18 Απρ 2024
READING

Μήνυση κατά της Apple για διευκόλυνση του stalking μέσω των AirTags

4 MIN READ

Μήνυση κατά της Apple για διευκόλυνση του stalking μέσω των AirTags

Μήνυση κατά της Apple για διευκόλυνση του stalking μέσω των AirTags

Mε νέες κατηγορίες έρχεται τώρα αντιμέτωπη η Apple. Συγκεκριμένα, δύο γυναίκες μηνύουν την εταιρία, ισχυριζόμενες ότι οι συσκευές AirTag διευκολύνουν διώκτες να εντοπίσουν τα θύματά τους. Το AirTag είναι μια συσκευή παρακολούθησης που αναπτύχθηκε από την Apple και έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί ως βασικός ανιχνευτής, ο οποίος βοηθά τους ανθρώπους να βρίσκουν τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Τα AirTags έχουν διάμετρο 3,2 εκατοστά και προορίζονται να προσαρτώνται σε κλειδιά, πορτοφόλια, σακίδια και άλλα αντικείμενα, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να τα βρίσκουν όταν χάνονται. Από το πρώτο τους λανσάρισμα, τον Απρίλιο του 2021, ειδικοί σε θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της επιβολής του νόμου είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι ορισμένοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα Airtags για εγκληματικούς ή κακόβουλους σκοπούς. Τότε όμως η εταιρεία δήλωνε πως είχε προβλέψει τα πάντα. Είχε δεσμευτεί, μάλιστα, πως εάν ένα AirTag βρίσκεται μακριά από τον ιδιοκτήτη του για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε είναι προγραμματισμένο να εκπέμπει έναν ήχο, έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό από το άλλο άτομο και να αποφευχθεί με τον τρόπο αυτό οποιαδήποτε κακόβουλη χρήση του.

Διαβάστε ακόμα: H Apple δεν θα λέει πλέον “Hey Siri”

Λίγα χρόνια μετά, ωστόσο, αποκαλύφθηκε μια “σκοτεινή” πτυχή του tech gadget από την αγωγή που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο στις 5 Δεκεμβρίου για λογαριασμό δύο γυναικών, οι οποίες κατηγορούν τη μητρική εταιρεία για διευκόλυνση των stalkers.

Η πρώτη γυναίκα, η οποία ζει στο Τέξας, δήλωσε ότι ο πρώην σύντροφός της έβαλε ένα AirTag στη ρόδα του αυτοκινήτου της, με αποτέλεσμα να μάθει που είχε μετακομίσει μετά το χωρισμό τους. Ενώ η δεύτερη στην Νέα Υόρκη, κατέθεσε ότι ο πρώην σύζυγός της, ο οποίος την παρενοχλούσε και την αμφισβητούσε σχετικά με το πού βρισκόταν, τοποθέτησε ένα AirTag στο σακίδιο του παιδιού τους. Μάλιστα η γυναίκα προσπάθησε να το απενεργοποιήσει, αλλά σύντομα εμφανίστηκε ένα άλλο στη θέση του.

Κι όμως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα AirTags φέρονται να χρησιμοποιούνται για ανεπιθύμητη παρακολούθηση. Τον Ιούνιο, μια ακόμη γυναίκα, από την Ιντιάνα αυτή τη φορά, φέρεται να χρησιμοποίησε ένα από αυτά για να εντοπίσει και τελικά να δολοφονήσει τον φίλο της για μια υποτιθέμενη απιστία. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις έχουν χρησιμοποιηθεί για κλοπές αυτοκινήτων.

Η ευχρηστία του μικρού gadget είναι αδιαμφισβήτη. Ωστόσο μετά τα περιστατικά αυτά, οργανώσεις υπέρ του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα εφιστούν την προσοχή και οι αστυνομικές αρχές επιβεβαιώνουν, ότι οι μικρές συσκευές μπορούν όντως να χρησιμοποιηθούν χωρίς τη συναίνεση των χρηστών τους, επιτρέποντας σε όποιον το επιθυμεί να παρακολουθεί κάθε κίνησή τους.

Διαβάστε ακόμα: Τα νέα Apple AirTags και οι χρήσεις τους

Η Apple καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο κάθε κακόβουλη χρήση των προϊόντων της, ενώ νωρίτερα φέτος, πρόσθεσε περισσότερες διασφαλίσεις στο AirTag για να περιορίσει τον ανεπιθύμητο εντοπισμό. Σε μια ανάρτηση στο blog της, η Apple επισήμανσε ότι συνεργάστηκε με ομάδες ασφαλείας και τις αστυνομικές αρχές για να εντοπίσει περισσότερους τρόπους ενημέρωσης των προειδοποιήσεων ασφαλείας του AirTag, συμπεριλαμβανομένης της ειδοποίησης των ανθρώπων νωρίτερα και πιο δυνατά, εάν το μικρό bluetooth tracker είναι ύποπτο για παρακολούθηση κάποιου. Η εταιρεία κυκλοφόρησε επίσης μια εφαρμογή για χρήστες Android που τους επιτρέπει να σαρώνουν τον περιβάλλοντα χώρο, ώστε να εντοπίζουν τα AirTags γύρω τους.

Οι διασφαλίσεις της Apple δεν έχουν εκτονώσει τις ανησυχίες των ανθρώπων σχετικά με τις μικροσκοπικές αυτές συσκευές της. Η αγωγή αναφέρει ότι ο τεχνολογικός κολοσσός δεν έχει πράξει όσα θα περίμενε κανείς για την προστασία των θυμάτων, ενώ τα μέχρι τώρα μέτρα αγγίζουν τα όρια της ανεπάρκειας. Οι ενάγοντες αποκάλεσαν το AirTag “το όπλο των διωκτών και των κακοποιών”, ζητώντας χρηματική αποζημίωση για τις πελάτισσές τους και κατηγορώντας την Apple για αμέλεια στη διάθεση ενός προϊόντος που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για τη ζωή κάθε ανθρώπου.

Με πληροφορίες από CNN

Photo: Apple

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.