18 Απρ 2024
READING

Πώς το streetwear μεταμορφώνει την κουλτούρα των ρολογιών πολυτελείας

4 MIN READ

Πώς το streetwear μεταμορφώνει την κουλτούρα των ρολογιών πολυτελείας

Πώς το streetwear μεταμορφώνει την κουλτούρα των ρολογιών πολυτελείας

Αν και η Rolex δεν συνεργάζεται επίσημα με brands, φημολογείται η προοπτική ενός customized ρολογιού από την Supreme. Οι “ψίθυροι”, οι οποίοι ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ήθελαν μία συνεργασία μεταξύ του μεγαθηρίου των ρολογιών και του street-fashion brand να έρχεται το φθινόπωρο. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει προς το παρόν.

Παρ’ όλα αυτά το “ζευγάρωμα” έχει συγκεντρώσει 16.000 αναρτήσεις σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, με τον εκτιμώμενο αριθμό αλληλεπιδράσεων να φτάνει στα δύο εκατομμύρια. Η Supreme και η Rolex έχουν συναντηθεί εξάλλου και στο παρελθόν. Το 2013 συνεργάστηκαν σε ένα “family and friends” Submariner 40mm ρολόι, το οποίο σχεδιάστηκε ως ένα κλασικό Rolex Sub. Φτιαγμένο από ανοξείδωτο ατσάλι και σε μαύρο χρώμα, έφερε τη φράση “FUCK EM” στο χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της Supreme στο καντράν.

Διαβάστε ακόμα: Πώς ένα ρολόι Rolex φέρνει επανάσταση στο diving

Η Supreme εξελίχθηκε σε ηγέτη του streetwear καθώς και ολόκληρης της κουλτούρας που το συνοδεύει. Όλα ξεκίνησαν το 1994 στο urban περιβάλλον της Νέας Υόρκης, όπου νέοι έκαναν skate, έχοντας ένα αυτοκόλλητο του  λογότυπου του άγνωστου τότε brand κάτω από τη σανίδα τους. Με το πέρασμα των χρόνων, η αξία της μάρκας συνεχώς αυξανόταν, με αποτέλεσμα πολλοί και ετερόκλητοι καταναλωτές απ’ όλο τον κόσμο να αγοράζουν προϊόντα Supreme, διαφοροποιώντας αρκετά την ιδιοσυγκρασία της μάρκας. Με το δεδομένο πως τότε η συλλογή ειδών Supreme αφορούσε κατά κύριο λόγο τους μικρότερους σε ηλικία Millennials, σήμερα που έχουν πλέον μεγαλώσει, φέρνουν μαζί τους την εξελιγμένη street κουλτούρα, η οποία επανεμφανίζεται στο προσκήνιο και γίνεται προσιτή σε όλες τις γενιές.

Και καθώς το φαινόμενο του “hype” -το οποίο είναι βασικό συστατικό της streetwear φιλοσοφίας- μεταφέρεται τώρα και στη βιομηχανία ρολογιών, τέτοιες συνεργασίες εμπορικών σημάτων επιτρέπουν στους κατασκευαστές να συστηθούν και στις νεότερες γενιές καταναλωτών. Έτσι ο κλάδος της πολυτέλειας έχει την ευκαιρία να προσεγγίσει την Gen Z.

Αυτή η επιδίωξη να καθοδηγείται εξ ολοκλήρου από το τι είναι δημοφιλές, είναι ένα πρόσφατο χαρακτηριστικό του κλάδου της ωρολογοποιίας. Φυσικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη επιθυμία να αγοράσει κανείς αυτό που όλοι αποθεώνουν περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ειδικά οι νεότερες γενιές, ενημερώνονται σχεδόν αποκλειστικά από τα social media για τις νέες κυκλοφορίες προϊόντων, όπως τα αθλητικά παπούτσια και τα streetwears. Τώρα η τάση αυτή έχει εξαπλωθεί και στον κλάδο της πολυτέλειας – και φυσικά των πολυτελών ρολογιών.

Οι καταναλωτές παρακινούνται, εξάλλου, όλο και περισσότερο και από το πόσο πολύτιμο θα είναι ένα ρολόι στο μέλλον. Και οι ιστορικές μάρκες αναγκάζονται να προσαρμοστούν σε αυτή την αναδυόμενη τάση. Ο κλάδος δεν εξαρτάται πλέον από τις τετριμμένες εμπορικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται μία φορά το χρόνο. Σήμερα, τα brands λανσάρουν νέα μοντέλα απευθείας μέσω των καναλιών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι συνεργασίες είναι πλέον συνηθισμένες, καθώς οι στατιστικές αποδεικνύουν την αξία τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ελβετικού κατασκευαστή Zenith, που ανήκει στον όμιλο Louis Vuitton. Ως ένα εξίσου μεγάλο όνομα αποφάσισε να ανανεώσει την κληρονομιά του μέσα από σύγχρονες συνεργασίες. Φέτος κυκλοφόρησε μία συλλογή συμπράττοντας με τη μάρκα πολυτελών ειδών ένδυσης για σκι, Fusalp. Στοιχεία όπως η πλούσια κληρονομιά και η τεχνογνωσία, η τεχνική καινοτομία και ο σύγχρονος σχεδιασμός είναι βασικά σημεία που βρίσκονται στα θεμέλια και των δύο εταιρειών.

Διαβάστε ακόμα: Ποιος θα το βάλει αυτό το παπούτσι;

Μέχρι πρόσφατα, στον κόσμο των ρολογιών υπήρχε ένας συγκεκριμένος τρόπος για κάποιον να συλλέγει, να χειρίζεται και να μιλά για τα ρολόγια. Όμως, καθώς το χόμπι γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο, με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όλο και περισσότεροι “τουρίστες” μπαίνουν στο χώρο, πρόθυμοι να μάθουν για μια άγνωστη μέχρι τώρα σε αυτούς αγορά.

Το streetwear γκρέμισε τις ιεραρχίες της luxury fashion με μεγάλη ευκολία. Και φαίνεται ότι αρχίζει να έχει τον ίδιο αντίκτυπο και στο παιχνίδι των πολυτελών ρολογιών. Είτε οι Gen Z-ers γίνουν συλλέκτες ρολογιών είτε hypebeasts όπως αποκαλούνται οι λάτρεις των σύγχρονων trends της ένδυσης και της υπόδυσης με σαφή προτίμηση στα προϊόντα brands όπως η Supreme, το μέλλον των εταιρειών ρολογιών φαίνεται συναρπαστικά δυναμικό.

Με πληροφορίες από Jing Daily

Photo: YouTube | Straatosphere

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.