19 Απρ 2024
READING

Human centricity | Γιατί είναι σημαντική η διαφορετικότητα του εργατικού δυναμικού

6 MIN READ

Human centricity | Γιατί είναι σημαντική η διαφορετικότητα του εργατικού δυναμικού

Human centricity | Γιατί είναι σημαντική η διαφορετικότητα του εργατικού δυναμικού

Μια επιχείρηση είναι ισχυρή όσο το εργατικό της δυναμικό αισθάνεται το ίδιο. Ένας ποικίλος και χωρίς αποκλεισμούς χώρος εργασίας είναι αυτός που μπορεί να αντλήσει τα καλύτερα χαρακτηριστικά από τους εργαζομένους του, αλλά και να ενισχύσει τις προοπτικές τους για να προωθήσει την καινοτομία και την καλύτερη απόδοσή τους.

Ένα περιβάλλον εργασίας χωρίς αποκλεισμούς, είναι αυτονόητα απαλλαγμένο από μεροληψία και παρενόχληση, όπου όλοι οι εργαζόμενοι νιώθουν σεβασμό, εκτίμηση και υποστήριξη. Τι συνιστά όμως την ποικιλομορφία του εργατικού δυναμικού; Γιατί είναι σημαντική και ποιες είναι οι προκλήσεις του;

Η έννοια της ποικιλομορφίας του εργατικού δυναμικού έχει εξελιχθεί με τα χρόνια καθώς οι οργανισμοί έχουν αποκτήσει πλέον πιο υπερεθνική δράση, όπου δεν χωρούν αποκλεισμοί. Στο παρελθόν, η ποικιλομορφία του εργατικού δυναμικού θεωρούνταν συχνά ότι αφορούσε μόνο τις διακρίσεις ως προς το φύλο και την καταγωγή του εργαζομένου. Σήμερα, ωστόσο, ο ορισμός αυτός έχει διευρυνθεί για να περιλαμβάνει διαφορετικά υπόβαθρα, φυλές, πολιτισμούς, φύλα, ηλικίες, θρησκείες και σεξουαλικούς προσανατολισμούς στο χώρο εργασίας, αλλά και ικανότητες και αναπηρίες. Με απλά λόγια; Αναφέρεται σε μια ποικιλόμορφη οργάνωση με ένα ετερογενές εργατικό δυναμικό.

Διαβάστε ακόμα: Οι μεγαλύτερες εταιρείες αναλαμβάνουν πλέον πρωτοβουλίες ισότητας και συμπερίληψης

Ο στόχος της ποικιλομορφίας του εργατικού δυναμικού είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος εργασίας που να περιλαμβάνει και να αντικατοπτρίζει την κοινότητα στην οποία δραστηριοποιείται. Έχοντας ένα ποικιλόμορφο και χωρίς αποκλεισμούς εργατικό δυναμικό, οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από ένα ευρύ φάσμα προοπτικών και ιδεών, που μπορούν να τις βοηθήσουν να γίνουν πιο καινοτόμες και ανταγωνιστικές. Γιατί είναι όμως σημαντική η ύπαρξή του;

  • Αντανακλά την κοινότητα: Προκειμένου οι επιχειρήσεις να είναι πραγματικά αντιπροσωπευτικές των κοινοτήτων που εξυπηρετούν, είναι σημαντικό το εργατικό δυναμικό τους να είναι σαν κι αυτές, διαφορετικές και πολυποίκιλες. Ιδιαίτερα αν αυτές οι επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες στην κοινότητα, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση.

  • Διατηρεί τους εργαζομένους: Ένα ποικίλο εργατικό δυναμικό μπορεί να βοηθήσει και στη διατήρησή του. Γιατί οι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να παραμείνουν σε μια εταιρεία εάν αισθάνονται ότι ανήκουν πραγματικά εκεί και ότι εκτιμώνται τα μοναδικά ταλέντα και οι προοπτικές τους.

