22 Ιαν 2025
READING

Human Centricity | Το 85% των θέσεων εργασίας που θα υπάρχουν το 2030, δεν έχουν ακόμη εφευρεθεί

5 MIN READ

Human Centricity | Το 85% των θέσεων εργασίας που θα υπάρχουν το 2030, δεν έχουν ακόμη εφευρεθεί

Human Centricity | Το 85% των θέσεων εργασίας που θα υπάρχουν το 2030, δεν έχουν ακόμη εφευρεθεί

Μια πρόσφατη έκθεση της Dell Technologies έχει κάνει τις εταιρείες και τις βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο να αισθάνονται λίγο ανήσυχες. Γιατί η πρόβλεψή της μιλούσε για το ότι το 85% των θέσεων εργασίας που θα υπάρχουν το 2030, δεν έχουν ακόμη εφευρεθεί. Αυτή είναι μια απογοητευτική αβεβαιότητα για την οποία οι περισσότερες επιχειρήσεις και οι υπάλληλοί τους, δεν έχουν προετοιμαστεί.

Λύσεις υπάρχουν. Ενώ η άνοδος της τεχνολογίας τροφοδοτεί τις γρήγορες αλλαγές, παρέχει επίσης στις εταιρείες τα μέσα για να συμβαδίσουν με το ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο. Φυσικά, μιλάμε για την online εκπαίδευση εργαζομένων και κάθε πιθανή κατάρτισή τους, που θα τους δώσουν τα εφόδια να διατηρήσουν επικαιροποιημένες τις δεξιότητές τους στο χώρο εργασίας τους. Γιατί ακόμα και αν οι ανθρώπινες δεξιότητες μπορεί να είναι διαφορετικές στο μέλλον, θα εξακολουθούν να υπάρχουν.

Υπήρχαν πάντα πολλά οφέλη από την προσφορά εκπαίδευσης στους εργαζομένους. Η εκπαίδευση βοηθά τις εταιρείες να επιτύχουν τους στόχους τους, ενώ παράλληλα παρέχει στους εργαζομένους τις ευκαιρίες μάθησης που χρειάζονται για να συνεχίσουν να προχωρούν στην καριέρα τους. Αλλά το “ωφέλιμο” δεν είναι πλέον επαρκής περιγραφή για αυτό που κάποτε είχαν οι εταιρείες στο μυαλό τους ως εκπαίδευση του προσωπικού.

Η επέλαση της τεχνολογίας με όρους δύο γραμμάτων, όπως η AI (τεχνητή νοημοσύνη), η AR (τεχνητή πραγματικότητα) και η VR (εικονική πραγματικότητα), έχει δώσει μεγάλη δύναμη στις επιχειρήσεις αλλά την ίδια στιγμή αποτελεί απειλή για τους εργαζομένους. Γιατί; Επειδή η ιδέα να χάσουν τη δουλειά τους από τις σύγχρονες ρομποτικές εφευρέσεις δεν είναι απλώς τρομακτικό σενάριο, αλλά μια εφικτή πραγματικότητα. Αν όμως οι άνθρωποι δεν θα είναι απαραίτητοι για να καλύψουν τις όποιες κενές θέσεις εργασίας, τότε γιατί είναι σημαντική η εκπαίδευση και η ανάπτυξή τους;

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου τίθεται το ερώτημα αυτό. Τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό μπορεί να εξαλείψουν τους οδηγούς ταξί, η ηλεκτρονική μάθηση μπορεί να απειλήσει τον ρόλο των καθηγητών. Και, σίγουρα, τα chatbots πιθανότατα θα αφήσουν τα τηλεφωνικά κέντρα λίγο πιο ήσυχα από πριν. Αλλά ποιος θα κατασκευάσει τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, θα δημιουργήσει τα διαδικτυακά μαθήματα και θα προγραμματίσει τα chatbots; Οι εργαζόμενοι. Αλλά μόνο εάν έχουν αποκτήσει τις κατάλληλες δεξιότητες.

Σε μια παγκόσμια οικονομία που συνεχίζει να εξελίσσεται, οι πιο επιτυχημένες εταιρείες θα είναι αυτές που προσαρμόζονται γρήγορα και αποτελεσματικά. Έτσι, ένας από τους βασικούς λόγους για την εκπαίδευση των εργαζομένων τους είναι ότι διατηρεί τις γνώσεις τους φρέσκες, τις δεξιότητές τους και την αυτοπεποίθησή τους σε άνθηση – ειδικά όταν η εκπαίδευση είναι προσβάσιμη στο διαδίκτυο.

Οι εργαζόμενοι είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις ενώ βρίσκονται στη δουλειά τους. Όταν δεν έχουν τις γνώσεις ή τις δεξιότητες για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά και γρήγορα, οι επιχειρήσεις και οι πελάτες δυσανασχετούν, υποφέρουν και διαμαρτύρονται, ενώ ο ανταγωνισμός καραδοκεί. Αλλά εάν οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται αμέσως, θα μπορέσουν να μετατραπούν σε ευέλικτα “εργαλεία”. Και η ευελιξία σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον είναι ακαταμάχητο πλεονέκτημα.

