21 Δεκ 2024
READING

Η Alexa θέλει να νανουρίσει τα παιδιά μας με παραμύθια

4 MIN READ

Η Alexa θέλει να νανουρίσει τα παιδιά μας με παραμύθια

Η Alexa θέλει να νανουρίσει τα παιδιά μας με παραμύθια

“Alexa, make a story”. Με αυτή τη φράση μπορεί να ξεκινάει πλέον η “ανάγνωση” των παραμυθιών. Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη (Generative AI), η οποία είναι γνωστή για την παραγωγή φανταστικής τέχνης με βάση τις προτροπές κειμένου, εισχωρεί τώρα σε μια από τις πιο ιερές εμπειρίες δεσμού για γονείς και παιδιά: την αφήγηση παραμυθιών πριν τον ύπνο.

Με την ονομασία “Create With Alexa” η νέα λειτουργία που πρόσθεσε το Amazon στην Alexa, επιτρέπει στα παιδιά και τους γονείς να επιλέξουν από συγκεκριμένα θέματα -όπως υποβρύχια, μαγεμένο δάσος και εξερεύνηση του διαστήματος- και να επιλέξουν έναν χαρακτήρα, μια περιγραφική λέξη και ένα χρώμα. Στη συνέχεια, καθώς κάθονται αναπαυτικά και περιμένουν, η τεχνητή νοημοσύνη τούς προτείνει διάφορες ιστορίες, οπτικά στοιχεία, ηχητικούς διαλόγους και μουσική υπόκρουση.

Διαβάστε ακόμα: Η Nestlé ενισχύει τις πρακτικές υπεύθυνου marketing προς τα παιδιά

Η λειτουργία, η οποία είναι διαθέσιμη στις συσκευές Echo Show, βασίζεται στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, τους αλγόριθμους που χρησιμοποιούν υπάρχον περιεχόμενο για να δημιουργήσουν ένα νέο. Συγκεκριμένα, υλοποιεί γλωσσικά μοντέλα, τα οποία προσλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες κειμένου για να μάθουν πώς να δημιουργούν προτάσεις παρόμοιες με τον τρόπο που μιλούν οι άνθρωποι. Ο αλγόριθμος που τροφοδοτεί το Create With Alexa εκπαιδεύεται σε μια βάση δεδομένων με εμπορικά διαθέσιμα οπτικά στοιχεία, καθώς και σε ιδιόκτητο περιεχόμενο του Amazon.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το Create With Alexa σχεδιάστηκε με γνώμονα την ασφάλεια. Η τεχνολογία διαθέτει τρεις δικλείδες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του φιλτραρίσματος περιεχομένου, της εκπαίδευσης της τεχνητής νοημοσύνης σε ένα επιμελημένο σύνολο δεδομένων που είναι απαλλαγμένο από τοξικό περιεχόμενο και, το σημαντικότερο, της δημιουργίας μιας δομημένης και περιορισμένης εμπειρίας.

Πράγματι, οι ερευνητές της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, πιστεύουν πως η απόφαση του Amazon να κατασκευάσει τη νέα δυνατότητα αφήγησης ιστοριών της Alexa δομώντας την γύρω από μερικές προτροπές εισαγωγής που ζητούν από τους χρήστες να επιλέξουν από ένα δεδομένο σύνολο προτύπων, μπορεί να βοηθήσει να γίνει η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη ασφαλέστερη για τα παιδιά. Ταυτόχρονα, όμως, οι ιστορίες που φτιάχνονται με τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να προκαλέσουν απορίες στην κατανόηση των παιδιών για τις δυνατότητες και τη νοημοσύνη της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι διασφαλίσεις του Amazon δεν μπορούν να προστατεύσουν πλήρως τα παιδιά από την επιρροή ευφυών υπολογιστικών συστημάτων όπως η Alexa. Η έρευνα του πανεπιστημίου, με τίτλο “Hey Google is it OK if I eat you? – Initial Explorations in Child-Agent Interaction”, διαπίστωσε ότι η αλληλεπίδραση με φωνητικούς βοηθούς όπως η Alexa και το Google Home μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη νοημοσύνη των υπολογιστών. Σε αυτό το πλαίσιο, το “Create With Alexa” θα μπορούσε να κάνει τις ικανότητες της τεχνητής νοημοσύνης να φαίνονται “θεϊκές” στα παιδιά, επηρεάζοντας τις κρίσεις τους σχετικά με το πόσο έξυπνος είναι στην πραγματικότητα ο υπολογιστής και αν είναι μια αξιόπιστη πηγή.

Έτσι σήμερα, πολλά παιδιά που δεν ξέρουν καν να διαβάζουν και να γράφουν, θα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με έναν φωνητικό βοηθό. Και αν αυτή είναι η πρώτη τους εισαγωγή στην αναζήτηση για οτιδήποτε στο διαδίκτυο, αυτό πραγματικά χρωματίζει την εμπειρία τους σχετικά με το πώς επεξεργάζονται τις πληροφορίες. Επειδή αν τους μιλούν με μια ωραία φωνή όπως θα μιλούσε ένας άνθρωπος και δεν βλέπουν πραγματικά ότι αυτό είναι απλώς το πρώτο αποτέλεσμα από μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, τότε είναι πιο δύσκολο να αναπτύξουν την κριτική αίσθηση για το αν πρέπει να το εμπιστευτούν ή όχι.

Διαβάστε ακόμα: Στην τεχνολογία Alexa θα βασίζεται το επόμενο σύστημα φωνητικών εντολών της BMW

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Amazon επιχειρεί να ασχοληθεί με την τεχνολογία αφήγησης ιστοριών. Το 2017, η εταιρεία λάνσαρε το Magic Door, ένα διαδραστικό παιχνίδι περιπέτειας που επέτρεπε στους χρήστες να αποφασίζουν για κάθε βήμα μιας ιστορίας. Αυτή η μη γραμμική εμπειρία δεν χρησιμοποιούσε κανενός είδους τεχνητή νοημοσύνη, αλλά διέθετε 200 διαφορετικές σκηνές. Παρόμοια με το “Create With Alexa”, έδινε στους χρήστες την δυνατότητα να επιλέξουν σκηνικά όπως δάση, θάλασσες και μαγεμένες χώρες και να αποφασίσουν ποια σκηνή θα εμφανιστεί στη συνέχεια. Νωρίτερα φέτος, το Amazon λάνσαρε επίσης το CodeWhisperer, έναν βοηθό κωδικοποίησης με μηχανική μάθηση.

Η αφήγηση ιστοριών που χρησιμοποιεί τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να αποτελέσει μέσο έμπνευσης και δημιουργικότητας για τα παιδιά. Δεν θα καταφέρει, βέβαια, να αντικαταστήσει ποτέ τα παραμύθια. Αν και αυτό, θα εξαρτηθεί και από το πώς θα χρησιμοποιήσουν οι γονείς και αυτό το νέο εργαλείο.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Amazon

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.