμο.

Τον περασμένο μήνα, δικαστήριο των Η.Π.Α. μπλόκαρε τη συμφωνία, δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να αποδυναμώσει “σημαντικά” τον ανταγωνισμό στον κλάδο και ότι θα μπορούσε να πλήξει τις αμοιβές των συγγραφέων. Η Bertelsmann, ο γερμανικός όμιλος μέσων ενημέρωσης στον οποίο ανήκει η Penguin, δήλωσε αρχικά ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Ωστόσο, σε μία πρόσφατη ανακοίνωσή της η Bertelsmann τελικά ανέφερε ότι θα προχωρήσει με την ανάπτυξη των παγκόσμιων εκδοτικών δραστηριοτήτων της, χωρίς να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη συγχώνευση μεταξύ της Penguin Random House και της Simon & Schuster.

Διαβάστε ακόμα: Συγχώνευση Discovery – Warner Media | Ένας νέος κολοσσός στη βιομηχανία διασκέδασης

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Bertelsmann δεν μπόρεσε να πείσει την Paramount Global, ιδιοκτήτρια της Simon & Schuster, να παρατείνει τη συμφωνία τους και να ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου. Έτσι με τη διάλυση της συμφωνίας, η Penguin θα καταβάλει στην Paramount ειδική ρήτρα 192 εκατομμυρίων ευρώ για τη λήξη της συμφωνίας.

Μετά την αποτυχία της συμφωνίας, ο επικεφαλής της Penguin Random House παραιτήθηκε, επικαλούμενος την απόφαση του δικαστηρίου των Η.Π.Α. Ο Markus Dohle ηγήθηκε της Penguin από το 2013, όταν η εταιρεία αναδείχθηκε μετά από μια άλλη μεγάλη συγχώνευση -αυτή με την Random House- ως ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος βιβλίων στον κόσμο. Για την ακρίβεια, ο Dohle ήταν επικεφάλής της Random House πριν η εταιρεία ενώσει τις δυνάμεις της με την Penguin.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες υποθέσεις εταιρικών συγχωνεύσεων που επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο κόστος που θα έχουν για τους καταναλωτές, η κυβέρνηση Biden υποστήριξε ότι η προτεινόμενη συμφωνία δεν θα έπρεπε να προχωρήσει, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του ανταγωνισμού για τα βιβλία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, και σε μείωση των αμοιβών και των προμηθειών προς τους συγγραφείς. Συγκεκριμένα, σε ακροάσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι πέντε μεγαλύτεροι εκδότες ελέγχουν το 90% της αγοράς και ότι μια εταιρεία που θα αποτελούσε προϊόν συγχώνευσης της Penguin και της Simon & Schuster θα κατέληγε να ελέγχει σχεδόν τη μισή αγορά για τα δικαιώματα έκδοσης βιβλίων blockbuster, ενώ οι πλησιέστεροι ανταγωνιστές της θα καταλάμβαναν λιγότερο από το μισό μέγεθος.

Η απόφαση αυτή ήρθε καθώς η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι σκοπεύει να αντιμετωπίσει αυτό που θεωρεί μονοπωλιακές θέσεις, κατηγορώντας τες, μεταξύ άλλων, για την αύξηση των τιμών του κρέατος και την εκτίναξη των τιμών των εισιτηρίων των συναυλιών.

Ο κλάδος του βιβλίου έχει περάσει από μια σειρά ενοποιήσεων τα τελευταία χρόνια και οι επικριτές φοβούνται ότι άλλη μια μεγάλη συγχώνευση θα μείωνε τον ανταγωνισμό, ενώ ταυτόχρονα θα έκανε τη ζωή των μικρότερων εκδοτών πιο δύσκολη.

Διαβάστε ακόμα: Τα audiobooks μπαίνουν στο επίκεντρο του Spotify που θέλει να χτυπήσει το Amazon

Στους συγγραφείς της Penguin συμπεριλαμβάνονται η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Ina Garten, αλλά και οι μυθιστοριογράφοι Zadie Smith και Daniel Steele. Ενώ με τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster συνεργάζονται οι Stephen King και Jennifer Weiner, όπως και η Hillary Rodham Clinton, μεταξύ άλλων.

Ο Stephen King, μάλιστα, ήταν μεταξύ των συγγραφέων και των ατζέντηδων που κατέθεσαν κατά τη διάρκεια της δίκης, υποστηρίζοντας ότι με την εν λόγω συγχώνευση θα μειωθεί ο ανταγωνισμός. “Θα μπορούσατε κάλλιστα να πείτε ότι θα έχετε έναν σύζυγο και μια σύζυγο να πλειοδοτούν μεταξύ τους για το ίδιο σπίτι. Είναι κάπως γελοίο”, δήλωσε ο King στο δικαστήριο. “Η ενοποίηση είναι κακή για τον ανταγωνισμό”.

Με πληροφορίες από BBC

Photo: Penguin | Unsplash