  • Προσελκύει νέους υποψηφίους: Ένας τέτοιος χώρος εργασίας είναι ελκυστικός για νέους υποψηφίους. Σε μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας, εξάλλου, οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι σε θέση να προσελκύουν τους καλύτερους και τους πιο έξυπνους αν θέλουν να είναι επιτυχημένες.

  • Αντιμετωπίζει τις ανάγκες της αγοράς εργασίας: Η αγορά εργασίας αλλάζει και γίνεται πιο ποικιλόμορφη. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι προετοιμασμένες να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός διαφορετικού εργατικού δυναμικού.

  • Βοηθά στην καλύτερη κατανόηση των πελατών: Για να είναι επιτυχημένες, οι επιχειρήσεις πρέπει να κατανοούν τους πελάτες τους. Και ένα διαφορετικό εργατικό δυναμικό μπορεί τις βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, αφού το ίδιο διαφορετικοί είναι και οι πελάτες.

  • Βελτιώνει τη φήμη της εταιρείας: Ένας ποικίλος και χωρίς αποκλεισμούς χώρος εργασίας θεωρείται συχνά ως ένα καλό μέρος για εργασία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να προσελκύσουν και νέους πελάτες και, φυσικά, να δημιουργήσουν θετική φήμη.

Σήμερα, η ποικιλομορφία του εργατικού δυναμικού δεν αφορά μόνο το φύλο ή την καταγωγή. Υπάρχουν αρκετοί τύποι διαφορετικότητας που πρέπει να λάβουν υπόψη οι επιχειρήσεις όταν δημιουργούν ένα περιβάλλον εργασίας χωρίς αποκλεισμούς. Αρχικά, τα χαρακτηριστικά της εσωτερικής διαφορετικότητας, εκείνα δηλαδή με τα οποία γεννιούνται οι άνθρωποι πριν καν εξελιχθούν σε εργαζομένους. Αυτά περιλαμβάνουν το φύλο, την καταγωγή, την εθνικότητα, την ηλικία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκεία, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και την ικανότητα. Στον αντίποδα, τα χαρακτηριστικά της εξωτερικής διαφορετικότητας είναι όσα αποκτούν οι εργαζόμενοι από τις εμπειρίες τους εκτός εργασίας. Αυτές αφορούν δεξιότητες, εκπαίδευση, εμπειρίες ζωής, όπως και θρησκευτικές και πολιτιστικές πεποιθήσεις.

Υπάρχει όμως και η οργανωτική ποικιλομορφία που σχετίζεται με τα χαρακτηριστικά που αναπτύσσονται εντός του χώρου εργασίας, όπως οι θέσεις εργασίας, το καθεστώς διαχείρισης και απασχόλησης. Όλα στοιχεία που μπορούν να δημιουργήσουν διαφορετικές προοπτικές και εμπειρίες. Εκτός αυτής, παίζει ρόλο και ο τρόπος με τον οποίο διαφορετικοί εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται τα παγκόσμια γεγονότα, τα προβλήματα και τις λύσεις. Εν ολίγοις η πολυμορφία της κοσμοθεωρίας τους, όπου εντάσσονται και οι πολιτικές πεποιθήσεις, οι ηθικές αξίες τους και οι κοινωνικές συμπεριφορές τους.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να γνωρίζουν τις προκλήσεις του ανθρώπινου δυναμικού που μπορεί να προκύψουν με την ύπαρξη διαφορετικού εργατικού δυναμικού ως προς τη φυλή, την εθνικότητα, την ηλικία, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ικανότητα. Μία απ’ αυτές είναι η πιθανότητα συγκρούσεων στο χώρο εργασίας. Όταν οι άνθρωποι προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα και έχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες, είναι πιθανό να συγκρουστούν. Κάτι που μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα στον εργασιακό χώρο και να επηρεάσει την συνολική παραγωγικότητα.

