19 Απρ 2024
READING

Θα μπορέσει ποτέ το metaverse να μιμηθεί την τυχαιότητα της φύσης;

4 MIN READ

Θα μπορέσει ποτέ το metaverse να μιμηθεί την τυχαιότητα της φύσης;

Θα μπορέσει ποτέ το metaverse να μιμηθεί την τυχαιότητα της φύσης;

Ο τρόπος με τον οποίο το Web3 έχει συνταράξει τoν κλάδο του εμπορίου είναι θεμελιώδης – δεν πρόκειται απλώς για ένα ακόμη κανάλι για την πώληση των προϊόντων, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο ή το Instagram. Θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται, παράγονται, πωλούνται, καταναλώνονται, χρησιμοποιούνται και επαναχρησιμοποιούνται τα προϊόντα, διαμορφώνοντας τελικά ένα οικοσύστημα με απρόσμενα επιχειρηματικά μοντέλα και νέους δείκτες μέτρησης της απόδοσης.

Θα μπορέσει, όμως, ποτέ το metaverse να μιμηθεί την τυχαιότητα της φύσης; Το απρόβλεπτο, την ακατέργαστη εμπειρία, την αίσθηση της αφής; Ακόμη και εκείνοι που προβλέπεται να το υιοθετήσουν και να το καλωσορίσουν πρόθυμα στη ζωή τους, όπως οι Gen Z-ers, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. Παράλληλα με αυτά τα ανάμεικτα συναισθήματα, γεννάται και το εξής ερώτημα: Μήπως κινδυνεύει η δημιουργικότητα λόγω της απουσίας σύνδεσης με τον πραγματικό κόσμο;

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το Roblox είναι ό,τι πιο κοντινό έχουν οι marketers στο Web3

Εκατομμύρια θεατές παρακολουθούν την εξέλιξη του metaverse και οι απόψεις που διαμορφώνουν γι’ αυτό, διίστανται. Αδιαμφισβήτητα, η εξέλιξη του διαδικτύου σε έναν τρισδιάστατο “χώρο” όπου οι άνθρωποι μπορούν να ξεπεράσουν τα όρια της πραγματικότητας, παρουσιάζει αρκετές θετικές ευκαιρίες για ένα νέο κύμα δημιουργικών εφαρμογών. Όμως, από που θα προέρχεται η έμπνευση για να “γίνουμε δημιουργικοί”, αν απομακρυνθούμε από τη θεμελιώδη και πολύ βασική και πρωταρχική ανάγκη, να βρισκόμαστε στον πραγματικό κόσμο;

Τα ένστικτα μάχης και φυγής κινδυνεύουν να αμβλυνθούν όταν οι “κίνδυνοι” δεν είναι αληθινοί, οι “άνθρωποι” είναι “ταυτότητες” και τα συναισθήματα προκαλούνται από οντότητες που δεν μπορούμε να αγγίξουμε σωματικά. Όταν τα μάτια μας τροφοδοτούν τον εγκέφαλό μας με μια αντιληπτή πραγματικότητα που δεν αγγίζει όλες τις ζωτικές αισθήσεις, τι σημαίνει αυτό για τη δημιουργικότητα; Φαίνεται να ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπονομευτούν τα φυσικά και αρχέγονα κέντρα που αναπτύσσονται μέσω της φυσικής αλληλεπίδρασης και διέγερσης.

Εδώ παρουσιάζεται και μία βασική πρόκληση για τους marketers, οι οποίοι θα πρέπει να παρουσιάσουν προτάσεις αξίας και να χαρτογραφήσουν την πορεία των “alter egos” των πελατών τους στο metaverse. Πώς θα προσαρμοστούν οι μάρκες στη σύνδεση με διαφορετικές ταυτότητες και στη στόχευση σε αυτές, εντός και εκτός του metaverse; Σε μια πρόσφατη έρευνα της εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού customer service, Tidio, η δημιουργία ενός alter ego avatar ήταν το τρίτο πιο αναμενόμενο όφελος του metaverse,. Το 46% των ανθρώπων πιστεύουν εξάλλου ότι στο μέλλον οι άνθρωποι θα “υπάρχουν” πιο έντονα στο metaverse απ’ ό,τι στον πραγματικό κόσμο. Κι αυτό αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα για τη στόχευση, τη δημιουργία ταυτότητας και την απόδοση.

Από την άλλη, ο Zuckerberg ισχυρίζεται ότι το metaverse θα φέρει επανάσταση στην Τέχνη και τη δημιουργικότητα, παρέχοντας πρόσβαση στο θέατρο την ψυχαγωγία χωρίς όρια ή διακρίσεις. Δεν έχει αναφερθεί όμως στην έμπνευση. Από πού θα προέλθει η δημιουργική έμπνευση όταν ο εγκέφαλος μετακινείται από τον πραγματικό στον εικονικό κόσμο;

Διαβάστε ακόμα: Μπορούν όλα τα brands να μπουν στο metaverse;

Στον αντίποδα υπάρχει το πολύ βάσιμο επιχείρημα ότι το metaverse αποτελεί μια “αέναη” πλατφόρμα όπου μπορεί να ανθίσει η δημιουργικότητα, μέσω της συνεργασίας και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί αντλούν έμπνευση από ένα μείγμα του περιβάλλοντός τους και του έργου των άλλων, πράγμα που σημαίνει ότι για να αξιοποιήσουν το δημιουργικό δυναμικό, πολλοί θα στραφούν σε ένα μείγμα του πραγματικού και του εικονικού για αυτά τα ζωτικά σημεία επαφής, αλλά και για ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ τους.

Το σίγουρο είναι ότι το metaverse θα διαταράξει και θα επαναπροσδιορίσει τη δημιουργική σκέψη. Η επιτυχία των creators στο πεδίο αυτό θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα προσαρμοστούν κατά τη διάρκεια αυτής της απότομης αλλαγής. Γιατί η δημιουργική έμπνευση θα πρέπει, στην πραγματικότητα, να προέρχεται τόσο από τη σύνδεση με τον πραγματικό κόσμο όσο και από την υιοθέτηση της “ελευθερίας” σε αυτόν τον νέο, υπέροχο κόσμο.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.