18 Απρ 2024
READING

O Elon Musk “ανακαινίζει” το Twitter

5 MIN READ

O Elon Musk “ανακαινίζει” το Twitter

O Elon Musk “ανακαινίζει” το Twitter

Αφού αποδεκάτισε το εργατικό δυναμικό του Twitter, έθεσε σε κίνδυνο τη λειτουργία του και άδειασε τα διαφημιστικά του ταμεία μέσα στον πρώτο κιόλας μήνα του στο τιμόνι της εταιρείας, ο Elon Musk τώρα βγάζει σε δημοπρασία αντικείμενα που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν στην εταιρεία, προσπαθώντας να τραβήξει την προσοχή από τα αυξανόμενα παράπονα για τη λειτουργία της εφαρμογής. 

Ο Elon Musk έχει αποφασίσει να αλλάξει τα πάντα στο Twitter – ακόμα και την διακόσμηση της εταιρείας. Γι’ αυτό και ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει στις 17 Ιανουαρίου μία ηλεκτρονική δημοπρασία, στις οποίες οι αρχικές προσφορές για όλα τα είδη θα κυμαίνονται μεταξύ 25 $ και 50 $. Ανάμεσα στα αντικείμενα που πωλούνται είναι το εμβληματικό άγαλμα που αναπαρίστανε το logo με το χαρακτηριστικό μπλε πουλί στην είσοδο των κεντρικών γραφείων της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο. Προς πώληση επίσης θα διατεθούν προβολείς, οθόνες iMac και γραφεία, εσπρεσσομηχανές και ένας σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Διαβάστε ακόμα: Πώς αντιμετωπίζουν την πανωλεθρία του Twitter οι διαχειριστές των social media

Ωστόσο, η ανακοίνωση της δημοπρασίας μοιάζει σαν αντιπερισπασμός σε ένα αναδυόμενο πρόβλημα, σαν μια ύστατη προσπάθεια να τραβήξει ο νέος ιδιοκτήτης τα βλέμματα από τις νέες εξελίξεις και διαμαρτυρίες που αφορούν την ουσιαστική λειτουργία του Twitter. Όταν ο Musk ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο ότι θέλει να αγοράσει την εφαρμογή, υποστήριξε πως η κίνησή του αυτή βασίζεται στην επιθυμία του να ενισχύσει την ελευθερία του λόγου. Αυτό που τον ενοχλούσε ήταν η απόκρυψη tweets, στο πλαίσιο της δυνατότητας της εφαρμογής να περιορίζει συγκεκριμένο περιεχόμενο που παραβιάζει τις πολιτικές του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, έστελνε και “προειδοποιήσεις” που αντιστοιχούσαν σε αναστολές λογαριασμών για τέτοιου είδους παραβίαση. Ωστόσο, συχνά “κρύβονταν” tweets, τα οποία δεν παραβίαζαν κανέναν κανόνα.