Εξίσου σημαντική είναι η ανάγκη για εκπαίδευση των εργαζομένων στο πώς να συνεργάζονται με άτομα που είναι διαφορετικά από αυτούς. Πρέπει επίσης να διδαχθούν για τη σημασία της διαφορετικότητας και πώς να συμβάλουν και αυτοί στη δημιουργία ενός χώρου εργασίας χωρίς αποκλεισμούς.

Η επικοινωνία μπορεί να εξελιχθεί σε μια σημαντική πρόκληση σε έναν διαφορετικό χώρο εργασίας. Αυτό συμβαίνει επειδή άτομα από διαφορετικά υπόβαθρα μπορεί να μην μπορούν να καταλάβουν ο ένας τον άλλον. Ενδέχεται επίσης να επικοινωνούν με διαφορετικούς τρόπους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις. Εξάλλου, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος διάκρισης όταν υπάρχει διαφορετικό εργατικό δυναμικό. Αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για τους εργαζόμενους και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια παραγωγικότητας. Όταν άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτισμούς μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι με τα έθιμα και τις παραδόσεις των άλλων, είναι εύκολο να προκληθεί σύγχυση και απογοήτευση που με τη σειρά τους οδηγούν σε πολιτιστικού χαρακτήρα παρεξηγήσεις.

Διαβάστε ακόμα: Η σημαντικότητα της διαφορετικότητας στην διαφήμιση

Οι προκλήσεις αυτές υπάρχουν και αποτελούν ένα σημαντικο πεδίο δράσης για τις επιχειρήσεις που επιδιώκουν να αλλάξουν το καθιερωμένο εργασιακό τοπίο. Όσο ανυπέρβλητες και εάν φαίνονται, τα πλεονεκτήματα από την ύπαρξη ενός πολύμορφου εργατικού δυναμικού είναι περισσότερα και επωφελή για την απόδοσή τους.

Γιατί ένα ποικίλο εργατικό δυναμικό μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να κατανοήσουν καλύτερα τους πελάτες τους και τις κοινότητες που εξυπηρετούν. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν υπαλλήλους από διαφορετικά υπόβαθρα που μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για διαφορετικούς πολιτισμούς. Εξάλλου όταν άνθρωποι από διαφορετικά υπόβαθρα συγκεντρώνονται, συχνά πυροδοτούν νέες ιδέες και αυξάνουν την παραγωγικότητα, επειδή φέρνουν μαζί τους διαφορετικές δεξιότητες, γνώσεις και εμπειρίες. Πράγματι, το πολυποίκιλο εργατικό δυναμικό μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να εκπροσωπήσουν καλύτερα την κοινότητα στην οποία βρίσκονται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν υπαλλήλους από διαφορετικά υπόβαθρα που μπορούν να μοιραστούν τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους. Και έτσι οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση των διαφορετικών πολιτισμών, αφού οι υπάλληλοί τους, καταγόμενοι από διαφορετικούς πολιτισμούς, μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για τα ήθη και τις παραδόσεις τους.

Μελέτες, όπως αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας από το Ηarvard Business Review, έχουν καταδείξει ότι οι επιχειρήσεις που επενδύουν στη συμπερίληψη και όχι μόνο στη διαφορετικότητα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να μειώσουν τον κύκλο εργασιών των εργαζομένων τους, ακριώς επειδή αισθάνονται ότι χαίρουν εκτίμησης χωρίς αποκλεισμούς. Τέτοια εργασιακά περιβάλλοντα που διακρίνονται για το σεβασμό προς τους υπαλλήλους τους, είναι λογικό να αποτελούν πόλο έλξης για ταλαντούχους νέους εργαζόμενους. Και κάπως έτσι και υπάρχουν νέες ιδέες και προοπτικές και βελτιώνεται η λήψη αποφάσεων, μα πρωτίστως οικοδομείται η καλύτερη φήμη της επιχείρησης.

Με πληροφορίες από Feedough

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.