O Elon Musk έχει καταφέρει να είναι νούμερο ένα θέμα συζήτησης στα μέσα ενημέρωσης για όλους τους λάθος λόγους – εξαιτίας των σπασμωδικών και χαοτικών κινήσεων του στο Τwitter. Σιγά σιγά, όμως, φαίνεται πως η κατάσταση αλλάζει με το Twitter να ενεργοποιεί ξανά τη Δευτέρα την ανανεωμένη έκδοση της υπηρεσίας Twitter Blue, με την οποία πιστοποιείται η επαλήθευση λογαριασμού.
Η ιδιαίτερη σχέση του Elon Musk με το Twitter ήταν γνωστή πριν ακόμα ξεκινήσει το σίριαλ της εξαγοράς του. Με περισσότερους από 83 εκατομμύρια followers και ένα πολύ πλούσιο ιστορικό σε tweets -που συχνά έχουν τη δυνατότητα να ανεβοκατεβάζουν τις μετοχές της Tesla ή την αξία των κρυπτονομισμάτων- ο Elon Musk θα μπορούσε να είναι μια περίπτωση θαυμαστή που αποφασίζει να αγοράσει το αγαπημένο του παιχνίδι. Γιατί απλά μπορεί.
Πράγματι, ο “θαυμαστής” αυτός τον περασμένο Απρίλιο προσέφερε 44 δισεκατομμύρια δολάρια και αγόρασε το “παιχνίδι” του, ώστε να το κάνει καλύτερο από ποτέ. Bελτιώνοντας το προϊόν με νέα χαρακτηριστικά, καθιστώντας τους αλγορίθμους ανοιχτού κώδικα για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη, νικώντας τα spam bots και πιστοποιώντας όλους τους λογαριασμούς ότι είναι αληθινοί.
Διαβάστε ακόμα: Elon Musk: μετά το Twitter βάζει στο μάτι την Apple
Και πράγματι ξεκίνησε τις αλλαγές. Μεταξύ αυτών ήταν και το Twitter Blue, δηλαδή η υπηρεσία πιστοποίησης ενός λογαριασμού, την οποία αφαίρεσε λέγοντας ότι ο καθένας θα μπορούσε να λάβει πιστοποίηση έναντι 8 δολαρίων το μήνα. Μάλιστα “επιλεγμένοι” λογαριασμοί θα διέθεταν και δεύτερη “official” σήμανση, η οποία θα ήταν διαθέσιμη για κυβερνητικούς λογαριασμούς, εμπορικές εταιρίες, επιχειρηματικούς εταίρους, μεγάλα media και εκδότες και για κάποια δημόσια πρόσωπα. Δεν ήταν ακόμα ξεκάθαρο ποιες ήταν οι προϋποθέσεις για το “official” status, όμως το ίδιο το Twitter είχε τονίσει πως δεν θα το λάβουν όλοι οι προηγουμένως πιστοποιημένοι λογαριασμοί και πως η official σήμανση δεν είναι προς πώληση.
Φυσικά η κίνηση αυτή είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και αποτέλεσε άλλον έναν λόγο – μαζί με τις πολλές απολύσεις που έκανε ο Musk- για τα brands αλλά και τις διαφημιστικές να αποχωρίσουν από το Twitter, καθώς το λανσάρισμα της υπηρεσίας επί πληρωμή τον Νοέμβριο είχε ένα επίσης χαοτικό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι άρχισαν να υποδύονται μεγάλες μάρκες και διασημότητες και να πληρώνουν για το μπλε τικ προκειμένου να φαίνονται αυθεντικοί, πανικοβάλλοντας τα brands.
Εξάλλου, σύμφωνα με μια έκθεση του ερευνητικού κέντρου Media Matters for America, οι μισοί από τους 100 κορυφαίους διαφημιστές του Twitter, από την Coca-Cola έως την American Express και τη Chevrolet -οι οποίοι δαπάνησαν συνολικά σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε διαφημίσεις στην πλατφόρμα από το 2020- φαίνεται να έχουν σταματήσει να διαφημίζονται εκεί.
