26 Απρ 2024
READING

Human Centricity | Πώς μπορεί να είναι αποτελεσματικό το υβριδικό μοντέλο εργασίας

5 MIN READ

Human Centricity | Πώς μπορεί να είναι αποτελεσματικό το υβριδικό μοντέλο εργασίας

Human Centricity | Πώς μπορεί να είναι αποτελεσματικό το υβριδικό μοντέλο εργασίας

Πριν την πανδημία, η παρουσία στο γραφείο ήταν η μόνη οδός εργασίας. Οι περιορισμοί και τα lockdowns, όμως, επέβαλαν ένα εντελώς διαφορετικό καθεστώς, όπου οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να εργαστούν με τηλεργασία από το σπίτι τους. Υπήρχε ένας αρχικός φόβος ότι ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος για την εργασία εξ αποστάσεως, ωστόσο αυτός γρήγορα εξανεμίστηκε, χάρη στην τεχνολογία που βοήθησε τις ομάδες να παραμείνουν παραγωγικές.

Μάλιστα, όχι μόνο εξαφάνισε τις ανησυχίες, αλλά ανέδειξε τη βολικότητα και την αντίστοιχη αποτελεσματικότητα της εξ αποστάσεως εργασίας, κάνοντας πολλούς εργαζόμενους να την προτιμούν. Παρά το γεγονός ότι είναι ελαφρώς αμφιλεγόμενο το κατά πόσο επιτρέπει τον διαχωρισμό προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, πραγματικά, οι εργαζόμενοι επιθυμούν τουλάχιστον υβριδικές ρυθμίσεις εργασίας.

Στο αντίποδα, παρά την εμφάνιση αποτελεσματικών εργαλείων, χάθηκαν μια σειρά από ενδιαφέροντα και ζωτικά κάποτε στοιχεία που μόνο η εργασία διά ζώσης μπορεί να προσφέρει, όπως οι στιγμές με τους συναδέλφους, η εις βάθος ομαδική συνεργασία και η δυνατότητα για άμεσες, γρήγορες απαντήσεις από τους συναδέλφους που βρίσκονται απλώς στο διπλανό γραφείο.

Διαβάστε επίσης: Οι «συνάδελφοι-φαντάσματα»: μια παράπλευρη συνέπεια της εξ αποστάσεως εργασίας

Τώρα, τα γραφεία ως φυσικοί χώροι επανακάμπτουν με εργοδότες και εργαζομένους να βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις, ώστε να γίνουν η εξ αποστάσεως και η διά ζώσης εργασία ισότιμες. Εφόσον τα υβριδικά μοντέλα εργασίας είναι αυτά που συγκεντρώνουν ολοένα και περισσότερες προτιμήσεις, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι οι επαγγελματικές ευκαιρίες δεν περιορίζονται από το αν βρίσκεται ο υπάλληλος εντός ή εκτός του γραφείου. Αν οι τεχνολογίες και τα εργαλεία προσαρμοστούν κατάλληλα, μπορούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση σχέσεων και διασυνδέσεων ανεξάρτητα από την παρουσία του ή μη στο φυσικό εργασιακό χώρο.

Πολλές είναι οι εταιρείες που έχουν αποδεχθεί απόλυτα το υβριδικό μοντέλο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε εταιρείες του Fortune 500, 3 στα 5 ανώτερα διοικητικά στελέχη πιστεύουν ότι έως και το 25% του εργατικού τους δυναμικού θα συνεχίσει να εργάζεται εξ αποστάσεως, μερικώς ή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ακόμα, το CNBC ανέφερε ότι το 45% των αμερικανικών εταιρειών έχουν εφαρμόσει ή αναμένουν να εισαγάγουν ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας. Συνεπώς, το μόνο που μένει είναι να  αξιοποιηθεί στο έπακρο.

Υβριδικά μοντέλα

Υπάρχουν διάφοροι τύποι υβριδικών μοντέλων εργασίας. Και οι εργοδότες πρέπει να βεβαιωθούν ότι επιλέγουν εκείνον που θα βοηθήσει την ομάδα τους και την επιχείρησή τους να επιτύχουν. Ένα υβριδικό μοντέλο με επίκεντρο το γραφείο προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι εργάζονται κυρίως στον φυσικό του χώρο, αλλά τους επιτρέπεται να αντικαθιστούν μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα δουλεύοντας από το σπίτι ή εξ αποστάσεως. Σε αυτό το μοντέλο, η εταιρεία παραμένει υπεύθυνη για τον προγραμματισμό.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η πλήρως ευέλικτη υβριδική εργασία δίνει τον έλεγχο στους μεμονωμένους εργαζόμενους, επιτρέποντάς τους να επιλέγουν πόσες ημέρες θα εργάζονται εξ αποστάσεως σε κυλιόμενη και μεταβαλλόμενη βάρδια. Αυτό είναι ένα πιο εργατοκεντρικό μοντέλο, που ωστόσο κρύβει παγίδες, όπως η έλλειψη ίσης αντιμετώπισης που δημιουργεί το χάσμα μεταξύ απομακρυσμένων και εσωτερικών εργαζομένων, ή η αίσθηση των απομακρυσμένων εργαζόμενων ότι δεν χαίρουν ίδιας προσοχής, προνομίων και ευκαιριών για προαγωγή.

