26 Απρ 2024
READING

Human Centricity | Αξίζει η επένδυση στους εργαζομένους;

4 MIN READ

Human Centricity | Αξίζει η επένδυση στους εργαζομένους;

Human Centricity | Αξίζει η επένδυση στους εργαζομένους;

Οι άνθρωποι είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο ενός οργανισμού, οπότε η επένδυση σε αυτούς θα αποφέρει πάντα εκτεταμένα οφέλη. Σήμερα ο χώρος της ανάπτυξης του εργατικού δυναμικού είναι έτοιμος για αναδιάρθρωση, η οποία υποκινείται από την ανάγκη επανεκπαίδευσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας μετά την πανδημία.

Τα υπάρχοντα σημεία προβληματισμού, όπως η έλλειψη απαιτούμενων για το μέλλον δεξιοτήτων των εργαζομένων και η αναντιστοιχία μεταξύ εκπαίδευσης και ευκαιριών απασχόλησης, υπογραμμίζουν την ανάγκη για καινοτομία στον τομέα αυτό.

Πολλοί εργοδότες αρχίζουν επιτέλους να κατανοούν ότι η ανάπτυξη των εργαζομένων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της δέσμευσής τους, την ανάπτυξη ενός εσωτερικού δικτύου ταλαντούχων υπαλλήλων και τη διατήρηση των κορυφαίων από αυτούς. Αυτο επιβεβαίωνει εξάλλου και έρευνα της Deloitte για τους Millennials. Το 63% αισθάνεται ότι οι ηγετικές τους δεξιότητες δεν αναπτύσσονται πλήρως, ενώ το 71% εξ αυτών που βλέπουν εφικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ισχυριζονται ότι είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο ανάπτυξης των ηγετικών τους δεξιοτήτων. Και οι αριθμοί αυτοί συνεχίζουν να αυξάνονται.

Διαβάστε ακόμα: H εκπαίδευση και όχι οι νέες τεχνολογίες είναι το κλειδί στην εξέλιξη μιας εταιρείας

Αυτά και μόνο τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η αποτυχία μιας εταιρείας να επενδύσει στην ανάπτυξη των εργαζομένων της μπορεί να την βλάψει σημαντικά. Ίσως να είναι δύσκολο να επιτευχθεί η αποδοχή της επένδυσης χρόνου και πόρων σε ισχυρά προγράμματα ανάπτυξης των εργαζομένων. Όμως η ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού μπορεί να ωφελήσει κάθε οργανισμό, και τώρα και στο μέλλον.

Γιατί να επενδύσει μία επιχείρηση στην ανάπτυξη των εργαζομένων της; Αρχικά για να τους διατηρήσει και να τους κρατήσει κοντά της. Οι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να παραμείνουν σε μία εταιρεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν αισθάνονται ότι υπάρχει εργασιακή ασφάλεια, αλλά και ότι έχουν ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Παράλληλα, η επένδυση αυτή ενισχύει τη δέσμευση των εργαζόμενων με τον στόχο της εταιρείας. Όσοι δεν είναι αφοσιωμένοι, αποδεικνύονται λιγότερο παραγωγικοί και είναι πιο επιρρεπείς στην επαγγελματική εξουθένωση. Δεν έχουν την αίσθηση της σύνδεσης στον εργασιακό τους χώρο και είναι πιο πιθανό να τον εγκαταλείψουν.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι αναζητούν κάτι περισσότερο από μια συναλλακτική σχέση στην εργασία, ειδικά καθώς η “εργασία” έχει πλέον σε πολλές περιπτώσεις διαχυθεί στο “σπίτι”. Θέλουν να αισθάνονται ότι είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πηγή εργασίας για τον εργοδότη τους. Επομένως μία εταιρεία που επενδύει στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της, μπορεί να προσελκύσει πιο εύκολα τους ταλαντούχους υποψηφίους που αναζητούν εργασία.

Όταν ένας εξ αυτών βλέπει ότι μια εταιρεία επενδύει στην ανάπτυξη των εργαζομένων της, γνωρίζει ότι είναι πολύ πιο πιθανό να τους εκτιμά και να θέλει να τους δει να αναπτύσσονται τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά.

Εξάλλου, η επένδυση στους ανθρώπους βοηθά επίσης και στον προγραμματισμό του οργανογράμματος μιας εταιρείας με τρόπο συνειδητό, διαυγή και αντικειμενικό. Εάν μία εταιρεία έχει κενές θέσεις εργασίας, καλλιεργώντας τα μέλη της ομάδας της είναι πιο πιθανό να μπορέσει να προσλάβει εκ των έσω, επικοινωνώντας το διττό μήνυμα της αναγνώρισης της αξίας τους και της εκτίμησης των ικανοτήτων τους.

Διαβάστε ακόμα: Τάση: Οι εταιρείες στρέφονται στις μαθητείες για ταλαντούχους υπαλλήλους

Αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για μια επιχείρηση να προετοιμαστεί για το μέλλον. Καθώς συνεχίζουμε να παλεύουμε με τις επιπτώσεις της πανδημίας, είναι προφανές ότι υπάρχουν ακόμα πολλές παραδοσιακές, ξεπερασμένες πρακτικές στον χώρο εργασίας που πρέπει να εξελιχθούν. Αυτό που γνωρίζαμε για το πώς οι εργαζόμενοι μπορούν και θέλουν να εργάζονται αλλάζει, με την προσαρμοστικότητα να αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη δημιουργία ενός ανθεκτικού εργατικού δυναμικού.

Γιατί μία επιχείρηση που επενδύει στην ομάδα, ουσιαστικά επενδύει στο μέλλον της. Οι άνθρωποι δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο ενός οργανισμού, αλλά και οι πολυτιμότεροι υποστηρικτές του. Και η επένδυση στην ανάπτυξή τους είναι κάτι περισσότερο από την αναβάθμιση των τεχνικών δεξιοτήτων τους.

Με πληροφορίες από Linkedin

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.