Ωστόσο, το Twitter ανακοίνωσε την επιστροφή του Twitter Blue, το οποίο πράγματι έρχεται ανανεωμένο και επί πληρωμή, καθώς θα κοστίζει 8 δολάρια για τους απλούς χρήστες και 11 για τους χρήστες iOs. Μάλιστα, θα επιτρέπει στους συνδρομητές να επεξεργάζονται αναρτήσεις τους στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, να ανεβάζουν βίντεο 1080p και να λαμβάνουν τη γνωστή σε όλους πλέον μπλε ένδειξη επαλήθευσης του λογαριασμού τους. Καθώς η εταιρεία λειτουργούσε με ζημία 4 εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα και έπρεπε να γίνει κερδοφόρα, αποφάσισε να χρεώνει τις συνδρομές και μάλιστα ακριβότερα για τους χρήστες iOS, χωρίς να εξηγεί το λόγο – ενδεχομένως η εταιρεία αναζητούσε τρόπους για να αντισταθμίσει την προμήθεια που χρεώνει η Apple στο App Store της.
Παράλληλα, ο Musk προχώρησε σε δύο ακόμα αλλαγές. Αφενός οι λογαριασμοί Twitter που ήταν ανενεργοί για ορισμένο χρονικό διάστημα θα διαγραφούν, προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση σε όσους χρήστες υποστηρίζουν ότι αγαπούν τους λογαριασμούς αγαπημένων προσώπων που έχουν πεθάνει – σε αντίθεση με το Facebook, οι χρήστες του Twitter δεν μπορούν να ορίσουν κάποιον για να αναλάβει τον έλεγχο του λογαριασμού τους μετά το θάνατό του, αν και οι συγγενείς ή κάποιος κρατικός φορέας μπορούν να επικοινωνήσουν με την εταιρεία με αιτήματα.
Αφετέρου, το Twitter εργάζεται σε μια ενημέρωση λογισμικού που θα δείχνει την πραγματική κατάσταση του λογαριασμού των χρηστών, ώστε να γνωρίζουν ξεκάθαρα εάν έχουν αποκλειστεί από το “shadowban”. Πρόκειται για μια λειτουργία αποκλεισμού ή μερικού αποκλεισμού ενός χρήστη ή του περιεχομένου του από ορισμένες περιοχές μιας διαδικτυακής κοινότητας με τέτοιον τρόπο ώστε να μη καθίσταται εύκολα αντιληπτό στον χρήστη.
Με όλες αυτές τις εξελίξεις, η κατάσταση φαίνεται να βελτιώνεται και πολλά brands έχουν αρχίσει να έχουν δεύτερες σκέψεις. Την προηγούμενη εβδομάδα, το blog Platformer News επικαλέστηκε αποκλειστικές πληροφορίες και έγραψε στο Twitter ότι το Amazon σχεδιάζει να επιστρέψει στην ενεργό δράση και στο διαφημιστικό του πρόγραμμα στο Twitter ενισχύοντάς το με 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Το μόνο που απομένει για τις σχετικές ανακοινώσεις του κορυφαίου διαδικτυακού retailer, είναι ότι περιμένει “κάποιες βελτιώσεις ασφαλείας” στην πλατφόρμα διαφημίσεων του Twitter πριν επιστρέψει – οι οποίες τελικά ήρθαν.
Διαβάστε ακόμα: Ο Musk κάνει στο Twitter ό,τι έκανε στην Tesla και τη SpaceX
Και επειδή όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά, φαίνεται ότι οι πληροφορίες αυτές έχουν βάση. Η είδηση έρχεται αφότου ο Elon Musk δήλωσε ότι η Apple επέστρεψε στην πλατφόρμα. Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας στο Twitter Spaces, μάλιστα, ο δισεκατομμυριούχος ανακοίνωσε ότι η Apple παραμένει ο μεγαλύτερος διαφημιστής στο Twitter και έχει επαναφέρει πλήρως τις διαφημίσεις της στην πλατφόρμα. Οι εξελίξεις αυτές ακολουθούν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε το Twitter λίγες μέρες νωρίτερα σε διαφημιστικές εταιρείες προσφέροντας στους διαφημιζόμενους κίνητρα για να αυξήσουν τις δαπάνες τους, σε μια ύστατη προσπάθεια να δώσει νέα ώθηση στις δραστηριότητές του. Το Twitter χαρακτήρισε την προσφορά ως το μεγαλύτερο κίνητρο για διαφημιστές που έχει δοθεί ποτέ στην ιστορία του.
Πάντως, ενώ η επιστροφή των διαφημιστών μπορεί να είναι καλή είδηση για το Twitter, εσωτερικές πηγές δήλωσαν στους Times ότι τα διαφημιστικά έσοδα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, ήταν 80% χαμηλότερα από τις προσδοκίες. Πολλοί χρήστες όμως φαίνονται να ελπίζουν πως το Twitter θα ανακτήσει την παλιά του αίγλη.
Με πληροφορίες από BBC | Entrepreneur
Photo: Twitter
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.