Οι αλλαγές είναι τρομακτικές και το μέλλον είναι αβέβαιο. Έτσι, ενώ οι εταιρείες και οι υπάλληλοί τους δεν μπορούν να προετοιμαστούν για τα επαγγέλματα που δεν έχουν εφευρεθεί ακόμη, οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την εκπαίδευση για να εφοδιαστούν με δεξιότητες που θα τους προσδώσουν αυτοπεποίθηση και θα τους κάνουν πιο ικανούς και ευέλικτους όταν έρθουν αντιμέτωποι με την αλλαγή αυτή.

Τι θέλουν όμως οι εργαζόμενοι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο; Σύμφωνα με την Gallup, την ευκαιρία για μάθηση. Στην πραγματικότητα, η συνεχής κατάρτιση που παρέχει σήμερα μια επιχείρηση στους υπαλλήλους της, θεωρείται ο σημαντικότερος παράγοντας λήψης αποφάσεων για όσους αναζητούν εργασία. Γιατί η συνεχής κατάρτιση σημαίνει ότι το εργατικό προσωπικό έχει την ευκαιρία να αναπτύξει δεξιότητες, να μάθει νέες και να γίνει καλύτερο στον τομέα του. Και όταν οι υπάρχοντες υπάλληλοι βλέπουν ότι οι εργοδότες επενδύουν στην ανάπτυξή τους, γίνονται χαρούμενοι, πιστοί και αφοσιωμένοι στη δουλειά τους. Γιατί είναι σημαντικό;

Επειδή στο μέλλον οι εταιρείες θα είναι εκείνες που θα αναζητούν ταλαντούχους υποψηφίους εργαζόμενους – και όχι το αντίθετο. Θα χρειαστούν υπαλλήλους που θα επιδιώκουν να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους. Και εάν τους έχουν ήδη, θα πρέπει να τους κερδίσουν για να μην ενδώσουν σε άλλες εργασιακές σειρήνες.

Σήμερα που σχεδόν κάθε εταιρεία ανταγωνίζεται σε μια παγκόσμια αγορά και οι καταναλωτές έχουν μεγάλη ποικιλία επιλογών, αφού το διαδίκτυο και η τεχνολογία έχει κάνει σχεδόν τα πάντα προσβάσιμα, η εκπαίδευση του προσωπικού αναδεικνύεται σε κορυφαίο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Για προϊόντα υψηλότερης ποιότητας, πιο αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών και πιο χρήσιμη υποστήριξη πελατών που θα κάνουν μια επιχείρηση να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό της, θα απαιτηθούν υπάλληλοι που δεν είναι απλώς καλοί, αλλά οι καλύτεροι σε αυτό που κάνουν. Και για να γίνουν οι καλύτεροι και να παραμείνουν οι καλύτεροι, θα χρειαστούν συνεχή εκπαίδευση.

Είναι αλήθεια ότι η τεχνολογία έχει φέρει καταλυτικές αλλαγές στους περισσότερους επιχειρηματικούς τομείς. Και αυτές, με τη σειρά τους, έχουν αυξήσει τη σημασία της εκπαίδευσης των εργαζομένων. Αλλά είναι η ίδια πάλι η τεχνολογία που παρέχει βολικές, αποτελεσματικές και προσβάσιμες λύσεις για συνεχή μάθηση και ανάπτυξη. Για παράδειγμα, τα εξ αποστάσεως σύγχρονα ή ασύγχρονα σεμινάρια βοηθούν τις εταιρείες να παρέχουν συνεπή εκπαίδευση σε γεωγραφικά διασκορπισμένες ομάδες. Το περιεχόμενο microlearning επιτρέπει στους υπαλλήλους να μαθαίνουν κατ’ απαίτηση αυτό που πραγματικά χρειάζονται και με έναν τρόπο που κατανοούν. Ενώ το gamification κάνει την εκπαίδευση διασκεδαστική και ελκυστική, ακόμη και όταν οι εργαζόμενοι βρίσκονται υπό πίεση χρόνου. Οι νέες μορφές εργασίας -ευέλικτη, εξ αποστάσεως, υβριδική- χρειάζονται έξυπνους τρόπους κατάρτισης, που διευκολύνουν και ως προς το χρόνο και ως προς τους πόρους τις επενδύσεις των σύγχρονων εταιρειών στο προσωπικό τους.

Οι ρομποτικές εφευρέσεις μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον, αλλά δεν είναι το μέλλον. Αυτό έγκειται στη συνεχή, σχετική και κατ’ απαίτηση εκπαίδευση εργαζομένων που αναπτύσσει τις δεξιότητες που θα χρειαστούν για τις θέσεις εργασίας που δεν ξέρουν ακόμη ότι θα έχουν. Το μέλλον έρχεται. Είναι όλοι, εργαζόμενοι και επειχειρήσεις, έτοιμοι για αυτό;

Με πληροφορίες από Talint International | Efront

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.