Εργαλεία και τεχνολογίες για υβριδική εργασία

Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν προκλήσεις για τη διαμόρφωση της εργασίας τους στο σπίτι, από την έλλειψη δεύτερης οθόνης, μέχρι την απουσία εργαλείων που ήταν διαθέσιμα όσο βρίσκονταν στο γραφείο. Ακόμα και το να μην έχουν τον χρόνο ή τον χώρο για να συγκεντρωθούν. Για να μπορούν οι εργαζόμενοι να παραμένουν παραγωγικοί, πρέπει να υπάρχουν τα εργαλεία που θα τους κρατούν συνδεδεμένους και ενημερωμένους.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να αισθάνονται ότι συμπεριλαμβάνονται σε όλα και ότι δεν υστερούν ή μένουν πίσω, ανεξάρτητα από το αν συμμετέχουν σε μια βιντεοκλήση εξ αποστάσεως ή εάν βρίσκονται στο φυσικό χώρο του γραφείου. Η ίση μεταχείριση μπορεί να επιτευχθεί με την ορθή προτεραιοποίηση των εργασιών, όπως απέδειξε και η περίπτωση της πανδημίας.

Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτεί κάθε ενημέρωση ή συζήτηση και από μία συνάντηση. Ορισμένες εργασίες είναι καλύτερο να γίνονται ασύγχρονα, επειδή δίνουν στους ανθρώπους περισσότερο χρόνο για να σκεφτούν και να δώσουν μελετημένες απαντήσεις. Συνεπώς, πριν τον προγραμματισμό μια συνάντησης είναι χρήσιμο να αξιολογείται κατά πόσο αυτή η συνάντηση είναι πραγματικά απαραίτητη. Όταν μια διαδικασία τέτοια γίνεται χωρίς διά ζώσης συνάντηση, δεν θέτει αυτονόητα ή αυτόματα τους ανθρώπους που εργάζονται εξ αποστάσεως σε μειονεκτική θέση. Ζητούμενο πάντα είναι όλοι να εργάζονται επί ίσοις όροις.

Διαβάστε επίσης: Συμπερίληψη την εποχή της υβριδικής εργασίας: το παράδειγμα του Google

Η διεξαγωγή αποτελεσματικών και χωρίς αποκλεισμούς υβριδικών συναντήσεων απαιτεί προετοιμασία πριν από τη συνάντηση και διαμόρφωση των χώρων, έτσι ώστε να μπορούν όλοι να έχουν οπτική επαφή και να ακούγονται. Οι κανόνες συμμετοχής, όπως για παράδειγμα πότε γίνονται ερωτήσεις και πότε είναι η στιγμή για συζήτηση, πρέπει να είναι ορισμένα με σαφήνεια. Μετά τη συνάντηση, ενδεχομένως είναι πολύ χρήσιμη η αποστολή ενός εγγράφου με τις αποφάσεις που ελήφθησαν και τα στοιχεία δράσης για όλους.

Και φυσικά, για να είναι και να αισθάνονται όλοι οι συμμετέχοντες μιας συνάντησης ισότιμοι, οι συναντήσεις πρέπει να διεξάγονται μέσω βιντεοκλήσης. Αυτό σημαίνει ότι όλοι, ακόμη και αν βρίσκονται μαζί σε μια αίθουσα συνεδριάσεων, κάνουν κλήση μέσω του φορητού τους υπολογιστή, ώστε όλοι να είναι στην ίδια κατάσταση, ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους.

Υπάρχουν πολυάριθμα εργαλεία επιχειρηματικής επικοινωνίας, όπως το Workplace της Meta και το Microsoft Teams, που κρατούν όλους τους συναδέλφους συνδεδεμένους. Αυτά τα εργαλεία επιτρέπουν στις ομάδες να δημιουργούν εύκολα ειδικούς χώρους για brainstorming και ανταλλαγή πληροφοριών, τεκμηρίωση αποφάσεων και δημιουργία κοινότητας. Διευκολύνουν επίσης τα άτομα που έχουν χάσει κάποια συνάντηση ώστε να μη χάσουν σημαντικές πληροφορίες, καθώς θα μπορούν να βρίσκουν εκεί αρχεία και followup για όσα ειπώθηκαν.

Η εμπειρία που βίωσαν όλοι οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες σκέφτονται για το μέλλον της εργασίας και τους τρόπους σύνδεσης, συνεργασίας και εκπαίδευσης των υπαλλήλων τους. Η πιο απρόσκοπτη συνεργασία θα κάνει κάθε εργαζόμενο πιο παραγωγικό και αποδοτικό, καθώς θα χτίζεται ένα μέλλον όπου η φυσική παρουσία στη δουλειά δεν θα είναι πλέον απαραίτητη και όλοι θα αισθάνονται συνδεδεμένοι και παρόντες με τους συναδέλφους τους ακόμη και όταν δεν είναι φυσικά μαζί.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.