16 Απρ 2024
READING

Human Centricity | Η εξέλιξη των εργαζομένων προτεραιότητα στην στρατηγική της Cosmos Sports

4 MIN READ

Human Centricity | Η εξέλιξη των εργαζομένων προτεραιότητα στην στρατηγική της Cosmos Sports

Human Centricity | Η εξέλιξη των εργαζομένων προτεραιότητα στην στρατηγική της Cosmos Sports

Προσωποκεντρικότητα και προνόμια προς το προσωπικό, η οποία στηρίζεται στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και των ατομικών δεξιοτήτων των ανθρώπων. Μία από τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα που εφάρμοζε ανέκαθεν πρακτικές που σχετίζονται με την εξέλιξη των εργαζομένων της και την έννοια της θετικής εργασιακής εμπειρίας και ευζωίας, είναι η Cosmos Sport. Ακόμα και πριν την εξαγορά της από τον κολοσσό της JD Sports, μία σειρά από πρακτικές που στόχο έχουν κυρίως να κρατούν ικανοποιημένους τους ανθρώπους της αλλά και ταυτόχρονα να ενισχύουν την αποδοτικότητά τους, ήταν πάντοτε στο επίκεντρο της καθημερινότητας αλλά και του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της. 

Προγράμματα προνομίων για το σύνολο του προσωπικού

Η επιχείρηση παρέχει τόσο στο προσωπικό όσο και στο σύνολο των εργαζομένων της, το πρόγραμμα Cosmos People Benefits. Μέσω αυτού του προγράμματος, το οποίο έχει ξεκινήσει από το 2020, προσφέρονται προνόμια για την κάλυψη αναγκών στον τομέα της υγείας και της επιμόρφωσης. Έτσι, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός απλού καθημερινού διαγνωστικού ελέγχου υγείας, ενώ παρέχονται και εκπτώσεις σε διάφορες υπηρεσίες και προϊόντα. Εκτός των άλλων, μέρος της πολιτικής που εφαρμόζει η εταιρεία απευθύνεται και στους εργαζόμενους γονείς, στους οποίους προσφέρει προνόμια όπως το Cosmos Parent flexitime & early leaving, δημιουργώντας έτσι την προοπτική να αφιερώνουν περισσότερο και ποιοτικό χρόνο στην οικογένειά τους. 

Στήριξη σε γυναίκες και αντιμετώπιση φαινομένων κακοποιητικής συμπεριφοράς

Επιπλέον, η εταιρεία έχει αναγνωρίσει την ανάγκη που υφίσταται για ψυχολογική και έμπρακτη στήριξη γυναικών που βρίσκονται αντιμέτωπες με κακοποιητικές συμπεριφορές. Γι’ αυτό και σε καθημερινή βάση επικοινωνεί στις γυναίκες του προσωπικού που υπερβαίνουν αυτή τη στιγμή τα 500 άτομα, ότι μέσω του αθλητισμού μπορούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να κερδίζουν κάθε αγώνα, θέτοντας στόχους και όρια όπου και όταν αυτό απαιτείται. Μάλιστα, η Cosmos Sport δημιούργησε ειδικό email, το support_women@cosmossport.gr, για στήριξη εργαζομένων της που πιθανώς να αντιμετωπίσουν κακοποιητικές συμπεριφορές οποιασδήποτε μορφής (σωματική́, σεξουαλική́, ψυχολογική́ βία). Το email παραπέμπει απευθείας στο τμήμα HR καθώς και σε ειδικούς συμβούλους και ψυχολόγους, οι οποίοι συνεργάζονται με την εταιρεία.

Μια άλλη αφφορμή́ δημιουργικού́ διαλόγου, αποτέλεσε η Διεθνής Ημερά Πρόληψης για τον Καρκίνο του Μαστού́ κατά την οποία ενημερωθήκαν οι εργαζόμενοί της για την πρόληψη, τους μοιράστηκε έντυπο υλικό́ και ζητήθηκε να ανταλλάξουν καθημερινές συνήθειες που τους κάνουν δυνατούς. Έτσι δημιουργήθηκε η καμπάνια #StrongTogether, στην οποία πρωταγωνιστούν γυναίκες, οι οποίες μοιράζονται μέσω βίντεο, συμβουλές ευεξίας και πρόληψης. Την ίδια στιγμή όμως η επιχείρηση πρόσφερε ανά βίντεο 10 ευρώ στον σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών (ΚΕΦΙ), συγκεντρώνοντας την περασμένη χρονιά συνολικό ποσό ύψους 800 ευρώ. 

Εκτός των άλλων, η Cosmos Sport αναγνωρίζει ότι ο αθλητισμός είναι μέρος της ταυτότητάς της και τον έχει εντάξει στην καθημερινότητα των υπαλλήλων της. Διοργανώνει Kangoo Jumps, μαθήματα yoga, τουρνουά μπάσκετ και ειδικές εκδηλώσεις στίβου. Με αυτόν τον τρόπο έχει δημιουργήσει μία ομάδα που αποτελείται από τουλάχιστον 300 εργαζομένους, οι οποίοι σε ετήσια βάση συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις που προγραμματίζει η εταιρεία. Επιπλέον, στα κεντρικά της γραφεία διαθέτει γήπεδο μπάσκετ και πινγκ πονγκ, που μπορούν ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιήσουν όλοι οι εργαζόμενοι. 

Βασικό στοιχείο εξέλιξης και ανάπτυξής της είναι βέβαια και η εκπαίδευση του προσωπικού.  Γι’ αυτό και μεριμνά για την επιμόρφωση, ως βασικό συστατικό για την αναβάθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος. Έμφαση κυρίως δίνεται στον τομέα της ανάπτυξης δεξιοτήτων στις πωλήσεις, στην επικοινωνία και στην ενίσχυση του στοιχείου της ομαδικότητας. Ήδη την περασμένη χρονιά πραγματοποιήθηκαν πάνω από 5.000 ώρες εκπαίδευσης με τη συμμετοχή τουλάχιστον 800 εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα, υλοποιήθηκαν 56 “On Board Trainings”, τουλάχιστον 20 In-house Trainings και επιπλέον 20 External Trainings από εξωτερικούς συνεργάτες. 

Η εταιρεία το 2021 απασχολούσε περισσότερους από 860 εργαζομένους, σημειώνοντας αύξηση στο ανθρώπινο δυναμικό της κατά 30% σε σχέση με το 2020. Εξάλλου, 20 φοιτητές πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση σε διάφορα τμήματα της εταιρείας, όπως HR, Finance, Marketing, IT, E-commerce, εκ των οποίων το 30% προσελήφθη στη συνέχεια για τις ανάγκες της Cosmos Sports.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.