23 Απρ 2024
READING

Δημήτρης Ανδριόπουλος: Ο πρώην franchisee της McDonald’s είναι ο άνθρωπος που χτίζει την Αθήνα και τον Πειραιά

5 MIN READ

Δημήτρης Ανδριόπουλος: Ο πρώην franchisee της McDonald’s είναι ο άνθρωπος που χτίζει την Αθήνα και τον Πειραιά

Δημήτρης Ανδριόπουλος: Ο πρώην franchisee της McDonald’s είναι ο άνθρωπος που χτίζει την Αθήνα και τον Πειραιά

Ένας πολυσχιδής επιχειρηματίας, ο οποίος ξεκίνησε από την Πάτρα πουλώντας σοκολάτες και λουκούμια και έφτασε έως την πόρτα του ελληνικού χρηματιστηρίου. Με βήματα μελετημένα και προσεκτικά, αρκούντως επικοινωνιακός και εξωστρεφής, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος είναι το πρόσωπο που βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, Dimand. Ωστόσο η επιχειρηματική του διαδρομή παρουσιάζει αρκετά ενδιαφέροντα σημεία.

Η σχέση του με το επιχειρείν αρχίζει να διαγράφεται από αρκετά νεαρή ηλικία, όταν στα παιδικά του χρόνια πουλούσε σοκολάτες και λουκούμια στην Πάτρα, καθότι ο πατέρας του ήταν έμπορος ζαχαρωδών προϊόντων. Αυτή όμως δεν ήταν η μοναδική του συναναστροφή με τον χώρο των τροφίμων, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Το δεύτερο McDonald’s στην Ελλάδα

Έχοντας διέλθει από διαφορετικές επαγγελματικές ενασχολήσεις στη γενέτειρά του την Πάτρα, μεταξύ άλλων καταπιάστηκε με δουλειές όπως αυτή του πωλητή σε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών, του εκτελωνιστή, του υπαλλήλου σε τουριστικό γραφείο και εξελίχθηκε στη συνέχεια σε διευθυντή ξενοδοχείου αλλά και σε αντιπρόσωπο της DHL, της American Express και της Sato. Μάλιστα ήταν από εκείνους που ανέλαβαν τα πρώτα καταστήματα της McDonald’s στην Ελλάδα ως δικαιοδόχος, καθότι διατηρούσε το κατάστημα στο Πασαλιμάνι που λειτούργησε το 1992 υπό το καθεστώς franchise. Ήταν μάλιστα μόλις το δεύτερο κατάστημα στη χώρα μας μετά από εκείνο του Συντάγματος που είχε αρχίσει να λειτουργεί το 1991. Ο ίδιος μάλιστα έχει αναλάβει την ευθύνη της «αποτυχίας» όπως έχει ισχυριστεί, για το γεγονός ότι δεν στάθηκε ικανός να πείσει τη McDonald’s να εξαγοράσει τα Goody’s στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ωστόσο η επαγγελματική του περιπέτεια δεν σταμάτησε στα McDonald’s. Aκολούθησε η συνεργασία του με την Superfast Ferries του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, ενώ μία από τις εξελίξεις που τον συνοδεύουν ως δική του επιτυχία, ήταν το άνοιγμα της εταιρείας στις ακτοπλοϊκές γραμμές της Αδριατικής. Ακολούθησε η θητεία του στην Ελληνική Τεχνοδομική, ενώ αργότερα ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της Reds, εταιρείας ακινήτων συμφερόντων του ομίλου Ελλάκτωρ. Φέρεται μάλιστα να είναι το πρόσωπο εκείνο που κατάφερε να πείσει τη διοίκηση του ομίλου να κάνει την αρχή στα ανοιχτά εμπορικά πάρκα και ότι κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Smart Park στα Σπάτα.