Όταν ο Musk μετά από “σαράντα κύματα” κατάφερε να αγοράσει το Twitter, ξεκίνησε ένα νέο ταξίδι για την μέχρι πρότινος δημοφιλή εφαρμογή. Πέρα από τις χιλιάδες απολύσεις και τα εκατομμύρια διαφημιστικά έσοδα που έχασε, η υπόσχεση του Musk για ελευθερία του  λόγου έμενε να αποδειχθεί στην πράξη. Ήταν εξάλλου το μόνο θετικό στοιχείο που περίμεναν οι χρήστες. Δεν φάνηκε όμως να δρομολογείται – ή τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που περίμεναν πολλοί.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι χρήστες που τον κατηγόρησαν για το ακριβώς αντίθετο. Πολλοί εξ αυτών ανήκουν στην πτέρυγα των Δημοκρατικών, είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι δηλαδή από την πρόθεση ψήφου που έχει εκφράσει ο Μusk για τους Ρεπουμπλικάνους. Η μεταξύ τους σύγκρουση μεταφέρθηκε στο Twitter και εντάθηκε καθώς ο δισεκατομμυριούχος υποσχέθηκε μια πιο μαξιμαλιστική προσέγγιση για την περίφημη “ελευθερία του λόγου”. Μια κίνηση που προκάλεσε τις επευφημίες της ρεπουμπλικανικής παράταξης, την ίδια στιγμή που ο Musk προσπαθούσε να καθησυχάσει τους διαφημιστές, δηλώνοντας ότι δεν αποκρύπτεται περιεχόμενο με βάση την πολιτική ιδεολογία. Αντίθετα πρόθεσή του είναι να επιβάλλει τις ίδιες πολιτικές σε όλους σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τους χρήστες ασφαλείς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Musk ανακοίνωσε μέσω tweets πως το Twitter εργάζεται πάνω σε μια ενημέρωση λογισμικού που θα δείχνει την πραγματική κατάσταση του λογαριασμού των χρηστών, ώστε να γνωρίζουν ξεκάθαρα εάν έχουν αποκλειστεί από το “shadowban”. Πρόκειται για τη λειτουργία αποκλεισμού ή μερικού αποκλεισμού ενός χρήστη ή του περιεχομένου του από ορισμένες περιοχές μιας διαδικτυακής κοινότητας με τέτοιον τρόπο, ώστε να μη καθίσταται εύκολα αντιληπτό στον χρήστη.

Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται μετά την δημοσιοποίηση εταιρικών εγγράφων που φέρουν την υπογραφή της προηγούμενης ηγεσίας και αποδεικνύουν ότι οι ισχυρισμοί του Musk σχετικά με την ελευθερία του λόγου είναι αληθείς. Τα έγγραφα αναφέρονταν στην πρακτική περιορισμού, την στιγμή που το 2018, ο ιδρυτής και τότε διευθύνων σύμβουλος Jack Dorsey είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του ότι η εταιρεία “δεν εξετάζει το περιεχόμενο όσον αφορά την πολιτική άποψη ή την ιδεολογία, αλλά τη συμπεριφορά του χρήστη”.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιούνται έγγραφα της εταιρείας, καθώς νωρίτερα αυτόν τον μήνα αποκαλύφθηκαν εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Twitter σχετικά με την απόφαση της εταιρείας να αφαιρέσει προσωρινά από την πλατφόρμα του ένα άρθρο της New York Post του 2020 που αφορούσε τον γιο του Joe Biden.

Διαβάστε ακόμα: Ο Musk κάνει στο Twitter ό,τι έκανε στην Tesla και τη SpaceX

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις, τα εσωτερικά έγγραφα φέρονται να δόθηκαν απευθείας σε δημοσιογράφους από την ομάδα του Musk, ο οποίος την Παρασκευή μοιράστηκε με ενθουσιασμό την είδηση για τη δημοσίευσή τους σε ένα tweet αναφέροντας “The Twitter Files, Part Deux!!”. Αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο: η δημοσιοποίηση αυτή έγινε στο πλαίσιο των προσπαθειών του Musk να αναδιαμορφώσει όχι μόνο την πλατφόρμα αλλά και την εικόνα του, καθώς με τις αλλαγές που εφαρμόζει, δείχνει πως πράγματι δεν μεταβάλει την πολιτική της εταιρείας. Απλώς η προσέγγισή του ως προς την επιβολή θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κατάργηση των παραβιαστικών tweets, κάτι που έκανε ήδη το Twitter.

Πάντως, το ζήτημα του πώς και γιατί το Twitter -όπως και άλλες μεγάλες πλατφόρμες- περιορίζει την εμβέλεια και την προβολή συγκεκριμένου περιεχομένου φαίνεται πως δεν θα λήξει εδώ. Εξάλλου η λογοκρισία των δημοσιεύσεων στα social media έχει αναδειχθεί σε ένα από τα ακανθώδη θέματα που απασχολούν την αμερικανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Με πληροφορίες από CNN Business

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.