22 Δεκ 2024
READING

Human Centricity | Γιατί οι απολύσεις στις Big Tech φέρνουν αναταραχή στην αγορά εργασίας

4 MIN READ

Human Centricity | Γιατί οι απολύσεις στις Big Tech φέρνουν αναταραχή στην αγορά εργασίας

Human Centricity | Γιατί οι απολύσεις στις Big Tech φέρνουν αναταραχή στην αγορά εργασίας

Οι οικονομικά αντίξοοι άνεμοι συσσωρεύονται πάνω από τις εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε ένα τέτοιο κλίμα, όροι όπως “απολύσεις”, “αναδιάρθρωση” ή “μείωση του προσωπικού” είναι -δυστυχώς- πολύ συνηθισμένοι. Η ένταση του φαινομένου καταδεικνύεται από τη σημερινή εικόνα με κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του τεχνολογικού κλάδου να απολύουν ένανα σημαντικό αριθμό ανθρώπων τους. Για ορισμένους, αυτό αποτελεί μια σημαντική ένδειξη ότι η επερχόμενη ύφεση είναι πιθανό να αφήσει το δικό της σημάδι στην ευρύτερη αγορά εργασίας και στην κοινωνία συνολικά.

Τις τελευταίες εβδομάδες έγινε αυτό που ενδεχομένως δεν περίμενε κανείς να συμβεί στις Giant Techs. Η Meta ανακοίνωσε σε δραματικό τόνο ότι περικόπτει 11.000 θέσεις εργασίας σε όλα τα τμήματά της, το Twitter υπό τον νέο ιδιοκτήτη Elon Musk μείωσε αιφνίδια περίπου το μισό προσωπικό του, ενώ το Amazon επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει ευρύτατες απολύσεις. Την ίδια στιγμή, το Google ενημέρωσε σχεδόν τους μισούς από τους πάνω από 100 εργαζόμενους της Area 120, του τομέα που εργάζεται διαχρονικά πάνω σε νέα project όπως το Gmail, ότι θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες θέσεις εργασίας, ενώ η Microsoft προχώρησε ήδη σε 1.000 απολύσεις.

Διαβάστε ακόμα: Κάτι τρέχει με τις Big Tech

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Compensate, η start-up που παρέχει υπηρεσίες σχετικές με το ανθρώπινο δυναμικό σε επιχειρήσεις, δείχνουν ότι οι παίκτες των Big Tech έχουν απολύσει συνολικά 25.000 υπαλλήλους κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη οικονομική κρίση.

Οι άμεσοι λόγοι όμως για αυτές τις περικοπές ποικίλλουν ανά περίπτωση. Οι πρόσφατες απολύσεις της Meta και της Snap θεωρείται ότι σχετίζονται άμεσα με τον αντίκτυπο των αλλεπάλληλων αναθεωρήσεων του απορρήτου της Apple κατά τα τελευταία χρόνια, οι οποίες δυσκολεύουν τους marketers να στοχεύουν ορθά και να παρακολουθούν τις προτιμήσεις και τα καταναλωτική ήθη των χρηστών συσκευών iOS. Για το δε Twitter, όπου επικρατεί μια χαοτική κατάσταση, η έστω και προσωρινή απομάκρυνση για μερικές διαφημιζόμενες εταιρείες, το πάγωμα ή η διακοπή για κάποιες άλλες οδήγησαν στο εργασιακό αντιστάθμισμα των απωλειών εσόδων.

Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: Τι αντίκτυπο θα έχει η εισροή 25.000 και πλέον πρώην εργαζομένων των Big Tech στην αγορά εργασίας; Σίγουρα η θητεία σε ένα από τα γνωστά ονόματα της Silicon Valley απογειώνει ένα βιογραφικό. Αλλά τι γίνεται όταν αυτή η προϋπηρεσία υπάρχει σε κάθε ένα από τα διαθέσιμα πλέον βιογραφικά που αναμένεται ότι θα κατακλύσουν την αγορά εργασίας διεθνώς; Η είσοδος αυτών των εργαζομένων έρχεται να προστεθεί σε μια δεξαμενή που ήδη διογκώνεται και από πρώην υπαλλήλους μικρότερων επιχειρήσεων. Και εκείνοι έχουν πέσει θύματα της προσπάθειας για “εταιρική αποτελεσματικότητα”, καθώς οι περικοπές επελέγησαν ως στρατηγική επιλογή και από αυτές τις εταιρείες.

Σίγουρα οι περικοπές στις Big Tech ήταν κατανεμημένες σε διάφορα τμήματα, επηρεάζοντας τον τεχνολογικό και μηχανικό σχεδιασμό νέων υπηρεσιών και προϊόντων, τη διαχείριση των υπαρχόντων και τις ομάδες πωλήσεων και υποδοχής διαφήμισης. Και ενώ το ταλέντο του designer σε τέτοιες επιχειρήσεις είναι πάντα περιζήτητο, οι δεξιότητες που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του μηχανισμού ενός παίκτη των Big Tech, μπορεί να μην είναι απαραίτητα εφαρμόσιμες όταν λειτουργούν σε μια λιγότερο καλά εξοπλισμένη ή τεχνολογικά αναπτυγμένη επιχείρηση.

Διαβάστε ακόμα: Ενώ οι Big Tech απολύουν, τo TikTok προσλαμβάνει 

Εταιρείες όπως το Facebook, η Google και το Twitter μπορούσαν να πληρώνουν πάρα πολλά για αυτούς τους εργαζόμενους που συνιστούσαν ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο προσωπικό. Οι πρόσφατες απολύσεις τους όμως μπορούν να οδηγήσουν αφενός στο να μείνουν όντως χωρίς εργασία αφού δεν μπορούν να βρουν μια θέση που να ανταποκρίνεται στα προσόντα και την προϋπηρεσία τους. Αφετέρου να αποδεχτούν να εργαστούν αλλού, με την προϋπόθεση ότι θα υποστούν περικοπές στο πρότερο μισθολογικό status τους. Οδηγώντας με τον τρόπο αυτό σε μια είδους μισθολογική “διόρθωση” στην αγορά, αλλά και στην ανάδειξη νέων αντιξοοτήτων στην καριέρα και τον βιοπορισμό των συγκεκριμένω εργαζομένων.

Η κατάσταση αυτή σίγουρα μπορεί να ωφελήσει ορισμένες εταιρείες να εντάξουν στο προσωπικό τους κάποια από αυτά τα έμπειρα ταλέντα που έμειναν χωρίς δουλειά. Το TikTok, για παράδειγμα, απαριθμεί επί του παρόντος περισσότερες από 4.000 αγγελίες θέσεων εργασίας σε όλον τον κόσμο, ενώ φαίνεται ότι θα απορροφήσει ένα σημαντικό μέρος των άνεργων πλέον πρώην υπαλλήλων στις υπόλοιπες Giant Techs. Δεν είναι όμως όλες οι επιχειρήσεις στον κόσμο TikTok. 

Με πληροφορίες από digiday

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.