Η ίδρυση της Dimand

Η πορεία του στο χώρο των ακινήτων, τον οδήγησε να ιδρύσει τη Dimand το 2002 μαζί με τη σύζυγό του Πέρρη Μουζακιώτη, η οποία έφυγε λίγο αργότερα από τη ζωή αντιμετωπίζοντας σοβαρή ασθένεια. Στο εγχείρημα ίδρυσης της Dimand συμμετείχαν επίσης ο Πάνος Παναγιωτίδης καθώς και ο Νίκος Δήμτσας. Ο πρώτος αποχώρησε πριν από λίγο καιρό, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, συνεργαζόμενος λίγο αργότερα με την Inventio και συστήνοντας από κοινού μία νέα εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων με την ονομασία Inventio EDGE Develompent.

O Ανδριόπουλος, λάτρης του αθλητισμού και δρομέας, έχει συμμετάσχει σε μαραθωνίους μεταξύ των οποίων και αυτός της Βοστόνης το 2013, όπου λίγο έλλειψε να του στοιχίσει τη ζωή καθότι μόλις λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη είχε περάσει από εκεί που έσκασε η μία από τις δύο βόμβες. Επίσης, η αγάπη του για το ποδόσφαιρο, τον οδήγησε με κάποιο τρόπο στο να αναλάβει την κατασκευή αρκετών γηπέδων στην Ελλάδα ως επικεφαλής της Dimand, μεταξύ των οποίων το γήπεδο Καραϊσκάκη, το γήπεδο της Λάρισας αλλά και το γήπεδο της ΑΕΚ, ενώ ανέλαβε και το νέο γήπεδο του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη.

Ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της πορείας του μέχρι στιγμής είναι ο Πύργος του Πειραιά, την αναβίωση του οποίου επιφορτίστηκε η Dimand σε κοινοπραξία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ανάπτυξης (EBRD). To σύνολο της συγκεκριμένης επένδυσης υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα η ολοκλήρωση του έργου είναι προγραμματισμένη για το 2023.

Η Dimand όμως είναι εκείνη που ανέλαβε και την ανάπτυξη του περίφημου Piraeus Port Plaza στον Άγιο Διονύσιο του Πειραιά, αναπλάθοντας ουσιαστικά μία ολόκληρη περιοχή, πριν πουλήσει στη συνέχεια τα κτίρια στη Grivalia και στη Eurobank. Σε αυτά τα κτίρια σήμερα στεγάζονται πολυεθνικές όπως η Teleperformance καθώς και γραφεία της Eurobank και της Alpha Bank, ενώ ένα από τα κτίρια στέγαζε κάποτε το παλιό εργοστάσιο του Παπαστράτου στον Πειραιά. Στα έργα που υλοποιεί η Dimand αυτή την περίοδο είναι και το νέο κτίριο γραφείων που θα μισθώσει η PwC στη λεωφόρο Κηφισίας 65 στο Μαρούσι. Εκεί πρόκειται να δημιουργηθεί ένα βιοκλιματικό ακίνητο, με συνολική επιφάνεια 22.550 τετραγωνικών μέτρων.

Στα έργα που έχει αναλάβει να εκτελέσει προσεχώς η Dimand είναι και η ανάπλαση και πλήρης αναβάθμιση  της περιοχής του σταδίου Καραϊσκάκη. Το έργο αφορά στην κατασκευή 6 κτιρίων σε ακίνητο έκτασης 18.730 τ.μ. στο Φάληρο, δίπλα από το Στάδιο Καραϊσκάκη. Τα 4 κτίρια θα είναι αμιγώς κατοικίες και άλλα δύο μικτές χρήσεις, όπως εστιατόρια και supermarket, αλλά και γραφεία.

Πρόσφατα η Dimand απέκτησε και ένα υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος ακίνητο στη Θεσσαλονίκη, αυτό της Balkan Export, που αφορά στη δημιουργία κόμβου logistics για την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας συνολικού μεγέθους 120.0000 τ.μ. Λίγο ή πολύ η εταιρεία του Ανδριόπουλου βρίσκεται πίσω ή διεκδικεί πολλά από τα μεγάλα έργα που γίνονται στην Αθήνα και προσεχώς θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη. Αλλάζοντας με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο ολόκληρες γειτονιές ή οικοδομικά τετράγωνα. Και έπεται συνέχεια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.